Вести

Весић: Изложба о улици која најбоље осликава развој Београда

Заменик градоначелника Београда Горан Весић отворио је изложбу Завода за заштиту споменика културе града Београда "Споменичко наслеђе Улице кнеза Милоша" којом је званично почела манифестација "Дани европске баштине".

Весић је том приликом рекао да нас овакве изложбе подсећају на то шта све имамо и шта треба да сачувамо.

"Посебно сам поносан на то што је од 2017. године до данас проглашено девет просторних културно-историјских целина, колико их је нажалост било и од 1960. године до 1990. године, а након тога до 2017. године ниједна. То значи да сте за четири године урадили посао који је пре тога рађен 57 година. Колико знам, у току је и процес проглашења још нових девет. Охрабрујем вас да то радите јер је то начин да се заштити оно што имамо, што је требало и раније да се деси", истакао је Весић и изразио пуну подршку Града Београда,  указавши на добру сарадњу са министарством културе и информисања, као и Владом Републике Србије. 

Истовремено, проглашено је више од 400 нових споменика културе у Београду.

"Срећан сам што смо успели да обезбедимо новац да Завод ради и неке ствари које досад није, као што је реконструкција Команде ратног ваздухопловства, те католичке катедрале и низ других објеката", навео је Весић и подсетио на историјат Улице кнеза Милоша која је у време градње требало да буде административни, војни, управни центар и као таква била је пример како се уздизала Србија у 19. веку.

Подсетио је да је су ту настали први јавни парк, министарства, Влада, Генералштаб, Народна скупштина, Гимназија, породичне куће, али доста тога је и уништено током ратова.

"Не постоји улица у Србији која боље осликава напредак Србије од времена првог и другог хатишерифа, када је почео да се мења и модернизује наш град. Чека нас озбиљна реконструкција ове улице. Прва идеја је била да се гради подземна гаража, али ће се вероватно од тога одустати јер ће се радити вероватно на празном плацу поред Министарства спољних послова. После реконструкције коначно ће личити на Топчидерски друм, имаће своје дупле дрвореде, бициклистичку стазу, неће више бити паркирања. Фасаде и зграде доћи ће до изражаја јер ће ово бити простор и за шетњу. Улица ће бити на понос", нагласио је Весић, поручивши на крају да ће Завод и надаље имати подршку Града, посебно у сегменту заштите просторних целина јер је то начин да се "сачува наш град".

 

 

 

Извор: Танјуг