Вести

Весић: Кладово ће бити добро саобраћајно повезано

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић данас је, у селу Велика Врбица у општини Кладово, обишао радове на канализационој мрежи у оквиру пројекта "Чиста Србија", где се тренутно ради 40,6 километара канализационе мреже чија је вредност око 23 милиона евра.

Тренутно се, према речима министра Весића, у Борском округу ради укупно 160 километара канализације - у Бору 105 км, Мајданпеку 14 и у Кладову 40.6 км, уз два постројења отпадних вода.

"Када се све то сабере, држава укупно улаже 85 милиона евра у канализациону мрежу у овом делу земље, уз два постројења отпадних вода. По завршетку пројекта, читава општина биће покривена канализацијом и становници Кладова ће моћи да живе као што живе становници у многим развијеним земљама Европе. Када су у питању отпадне воде, нећемо тровати своју околину и природу, већ ћемо отпадне воде враћати у природу прерађене и у прихватљивом стању за околину и на тај начин ћемо показати да смо одговорни према природи", рекао је министар Весић.

Министар Весић је истакао да други велики пројекат који очекује Кладово у будућности јесте наставак изградње Дунавског коридора, где је планирано да се коридор до краја 2025. године заврши до Голупца, а до Пожаревца већ до краја следеће године као и да се већ пројектује наставак Моравског коридора који треба да дође до Кладова.

"На тај начин ћемо Кладово и сва места уз Дунав повезати са Београдом и другим деловима Србије, што ће у потпуности променити живот људи овде и омогућити им да живе пристојно од свог рада, зато што ће та брза саобраћајница донети нове инвестиције и биће велики замајац за развој туризма и локалне бизнисе", рекао је министар Весић.

Будући да је Кладово подунавски град, министар Весић је указао да држава ставља посебан акценат на развој река у оквиру пројекта "Заплови Србијом", који  је подржан и од стране ЕУ, а предвиђа изградњу марина, наутичких села, пристаништа, који ће омогућити већи број туриста.

"Сваке године бележимо све већи број туриста на речним крузерима што је јако важно и за Кладово као и друга места који се налазе на самој реци", изјавио је министар Весић.

Министар Весић је рекао да Кладово више неће како се то некада колективно говорило бити последње место у Србији, већ ће бити добро саобраћајно повезано.

Изразио је наду да ће се поново вратити хидроглисер која је некада ишао од Београда до Кладова и био једна од најлепших ствари коју је имао Београд, и да ће се на тај начин омогућити да што више људи дође овде и да ово постане још атрактивније место за живот.

"Суштина праве децентрализације у Србији  јесте политика председника Вучића, а то је да се сва места саобраћајно повежу, нека брзом пругом, нека брзом саобраћајницом, друга рекама и да тако омогућимо равномеран развој свих места и градова у Србији, јер сва та места постају добра за живот и привлаче нове инвестиције што управо и јесте политика нашег председника", закључио је министар Весић.

Радове  на канализационој мрежи поред министра Весића обишли су и помоћници министра Мирослав Алемпић и Душан Радоњић.

 

 

Извор: Танјуг