Вести

Весић: Кренуће изградња 230 километара брзе пруге према Нишу

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је да је Србија изградила 75 километара брзе пруге, да тренутно гради 108 километара према Суботици што ће, како је навео, бити завршено наредне године, као и да ће се кренути са изградњом 230 километара брзе пруге према Нишу.

Министар Весић је то рекао на данашњој свечаној академији, поводом обележавања Дана Машинског факултета Универзитета у Београду.

Министар Весић је у име Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре захвалио на доприносу који машински инжењери дају великим пројектима који су реализовани и који ће се дешавати у Србији.

"Захвални смо на томе, а посебно на доприносу који дајете изградњи наших брзих пруга и ренесанси наше железнице", рекао је министар Весић.

Министар Весић навео је да је у току пројектовање брзе пруге према Софији, те да се заједно са ЕУ ради на томе да се изгради и 135 километара брзе пруге према Скопљу.

"Сви ти пројекти значе бољи живот за све грађанке и грађане Србије, већи бруто домаћи производ наше земље, бољи животни стандард и не би могли да се реализују без учешћа машинске науке и машинских инжењера, као и представника Саобраћајног факултета, Архитектонског, Грађевинског, Рударско-технолошког и свих других факултета који учествују у једном процесу", додао је министар Весић.

Министар Весић навео је да је посебно поносан на то што је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре учинило додатни корак како би оне који постају машински инжењери раније укључило у пројекте.

Подсетио је да је прошле године покренут пројекат студентске праксе кроз који је до сада прошло 60 студената са факултета Универзитета у Београду, а да је тренутно расписан конкурс за нових 150 студената.

Такође, министар Весић је поменуо и пројекте које је ресорно министарство покренуло са страним компанијама које раде на великим пројектима у Србији међу којима је и пројекат са кинеским компанијама као и да ће за месец дана објавити позив како за студенте тако и за асистенте и професоре који ће бити на стручној пракси на пројектима како у Кини тако и другим земљама.

Министар Весић додао је да су на исти начин покренути и пројекти са западним компанијама које послују у Србији јер је, како је рекао, посао владе и министарства да максимално укључи науку у своје пројекте јер они не могу да се реализују без науке, а и прилика су да наши студенти, професори и асистенти стекну знање и референце да могу да учествују самостално на другим пројектима који се не спроводе само у Србији.

Министар је на скупу цитирао Шекспира рекавши да је свет занимљив онолико колико смо ми радознали и истакао да су суштина науке, између осталог, истраживање, сумња и радозналост.

"Ви сте већ 150 година врло радознали и захваљујући томе ово друштво напредује", рекао је Весић на скупу којим је обележено и 150 година од увођења у наставу на Великој школи предмета Механика и наука о машинама.

 

 

 

Извор: Танјуг