Вести

Весић: Хулигани рушили Београд

Заменик градоначелника Београда, Горан Весић, објавио је фотографије на којима се види како је Београд изгледао после синоћњих нереда у престоници.

"Ово је део хаоса који су хулигани који су ноћас уништавали и палили Београд оставили за собом. Они који нису учествовали на изборима сада би на силу да заузму Народну скупштину, пуна су им уста Kосова и Метохије, а србују хиљадама километара од KиМ где ови ''хероји'' не смеју да оду", написао је Весић.

Весић је навео да је "хулигане који су рушили Београд" организовао радикални десничар Срђан Ного, а да су инспиратори били Млађан Ђорђевић и владика Григорије.

"Хулигане који су рушили Београд организовао је радикални десничар Срђан Ного, а инспиратори су били Ђиласов кум и политички гуру Млађан Ђорђевић и њихов лични владика и "бизнисмен" који се јуче прославио изјавом да би да сруши храм Светог Саве - владика Григорије", навео је Весић.

Весић је рекао да, док се држава бори да сачува здравље и животе грађана од корона вируса, та политичка групација води политику ултрадесничарског паљења и рушења институција и градске и државне имовине.

"Сигуран сам да су ту полиитку синоћ осудили сви грађани нормалне и пристојне Србије за какву се боримо", навео је Весић.

 

Хулигани нанели велику штету, следе кривичне пријаве

Весић је изјавио је да се још увек процењује штета после синоћних протеста у центру Београда и додао да је прва процена да она износи неколико стотина хиљада евра.

"Ми смо од јутрос почели процену штете, процењујемо сву материјалну имовину која припада граду и приватнимм лицима, а коју су хулигани ноћас уништили. Током дана ћемо, а најкасније сутра имати званичну процену штете", рекао је Весић.

Навео је де постоје фотографије и снимци шта је све та "банда хулигана" радила и додао да то није било само паљење контејнера и уништавање жардињера, већ да су у Булевару краља Александра уништавали излоге, крали из продавница, палили полицијске и приватне аутомобиле.

"То је све штета која ће морати да се плати. Ми ћемо као Град Београд, чим завршимо процену штете, поднети кривичне пријаве и пријаве за накнаду штете против организатора мада је формално организатор био један, а било их је више јер се ово спрема дуго", рекао је Весић.

Весић тврди да је главни инспиратор и организатор протеста Ђиласов, како је рекао, "гуру" Млађан Ђорђевић који већ дуже време, преко Срђана Нога, покушава да направи хаос у Србији.

"Поред Млађана Ђорђевића имате и владику Григорија који је јуче, и по чему ће остати упамћен у историји, као први владика тражио да се сруши Храм Светог Саве. Они су инспиратори овог злочина који се десио синоћ у Београду. Највише је одговоран онај који их и је и позвао, те ће против њега, али и свих који буду идентификовани бити поднете кривичне пријаве. Време је да плате штету коју су нанели", истакао је Весић.

Синоћни протест је, оцењује, покушај да се на силу преузме Народна Скупштина, изврши државни удар и да на тај начин, уместо на изборима, власт преузме "десницарски шљам окупљен око Нога".

Весић је додао да су то људи са криминалним досијеима, под дејством алкохола и опијата.

Навео је да трамваји јутрос нису могли нормално да саобраћају јер је неред био по улицама, а пре свега у Ресавској улици, те додао да су радници ЈKП "Градска чистоћа" јутрос од четири сада чистили неред.

"Ово је рушење града, а чији је ово град, да ли је њихов? Он припада свим Београђанима. Kо даје право тим криминалцима да руше Београд, ко им даје право да се тако понашају. Ми као Град Београд тражимо да се они похапсе и да се једном заувек зна ред. То тражимо од надлежних, од Тужилаштва, да идентификују и пронађу ту банду која је рушила Београд, похапсе их и да заврше у затвору тамо где им је и место", нагласио је Весић.

Навео је и да нису сви демонстранти носили заштитне маске и подсетио да је јуче у Србији од последица корона вируса преминуло 13 особа.

Kако је нагласио, бандити са синоћњег скупа ће морати да се суоче са законским последицама.

"Оно што је сигурно, јесте да су Београђани безбедни у свом граду. Полиција је реаговала умерено с обзиром како су они заслужили. Подсетио бих да је 2010. године, када је била парада поноса, бивши градонацелник Ðилас изашао на телевизију и тражио робију за хулигане, а данас га очекујемо да тражи аболицију за ове од синоћ", рекао је Весић и истакао да је хулиганство хулиганство кад год се десило и да нико нема право да руши јавну имовину и упада у скупштину са намером да је запали.

Рекао је да су демонстранти потпуно демолирали плато код Цркве светог Марка, извадили коцке, гађали полицију, уништили ресторан који се налази поред и нагласио да ће то морати да плате они који су ухапшени и они који су одговорни.

"Град Београд ће помоћи, идентификоваћемо штету, поднети кривичне пријаве и пријаве за накнаду штете и онда ће уместо малолетика који су правили штету платити родитељи који су их тако васпитали, а било је и пунолетних лица који ће сами одговарати за своје поступке", поручио је Весић.

Навео је да је добра свака мера која доприноси да се зарази мањи број људи и додао да ниједну меру није осмислио ни председник Александар Вучић, ни Влада Србије, ни било ко из Града Београда већ да су то мере које предлажу епидемиолози.

"Они процењују ситуацију у Београду, а те мере најављене су уколико се ситуација не побољша. Ситуација је лоша о чему довољно говори податак да јуче нисмо имали ни једно слободно ковид место у болницама. Такође, велики број тежих случајева из целе Србије транспортује се за Београд, нису ту у питању само Београђани већ се морају примити и болесници са територије целе Србије", навео је Весић.

Подсетио је да су јуче у привремену болницу у "Штарк арени" примљени први пацијенти и додао да је ситуација таква да су болницки капацитети попуњени.

"Веће поштовање мера сигурно ће резултирати смањењем броја заражених, али тренутно се број људи на респираторима повећава, што је потврдио и председник Вучић... Ситуација је алармантна и морамо да поштујемо мере које не доноси ни председник, ни Влада, ни Градски штаб за ванредне ситуације, већ епидемиолози који предлажу мере чији је циљ заштита живота људи", закључио је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг