Вести

Весић: Извештај Доре Бакојани је скандалозан

Одлука Парламентарне скупштине Савета Европе да усвоји препоруку о пријему тзв. Косова у чланство у тој организацији је сраман дан и за Савет Европе и за Дору Бакојани, која је својим извештајем о стању на Косову и Метохији покушала да прикрије етничко чишћење Срба које спроводи Аљбин Курти, поручио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Министар Весић указао је да је Бакојани у свом извештају навела неколико ствари које апсолутно нису тачне.

"Прво, рекла је да се не бави статусом Косова и Метохије, али када у Савет Европе примате један ентитет јер они нису држава, јасно прејудицирате да је то држава, колико год она тврдила да никада не би прихватила разговоре о статусу и да би у том случају следила политику своје земље, Грчке, која не признаје лажну државу Косово. Али, то није истина, јер је она својим извештајем прејудицирала статус Косова и Метохије и знала је да ради", рекао је министар Весић за ТВ Прву.

Министар Весић истакао је да запањујуће то што је у извештају навела да се на Косову и Метохији поштују људска права.

"Да је тако, не би се 14 одсто Срба иселило због прогона и терора Аљбина Куртија. Не би се дешавали напади на Србе готово свакодневно као пре неки дан када је Србин из Зубиног потока претучен од стране Куртијевих батинаша у униформама полиције, и ти напади не би остајали некажњени. На Косову и Метохији се спроводи сегрегација Срба. Курти води расистичку политику према Србима, како би их протерао са Косова и Метохије", рекао је министар Весић.

Скандалозно је, како је рекао, што - иако је и сама у извештају навела да је дошло до погоршања односа Приштине према мањинама, што не може чак ни она да сакрије - Бакојани каже да верује да је влада Аљбина Куртија спремна да испуни своје обавезе.

"Рекла је да је 301 дан радила на извештају, али за то време само није посетила Београд. Зашто није разговарала са Србима? Ако већ говори о поштовању људских права, требало да разговара са Србима на Косову који су најугроженији људи у Европи. Пошто није, њена намера је потпуно јасна да аболира Куртија и да жртвује Србе", рекао је министар Весић.

Министар Весић рекао је да је Бакојани "заборавила" на Заједницу српских општина и поред тога што је раније тврдила да је Куртијева влада преузела обавезу да формира ову Заједницу, јуче је рекла да ће се тиме бавити Министарски савет који доноси коначну одлуку о чланству у Савету Европе.

Овиме је, истиче, Дора Бакојани преузела одговорност за све што ће се десити Србима на Косову и Метохији.

"Преузела је одговорност за сваки напад на Србе на Косову и Метохији. И она је православка и ваљда верује у Бога па се надам да је свесна да је оваквим извештајем оправдала покушај убиства српских дечака на Бадњи дан. Не знам како би се понашала у Грчкој да неко пуца на грчке дечаке који славе Божић", поручио је министар Весић.

Додао је да је, због свега тога, председник Вучић са правом поручио да Бакојани треба да се стиди, јер је овакав извештај заправо легализација највећег етничког чишћења у Европи и покушај да се сакрије Куртијев терор над Србима на Косову и Метохији.

"Ово је био сраман дан и за Савет Европе и за Дору Бакојани. Грци су нама пријатељски народ и сигуран сам да већина Грка осуђује оно што је она урадила јуче. Бакојани је извештајем рекла да је Курти демократа, да се на Косову поштују људска права, иако и сама зна да то није тако. А, зашто је то урадила и због чега - само она зна. Имате њене заједничке фотографије са Куртијем које су објављиване и чиме се хвали. Фотографије нема додуше са Србима јер њих очигледно мрзи", закључио је министар Весић.

 

Ја сам српски министар и мене интересује да српски возачи могу да користе српски таг у другим земљама

Весић је изјавио да заједнички таг са Црном Гором није у потпуности профункционисао 15. априла, како су најавили "Путеви Србије", те да ће, уколико се то не деси ни до краја маја, за "пробијање" рокова неко ко је надлежан за овај посао у Путевима морати да сноси одговорност.

"Путеви Србије су саопштили да је за сада тај задатак половично урађен. Иако је рок био прошли септембар, они су себи дали нови рок - 15. април. Сада возачи из Црне Горе могу да користе свој таг у Србији, али српски таг не функционише у Црној Гори", рекао је министар Весић.

Због кашњења је, како је рекао, затражио званичан извештај тог предузећа.

