Вести

Весић: Излазак из епидемије уз комбинацију здравствених и економских мера

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је истакао да је пут изласка из епидемије комбинација здравствених и економских мера уз стриктно поштовање и појачану контролу и поновио да ће се залагати за рад угоститељских објеката до 22 сата. Весић је још једном позвао грађане да се вакцинишу.

- Србија треба да има своје мере, а не да преписује неуспешне моделе појединих западних земаља. Масовна вакцинација је неопходна. До синоћ смо у Београду вакцинисали 438.977 пунолетних грађанки и грађана, што је 31,18 одсто. То је већи просек него у Србији где износи око 25 процената. Ревакцинисано је 278.602 лица, односно 19,78 одсто, а током дана очекујемо да тај проценат пређе двадесет одсто, што ће значити да је сваки пети житељ Београда добио и другу дозу вакцине. Посебно смо задовољни резултатима у популацији између 65 и 74 година старости, која је и најрањивија и који износе 60,46 одсто. То је велики успех и победа, прецизирао је Весић.

Бројке новозаражених забрињавају јер криза траје већ годину дана и показало се да су многе светске економије уништене у том временском периоду, рекао  је Весић, додајући да, дакле, ово није само здравствена већ и "друштвена и економска криза", али и ментална, за што ћемо тек видети какве ће последице оставити.

Од финансијског губитка, који држава трпи, много су важнији губици радних места.

- Само у Београду у сектору угоститељства ради четрдесет хиљада људи, односно већ две недеље не раде и многи од њих су на неплаћеним одморима. Морамо да водимо рачуна о томе да економија треба да ради јер без ње нема пара за здравство нити за вакцине. Пут изласка из кризе је комбинација здравствених и економских мера, уз стриктно поштовање постојећих мера, истакао је Весић.

Много је лакше контролисати мере уколико је људима дозвољено да буду на јавним местима, као и деци у школама, поновио је Весић.

- Немојмо доносити мере које не могу да се спроведу. После годину дана немогуће је зауставити живот. Треба да га контролишемо и усмеравамо ка поштовању мера, али и да се масовно бавимо вакцинацијом, додао је Весић.

Заменик градоначелника подвукао је успешност вакцинације у Београду, који треба да следи остатак земље.

- У Београду идемо по руралним насељима, урађена је и медијска кампања, почиње  вакцинација Рома, али и миграната и људи из региона, а овим потоњим шаљемо јасну поруку да са људима из региона желимо да будемо и у добру и у злу. Наша будућност је у сарадњи, а Београд поново показује да је центар региона, навео је Весић.

Ситуација захтева нова, храбра решења, која нису само из књига јер нигде у свету ниједан епидемиолог није се сусрео са оваквом ситуацијом. Ово је затекло читав свет, додао је Весић, и подвукао да се Србија, ипак, међу најбољима снашла, због чега треба да има своје мере.

Пред седницу Кризног штаба Весић је нагласио да ће се борити за отварање угоститељских објеката јер, како је навео, дилема борбе између економије и здравља је "лажна дилема".

- Јавног здравља нема без економије. Штитимо економију и штитимо јавно здравље, налазимо меру и наравно да је могуће и једно и друго, истакао је Весић, наводећи пример да један кафић у Реснику са пет столова, од чега живи цела породица, не треба да "плаћа цену" бахаћења на Копаонику или Златибору.

 

 

 Извор:Танјуг/К1 ТВ