Вести

Весић: Изградња саобраћајне инфраструктуре је основ за наш привредни развој

Изградња брзе саобраћајнице од Бачког брега до Српске црње, "Осмех Војводине", почиње 13. децембра, најавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Весић је најавио и да ће у наредних недељу дана бити отворен део Моравског коридора, до Кошева изнад Крушевца, док ће за 10-ак дана започети и изградња ауто-пута Београд-Зрењанин-Нови Сад.

"Брзу саобраћајницу од Бачког брега до Српске Црње почињемо да градимо 13. децембра. Пут дужине 186 километара повезаће Бачки брег, односно прелаз са Мађарском, Сомбор, Кулу, Србобран, Нови и Стари Бечеј, Кикинду и Српску црњу, односно границу са Румунијом", рекао је министар Весић за Ново викенд јутро Јоване Јеремић на ТВ Пинк.

Додао је да румунски партнери граде свој део до границе, као и мађарски партнери на северу, са мостом преко Дунава код Мохача.

Весић је навео да ће по завршетку овог пројекта, Бачки брег постати велики гранички прелаз, већи од Хоргоша.

"За 10-ак дана почињемо да градимо и ауто-пут Београд-Зрењанин-Нови Сад, припремни радови су већ почели. Касније ћемо градити пут од Новог Бечеја до Зрењанина, како бисмо повезали ’смајли’ и ауто-пут и цео Банат, који је био заспостављен, умрежићемо путевима", нагласио је министар Весић.

Када је реч о Банату, наредне године следи и обнова пруге Панчево-Кининда-Суботица, која ће бити потпуно електрифицирана, за брзине до 120 километара.

"Пруга кроз Банат додатно ће повезати људе, обезбедити више радних места", рекао је министар Весић.

Поновио је да ће изградња брзе пруге од Новог Сада до Суботице бити завршене по плану, до краја следеће године, да би након неколико месеци тестирања, од марта или априла 2025. године кренули брзи возови од Београда до Суботице.

"Од Београда до Суботице ће се возом путовати сат и 10 минута. То ће потпуно променити живот свих градова на траси", рекао је министар Весић.

Следеће године креће и изградња брзе пруге Београд-Ниш, којом ће се, када буде пуштена у рад између два града путовати 100 минута.

Министар Весић најавио је да ће у наредних неколико дана бити отворен Моравски коридор, до Кошева код Крушевца.

Следеће године, додао је, Пожаревац ће бити спојен са ауто-путем, Дунавским коридором, а током 2024. године биће завршена и брза сабраћајница Шабац-Лозница. Такође, наредне године Крављево ће бити спојено са "Милошем Великим", а Моравским коридором биће спојени Трстеник и Врњачка бања.

"То су промене које се никада у Србији нису десиле. Изградња саобраћајне инфраструктуре је основ за наш привредни развој, и зато наредне године за те намене издвајамо четири милијарде евра, више од свих земаља Западног Балкана заједно", истакао је министар Весић.

 

 

Извор: ТВ Пинк