"Сами су поново дали себи нови рок, рекли су да ће српски таг да ради у Црној Гори до краја маја. Сачекаћу и тај крај маја, па ће после тога неко морати да поднесе оставку, јер не ради свој посао како треба и даје рокове који не могу да испуне. Особа која је у име Путева давала јавна обећања, ако не буду испуњена, мораће да поднесе оставку", нагласио је министар Весић.

Преузете обавезе, додао је, морају да се завршавају на време, јер возачи из Србије очекују могућност коришћења тага и у суседним земљама.

"Ја сам српски министар и мене интересује да српски возачи могу да користе српски таг у другим земљама. А то се у Црној Гори још није догодило. Драго ми је што ће црногорски возачи моћи са својим тагом да пролазе српске наплатне рампе јер ће гужве бити мање. Али за мене је овај посао завршен тек када српски возачи са нашим тагом буду могли да путују кроз Црну Гору", рекао је министар Весић.

Министар Весић додао је и да се ради на монтирању нових 80 електро-пуњача на ауто-путевима.

"Завршили смо тендер, на 16 локација, на одмориштима која се ретко користе, поставићемо у првој фази 80 пуњача, а максимално 320. Србија ће бити најопремљенија брзим електро-пуњачима на ауто-путевима и брзим саобраћајницама", истакао је министар Весић.

А будући да велики број камиона који користе водоник, заобилази Србију, јер немају могућност да се "напуне" на путевима, министар Весић рекао је да се припрема и та могућност Србији, како би се додатно подстакао транзитни теретни саобраћај.

 

Србија афирмише сарадњу у региону, линија до Мостара биће профитабилна

"Успостављањем директног лета "Ер Србије" на линији Београд - Мостар после 33 године, Србија показује да жели да афирмише сарадњу у региону", изјавио је данас министар Весић и навео да ће Београд постати саобраћајни чвор из којег ће и сви који живе том делу Босне и Херцеговине моћи да путују у свет.

"Повратна карта кошта 104 евра и ми очекујемо да велики број путника из тог дела Босне и Херцеговине користити Београд као ’хаб’ за даље путовање. ’Ер Србија’ лети до више од 80 дестинација у свету, из Београда можете директно за Њујорк, Чикаго, Пекинг, ускоро ће се моћи и за Шангај, Мајами", рекао је министар Весић.

Последњи лет на релацији Београд - Мостар обављен је 23. новембра 1991. године, а после 33 године, та линија је обновљена и већ првог дана продато је 2.000 карата.

Министар Весић истакао је да овај лет траје око 50 минута и да је цена повратне карте мања  од цифре која би путницима била потребна за гориво, када би путовали аутомобилом.

"Очекујмо да ова линија остане профитабилна, јер увек треба мало времена кад се нови лет успостави, да се људи навикну", навео је министар Весић који је поводом првог лета боравио у Мостару са председником Србије Александром Вучићем.

Министар Весић подсетио је и да "Ер Србија" већ лети до Сарајева и Бањалуке.

Министар Весић истакао је и да је председник Вучић срдачно дочекан у Мостару, што је показало колико житељи и политичке структуре у Херцеговини поштују његову политику.

"Србија има свој штанд на Привредном сајму у Мостару, који је и председник Вучић отворио као један од лидера у региону. Порука коју шаљемо и директном линијом до Мостара и доласком на сајам је да Србија жели да афирмише сарадњу у региону", истакао је министар Весић.

Поручио је и да је Србија отворена и за сарадњу са државама у региону, чак и када се те државе не понашају коректно према Србији у међународним институцијама.

"Србија, као највећа држава на Балкану, по броју становника и расту БДП-а, верује у регионалну сарадњу, јер је интерес свих да Балкан постане једно тржиште. То је политика председника Вучића - да сарађујемо, јер једино уз привредну сарадњу можемо да створимо услове за лакше решавање политичких питања", напоменуо је министар Весић.

На упозорења председника да моћници желе сукобе у региону, министар Весић рекао је да велике силе увек имају своје интересе, који се најчешће не поклапају са интересима мањих држава, поготово оних које воде самосталну политику.

"Очигледно је да неки са стране ове желе сукобе, јер из тих сукоба увек други профитирају. И то што није било авио-линије између Београда и Мостара, није био интерес ни Београђана ни Мостараца. Изгубили смо 33 године током којих смо могли да сарађујемо, да развијамо наше градове и две земље. И, зато, ова линија показује колико је било штете од сукоба на Балкану за све који овде живе", рекао је министар Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва