Вести

Весић: Изградња пруге ће омогућити развој локалних бизниса

На територији Ћуприје тренутно радимо 36,37 км локалних и регионалних путева чиме Влада Србије даје огроман допринос да грађани ове општине комфорније живе, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић приликом обиласка радова на рехабилитацији пута Ћуприја - Крушар.

Рекао је да се тренутно ради деоница Ћуприја - Деспотовац дуга 22 км, из кредита Европске инвестиционе банке у вредности од 900 милиона динара, а да се осим тога у самој Ћуприји раде две деонице укупне дужине 14,37 км.

“Следеће године кренућемо да радимо пут од Варварина до Мијатовца дужине око 18 км за шта тренутно радимо пројектовање. Када то будемо завршили, Ћуприја више неће имати ниједан већи локални и регионални пут који неће бити рехабилитован”, рекао је Весић.

Навео је да се Ћуприја налази на траси брзе пруге Београд-Ниш која ће почети да се гради следеће године, као и да ће Ћуприја добити нову железничку станицу на брзој прузи и бити једна од најмодернијих у Србији.

Весић је истакао да је за грађане Ћуприје најважније да ће до Београда брзим возом стизати за мање од сат времена, што ће им, како је оценио, потпуно променити начин живота.

“Свако ће моћи да оде у Београд на позоришну представу, концерт, утакмицу. Изградња пруге ће омогућити развој локалних бизниса, долазак нових инвестиција и променити начин живота не само људи у Ћуприји већ у свим местима која се налазе на траси брзе пруге Београд - Ниш”, рекао је Весић.

Нагласио је да је ове године, само у рехабилитацију путева, уложено више од 350 милиона евра, мимо онога што се улаже у ауто-путеве и брзе саобраћајнице.

“Важно је да сваки део Србије буде саобраћајно повезан јер је то права децентрализација. Многи су причали о децентрализацији, али свака децентрализација остаје мртво слово на папиру, ако не омогућите људима радна места, пристојан живот и добру саобраћајну повезаност јер зашто би неко остао да живи у неком месту ако све то нема”, рекао је Весић.

Према његовим речима, сада је највећи број путника између Београда и Новог Сада који путују возом, јер им је то најбрже и најједноставније путовање, што, додао је, није било могуће замислити до пре четири, пет година.

“Тако ће бити и између Београда и Ћуприје. Биће брже и једноставније доћи возом, него колима и аутобусом", истакао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг