Вести

Весић: Избори у Шапцу пример демократије Ђиласа и Зеленовића

Члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић оценио је да се на примеру избора у Шапцу види како би изгледала демократија коју би у Србији завели Драган Ђилас и Небојша Зеленовић коме је, како је рекао, план да продужи своју власт, макар изборима на једном бирачком месту, да би потрошио све паре из буџета.

Весић је рекао да су на изборе у јуну изашли са великим ентузијазмом и да су на свих сто бирачких места председници одбора били из њихових странака упркос томе што, подсетио је, по закону мора да се обезбеди да председници бирачких одбора буду заступљени у складу са заступљеношћу у локалном парламенту, односно процентуално.

Како је додао, представницима СНС-а био је забрањен сваки додир са изборним материјалом.

"На таквим изборима који су они организовали, ''потукли'' смо их на свих сто бирачких места. СНС је освојила 30.232 гласа, а Зеленовић 18.023, тако да је разлика 12.209 гласова. Након тога тражили су поништавање избора на свих сто бирачких места, па су добили поништавање на 27", рекао је Весић.

Навео је да су поновљени избори одржани тек у септембру јер је, како је рекао, Зеленовић у међувремену прогласио ванредну ситуацију због корона вируса и избегавао читаво лето да одржи изборе.

"У септембру смо их поново ''потукли до ногу'' и то на свих 27 бирачких места. Онда су тражили поништавање на свих 27 бирачких места, да би добили поновљене изборе на пет. У суботу смо их и трећи пут победили, тако што смо безмало поновили резултат из септембра, док је Зеленовић добио дупло мање гласова. На тих пет бирачких места освојили смо скоро 62 одсто гласова, а они око 17 процената", рекао је Весић.

Навео је да су сада тражили поништење гласања на свих пет бирачких места и додао да то показује како изгледа њихова демократија.

"За Драгана Ђиласа добри су само они избори на којима може да победи, а бојкот му је служио само да уништи осталу опозицију. То што раде у Шапцу немате ни у једној земљи у Европи", рекао је Весић.

Весић тврди да је Зеленовић Шабац одвео у банкрот, као што је, како је рекао, то учинио и Ђилас са најбогатијом општином у Србији, Старим градом, и Граду Београду оставио 1,2 милијарде евра дуга.

"Исти сценарио је у Шапцу. Зеленовић има пара до 24. октобра и читав план је да продужи своју власт, макар изборима на једном бирачком месту, да би потрошио све паре из буџета. Република их је блокирала јер нису усвојили завршни рачун буџета, једини у Србији, и зато имају новца за мање од двадесетак дана", рекао је Весић.

Весић се осврнуо и на објаве на појединим друштвеним мрежама у којима Зеленовић наводи да ће због короне бити одложено конституисање нове скупштине.

"То показује како се бедно поједини људи односе јер је њима корона спас од народа и од народне воље. Али, не могу они толико пута да пониште изборе колико СНС пута може да победи", истакао је Весић.

Весић тврди и да у Шапцу постоји осуђена особа која је за Зеленовића куповала гласове што је, како је рекао, доказано на суду.

"На поништеним изборима на једном бирачком месту констатовано је да недостаје један листић, два пута је бројано и констатовано исто, да би председница бирачког одбора трећи пут сама бројала, без присуства чланова бирачког одбора и листић се одједном волшебно појавио", рекао је Весић и додао да је поднета кривична пријава против те председнице бирачког одбора.

Како је додао, нису у стању да прихвате пораз, а бираче који нису гласали за њих вређају и називају људима нижег реда.

Весић је констатовао да је СНС у Шапцу узела 48,55 одсто гласова, а Зеленовић мало мање од 29 процената, док је на поновљеним изборима СНС однео још убедљивију победу тако што је освојио 62 одсто, а Зеленовићева странка 17 одсто.

 

Мере у Београду за сада неће бити пооштраване

Весић је изјавио да мере у борби против корона вируса у престоници за сада неће бити пооштраване.

Весић је рекао да се у скоро свим државама Европе пооштравају мере, наводећи да је зато важно да грађани буду дисциплиновани како би се сачувао низак број заражених.

"Ми смо током последњих неколико месеци успели да се заштитимо када се вратило око 40.000 људи из иностранства. Почетак школске године је почео добро, с обзиром да има више од 850.000 школараца у Србији. Сада долази период када ће људи бити више у затвореном простору и морамо да нађемо начин да се заштитимо", рекао је Весић.

Весић је рекао да је Београд и даље највеће жариште и поручио да је због тога веома важно да се маске носе у јавном превозу где дистанца није могућа.

Весић је истакао да је комунална полиција у сарадњи са санитарном инспекцијом контролисала око 50 возила и написала 15 пријава, пет превозницима, пет одговорним лицима и пет грађанима који су се затекли без маске у превозу.

Заменик градоначелника је истакао да се истовремено у граду боре за свако радно место и да је сада неопходно наћи меру да привреда не стане и да се заштити јавно здравље.

"Морамо да научимо да живимо са короном, вирус ће бити ту док се не нађе вакцина. Док се то не догоди маска је једина заштита", поручио је Весић.

 

Ново радно време ресторана брзе хране у стамбеним зградама

Одлука о забрани радног времена од 24 часа ресторана брзе хране у стамбеним зградама, ступила је на снагу данас, изјавио је Весић.

Према тој одлуци која је усвојена прошле седмице на седници Скупштине града, ресторани брзе хране у стамбеним зградама могу да раде исто као кафићи и ресторани - радним данима до поноћи, а викендом до 1 сат после поноћи.

Како је прецизирао Весић, до 31. октобра ти објекти могу да раде радним данима до 1 сат, јер је то мера коју је донео Град да би се помогло угоститељима.

"Више није могуће да ресторани брзе хране раде читаву ноћ", рекао је Весић и додао да је одлука донета зато што су се грађани жалили и оправдано говорили да немају миран сан, а градска власт жели да уведе ред.

"Као што смо увели ред када је реч о паркирању, тако ћемо увести ред по питању буке, решићемо проблем паре и мириса, и сваки пут ћемо заштитити грађане када су у праву. Није било нормално да се грађани скупљају у зградама у три или четири ујутру, галаме и конзумирају храну. Тога нема нигде на свету", истакао је Весић.

Према његовим речима, јуче су сви ресторани брзе хране у стамбеним зградама упозорени, мада су и пре седам дана знали да одлука ступа на снагу.

"Ово је још једна победа грађана над онима који су бахати. Боримо се да сви раде, да свако радно место опстане, али никада на уштрб грађана. Не можете да имате ресторан или кафић и да малтретирате људе који живе у згради, већ да радите тако да они живе нормално, а да ви зарађујете", рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б