Вести

Весић: Изградњом саобраћајне инфраструктуре развијамо привреду

Велики део средстава од 17,8 милијарди евра планираних улагања до 2027. године биће издвојено за изградњу саобраћајне инфраструктуре, што ће допринети развоју свих грана привреде, како би био испуњен циљ - да 2027. године БДП Србије буде већи од 90 милијарди евра, односно скоро три пута већи него 2012, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић.

Министар Весић је за ТВ Пинк рекао да је следећи железнички пројекат изградња брзе пруге Ниш – Београд, вредан 2,7 милијарди евра, од чега је 610 милиона евра грант Европске уније.

"Током јануара биће расписани први тендери за надзор у оквиру тог пројекта, у мају или јуну тендер за изградњу друге и треће деонице, и у децембру биће расписан тендер за изградњу прве деонице", најавио је министар Весић, подсетивши да ће до краја ове године бити завршено 108 километара брзе пруге од Новог Сада до Суботице.

Такође, министар Весић истиче да ће у наредне четири године бити изграђено скоро 487 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, што је, амбициозан, али реалан план. Само ове године биће завршено 166 километара ауто-путева и брзих саобраћајница.

"Завршићемо 54 километара од Шапца до Лозница, као и 46 километара Моравског коридора - од Прељине до Краљева и од Крушевца до Трстеника. Биће завршено и 23 километра Дунавског коридора, до Пожаревца. У октобру ће бити окончани радови на деоници Паковраћа - Пожега, дугој 19,5 километара. Такође, завршићемо и део од 5,8 километара од Диваца до Ваљева, као и 18 километара деонице Кузмин - Сремска Рача, на будућем ауто-путу ка Сарајеву", прецизирао је министар Весић.

Навео је да ће у 2025. години бити изграђено нових 68 километара, а у 2026. - 258 километара ауто-путева и брзих саобраћајница.

"У 2026. години имаћемо комплетно завршен Моравски коридор, као и целу брзу саобраћајницу до Лознице, са одвојком Слепчевић - Бадовнци. У јуну 2026. биће завршен и Фрушкогорски коридор, као и Дунавски коридор, до Великог Градишта и Голупца. На брзој саобраћајници од Београда до Зрењанина, биће готова деоница до Ковачице, а на "Осмеху Србије" део од Бачког брега до Кљајићева и од Србобрана до Врбаса, укупно 50 километара", рекао је министар Весић.

Најавио је и почетак градње неколико нових путева ове године - деонице од Пожеге до Мачката, дуга 31 километар, као и правац од Пожеге према Дугој пољани, на ауто-путу ка Црној Гори.

Министар Весић додао је да ће до 2026. бити уговорена и започета изградња брзе саобраћајнице Краљево – Нови Пазар.

"Почећемо ове, а завршићемо до 2026. године да градимо први део "Карађорђа", од Малог Пожаревца, преко Младеновца и Аранђеловца до лазаревачког села Чибутковица. То је око 78 километара, па ћемо до 2026. потпуно умрежити Шумадију, уз обилазницу око Крагујевца, све до Мрчајеваца", рекао је министар Весић.

Министар Весић додао је да ће додатне две милијарде евра бити уложено у обнову локалних и регионалних путева.

"Таквих је око 16.000 километара, од чега око 5.500 километара није у најбољем стању. Од те две милијарде обновићемо 4.000 км државних локалних путева, док Министарство из свог буџета издваја сваке године за обнову око 500 км тих путева. То значи да ће за четири године сви државни локални путеви бити обновљени", напоменуо је министар Весић.

Истакао је да управо изградња саобраћајне инфраструктуре утиче на развој свих грана привреде, на долазак фабрика, отварање радних места, и последнично раст животног стандарда.

"Изградња саобраћајне инфраструктуре је суштински начин да се земља привредно развија и да остваримо циљ - да 2027. године просечна плата буде 1.400 евра, а пензија и минимална зарада 650 евра. Остварићемо циљ јер развијамо земљу, и зато очекујемо да наш БДП буде већи од 90 милијарди евра. А, 2012. године БДП је био 33 милијарде", закључио је министар Весић.

 

 

 

Извор: ТВ Пинк