Вести

Весић: Категорисали смо брзе саобраћајнице као мото-путеве

Влада Републике Србије по први пут је категорисала "брзе саобраћајнице" као мото-пут са плавом ознаком М, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић.

"Мото-пут увели смо као посебну категорију са ознаком М имајући у виду да се они по својим техничким карактеристикама разликују од до сада категорисаних државних путева, јер имају две физички одвојене коловозне траке са по најмање две саобраћајне траке за сваки смер", рекао је министар Весић.

Министар Весић је нагласио да је из тог разлога предложио, а Влада Србије усвојила Уредбу о допуни Уредбе о критеријумима за категоризацију јавних путева, у којој ће се увести критеријуми за категоризацију мото-пут.

Према његовим речима, измена Уредбе и нова категоризација државних путева значајно ће утицати на повећање безбедности саобраћаја и учесника у саобраћају, омогућавајући корисницима пута да препознају категорију пута на којој се налазе и на основу тога прилагоде своје понашање, начин управљања моторним возилом и брзину кретања. 

Министар Весић је нагласио и да је крајњи циљ смањење саобраћајних незгода и умањење последица истих.

Министар Весић је подсетио да је у Србији на мото-путу највиша дозвољена брзина моторних возила 100 километара на сат.

Министар Весић је додао да ће и бивши ауто-пут кроз Београд од петље Добановци до петље Бубањ поток који је изградњом обилазнице око Београда изгубио статус ауто-пута сада постати мото-пут са ознаком М11.

"Како другачије да се зове мото-пут кроз Београд него са бројем 11 према телефонском позивном знаку и поштанском броју за Београд", објаснио је министар Весић зашто ће мото-пут кроз Београд бити категорисана као М11.

Министар Весић је подсетио и да се последњих десет година уз ауто-путеве граде или је планирано да се гради више брзих саобраћајница и да су то "двотрачни путеви намењени за моторни саобраћај".

"То су мото-пут као што је пут Иверак - Лајковац који је у изградњи, али и пут Осмех Србије чија је изградња уговорена од државне границе са Мађарском - Сомбор - Кула - Врбас - Србобран - Нови Бечеј - Кикинда - Српска Црња - државна граница са Румунијом као и пут веза са државним путем А6 (петља Каћ) - Нови Сад - Ириг – Рума", рекао је министар Весић.

То су, како је додао и пут Шабац - Лозница - државна граница са Босном и Херцеговином (гранични прелаз Трбушница), веза са државним путем  А1 (петља Пожаревац) - Пожаревац - Велико Градиште - Голубац - Доњи Милановац - Брза Паланка, као и Мали Пожаревац - Младеновац – Аранђеловац и пут Краљево - Рашка - Нови Пазар - Дуга Пољана – Сјеница.

 

 

 

Извор: Танјуг