Вести

Весић: Инжењери и научници дају значајан допринос развоју Србије у будућности

Свечаном академијом обележено је 64 године постојања и 50 година имена Факултета техничких наука (ФТН) у Новом Саду, а том приликом министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић поручио је да је ово доба у којем професија инжењера никада није била цењенија, као и да ће у будућности за инжењере и младе научнике бити много више посла.

Весић је навео да су студенти и професори тог факултета укључени у велике пројекте Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

"Са њима радимо на развоју брзих пруга и модернизацији постојећих ауто-путева, а у будућности, захваљујући програму "Скок у будућност - Србија 2027" председника Александра Вучића они ће имати још више посла", рекао је Весић.

Навео је да ће постојећи ауто-путеви бити претворени у паметне и да ће се на њима производити струја преко соларних панела, као и да ће се модернизовати железница.

"Радићемо заједно на томе да Србија постане боље место за живот свих и то нећемо успети без учешћа наше научне заједнице јер наши инжењери, они који се образују на овом факултету дају и даваће у будућности значајан допринос у развоју Србије у будућности, а како другачије у земљи која је дала Теслу и Пупина", рекао је Весић.

Весић је у име председника Владе Републике Србије Милоша Вучевића, Владе Србије и у своје лично име честитао Факултету техничких наука прославу јубилеја, наводећи да се доба у коме живимо карактерише као доба константног и динамичног развоја нових технологија.

"Ово је доба када технологије из корена мењају принципе свакодневног функционисања и појединца и читавог друштва. Покретачку снагу доба у коме живимо управо чине факултети техничких наука који представљају кључну снагу економског и друштвеног развоја", рекао је Весић.

Како је рекао, наша земља има богату традицију техничких наука, а наши инжењери данас на глобалном тржишту радне снаге важе за висококвалитетне, стручне и иновативне, што потврђује и квалитет рада наших институција и факултета.

Истакао је да Србија улази у нови инвестициони циклус који је представио председник Вучић под називом "Скок у будућност - Србија 2027".

"То је циклус који подразумева велике инвестиције у развој и модернизацију наше друмске и железничке инфраструктуре, водног и ваздушног саобраћаја, комуналне инфраструктуре и оно на шта смо посебно поносни, то је да ће 2027. године Србија бити домаћин светске изложбе "EXPO 2027" и те године ћемо бити центар пословног света", рекао је Весић.

Истакао је да Нови Сад пре 25 година није имао ниједан мост док данас има три, а граде се и два нова и почиње изградња још једног.

Весић је рекао да ће до октобра 2026. године бити завршен Фрушкогорски коридор са новим Петроварадинским мостом, а да ће мост у наставку Булевара Европе бити завршен до краја 2026. године.

Додао је да ће до краја ове године бити пуштена у саобраћај брза пруга од Новог Сада до Суботице.

Истакао је сарадњу ресорног министарства са факултетима и студентима и подсетио на стручну праксу коју студенти имају у министарству и надлежним предузећима.

"Веома сам задовољан и срећан што је више од 100 студената прошло ту стручну праксу, а убудуће ћемо инсистирати на томе да се омогући да студенти који прођу праксу могу да се запосле како у министарству тако и у нашим предузећима мимо квота на основу којих се дозвољава запошљавање у управи", рекао је Весић.

Подсетио је да је министарство које води омогућило студентима да одлазе на стручну праксу у Кину и најавио да ће то бити проширено и на Сједињене Америчке Државе и Француску где ће  компаније које раде у Србији на великим инфраструктурним пројектима омогућити да наши студенти стичу искуства на тим великим пројектима који се раде у другим земљама.

Када је реч о студентима из Новог Сада, Весић је рекао да ће они имати још један додатак у стручној пракси у односу на студенте из Београда, јер ће за њих вожња брзим возом "Соко" бити бесплатна и имаће бесплатне трошкове боравка у Београду ако буду морали да део стручне праксе обављају у Београду.

Вршилац дужности декана Факултета техничких наука у Новом Саду Борис Думнић је рекао да на овом  факултету студира скоро 17.500 студената.

Присутнима су се обратили и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, покрајински секретар за високо образовање и научно-истраживачку делатност Бранко Маркоски, председник Скупштине Аутономне покрајине Војводина Балинт Јухас, ректор Универзитета у Новом Саду Дејан Мадић и епископ мохачки г. Дамаскин, викар епископа бачког.

Додељене су и повеље, а међу њима и Повеља за успешну сарадњу и изузетан допринос развоју Факултета техничких наука Влади Србије, коју је у име владе примио министар Весић.

Приказан је и кратак филм о Факултету техничких наука и одржан пригодан музички програм.

 

Извор: Танјуг