Вести

Весић: Грађевинарство незаобилазан фактор у развоју Србије

Један од најважнијих регионалних сајамских догађаја у сектору грађевинске индустрије - 47. Међународни сајам грађевинарства - свечано је отворен у Хали 1 Београдског сајма, у присуству бројних посетилаца, гостију и излагача.

Под слоганом "Градимо паметно", ова манифестација ће од 24. до 27. априла представити 430 излагача, произвођача и дистрибутера грађевинског материјала и опреме, стручњаке, архитекте, инжењере, нове трендове и технологије - од истраживања терена и пројектовања, преко изградње и одржавања објеката у високоградњи, нискоградњи и хидроградњи, те нове наменске ИТ технологије у свим секторима грађевинарства.

Свечано отварајући Сајам грађевинарства, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић, пожелео је да сајам буде успешан.

Министар Весић указао је на чињеницу да је учешће грађевинарства у бруто домаћем производу земље у 2021. године износило 6%, а 2022 – 6.4 одсто. Поређења ради, у 2013. години учешће је било мање од 3 одсто. Укупна вредност грађевинских инвестиционих радова у Србији у 2013. је била 1,6 милијарди, да би 2022. године она износила 4,4 милијарде. Из разних геополитичких радова, у Европи се бележи пад грађевинске индустрије, инвестиције теже иду у дугорочне пројекте који не могу одмах да донесу поврат новца. Зато смо током прошле године имали пад у грађевинарству, односно смањење инвестиционе активности за око 11 одсто. Ми смо зато донели одлуку да вредност инвестиција у Србији, оних које финансира Република Србија, буде 3,6 милијарди ЕУР, За разлику од неких других влада које се понашају тако што смањују инвестиције ми смо се одлучили да их повећамо како бисмо надокнадили онај недостатак приватних иницијатива и на тај начин одржали грађевинску индустрију. Ту је и озбиљан недостатак радне снаге, коју смо почели да увозимо. То је истовремено доказ да постајемо развијена земља, са либерализованим приступом радне снаге нашем тржишту.

Министар Весић указао је и на спорост у издавању грађевинских дозвола у појединим локалним самоуправама.

"Информације о локације смо пребацили као могућност нотарима; обезбедили смо да услови комуналних кућа који се издају у процесу издавања грађевинске дозволе важе до краја поступка и да не могу више да се мењају; увели смо да једном дате примедбе онога ко издаје грађевинске дозволе важе до краја поступка и не могу да се издају нове; увели смо сертификате "зелене градње" за све јавне објекте и све објекте преко 10.000 квадрата; увели смо обавезност енергетских пасоша за све нове објекте али рокове у којима ће стари објекти морати да добију свој енергетски пасош; заштитили смо инвеститоре од непријатности у вези са дивљим депонијама; пре свега за домаће компаније је важно кад су подизвођачи странима, од њих директно добију новац, а не да ови задржавају новац".

Министар Весић подсетио је да се у току априла завршава први део Моравског коридора.

"Пустили смо десетак километара обилазнице дела брзог пута Сурчин-Нови Београд, у јуну се завршава обилазница око Београда до Бубањ потока, у октобру се завршава други део Моравског коридора до Кошева, завршићемо до краја ове године Сремска Рача-Кузмин, у септембру ћемо пустити Рума-Шабац, настављамо да радимо до Лознице, до краја следеће године кренућемо још једну брзу саобраћајницу – ове године потписаћемо уговор за изградњу 175 км саобраћајнице Бачки Брег-Сомбор-Врбас-Србобран-Бечеј-Кикинда-Наково. Следеће године ћемо потписати уговор за изградњу ауто-пута Београд-Зрењанин-Нови Сад, настављамо са изградњом брзе пруге према Суботици, следи тендер за изградњу брзе пруге према Нишу".

Због свега тога, министар Весић је позвао на склапање нових послова, за шта је Сајам грађевинарства идеална прилика.

 

 

Извор: Танјуг