Вести

Весић: Лидери СзС изабрали 13. април за протест, дан када је Хитлер заузео Београд

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је скандалозно што су лидери СзС Бошко Обрадовић и Драган Ђилас изабрали 13. април за протест у Београду, јер је то дан када је 1941. године Хитлер заузео Београд.

"Од фашисте Бошка Обрадовића ништа друго нисмо могли ни да очекујемо него да слави дан када је Хитлер заузео Београд", рекао је Весић.

Весић је навео да свако има право да изрази политички став и да протестује, али да није дозвољено уништавање града.

Додаје да опозицији нико не оспорава право да мирно демонстрира, али да се зна како ће држава реаговати ако буде било насиља.

"Ружно је да организујете демонстрације на дан када је Хитлер освојио Београд. То је тужан дан у историји Београда, али очигледно не и за Обрадовића и Ђиласа. Позивамо грађане Београда да не учествују у таквим покушајима рушења града", рекао је Весић.

 

Бастаћ спречава да се Београд развија

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да председник општине Стари град Марко Бастаћ својом политиком спречава да се град развија.

Весић је подсетио да је Град поднео кривичну пријаву против Бастаћа јер је блокирао саобраћај џаковима соли у Коларчевој улици.

"Град је поднео кривичну пријаву против Бастаћа који се понаша као хулиган. То је со коју је општина Стари град добила од Скупштине града да подели грађанима током зиме. Не може председник општине да украде со од грађана", рекао је Весић.

У понедељак је почела реконструкција Трга Републике, за саобраћај је затворена Коларчева улица, што је изазвало велике гужве.

Весић објашњава да београдска власт уређује град да би био лепши, а за предлог опозиције да се о тим реконструкцијама распише референдум каже да су такве референдуме требали да траже када је "Драган Ђилас секао 500 платана у Булевару краља Александра, када је уграђивао подземне контејнере".

"Ко тражи референдум? Бастаћ који се кандидовао на изборима за градоначелника и добио 0,47 одсто гласова или 3.841 глас, а листа Александар Вучић која води Град је освојила 366.000 гласова. Пројектима које смо планирали ми смо победили на изборима", казао је Весић.

Весић је нагласио да се интензивно ради како би се обнова Трга Републике, Карађорђеве улице и Топличиног венца завршила до 1. септембра.

Весић је најавио и обнову Београдске тврђаве. Он је рекао да је први циљ да се тврђава стави под заштиту Унеска, како би за обнову могао да се добије новац ЕУ. Кочница у свему томе је Војни музеј који је у надлежности Војске Србије.

Једно од решења је да музеј пређе у надлежност Града.

"Београдска тврђава ће бити уређена као Голубачка са или без средстава ЕУ", закључио је заменик градоначелника.

 

Београд се уређује, гондола у функцији до краја године

Најстарије тврђаве у Европи и свету попут Салзбурга, Сан Марина, Јерусалима, имају гондолу као решење за брзо повезивање делова града па ће тако и наша гондола бити још један начин на који ће се повезати Нови Београд са Старим градом, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Весић је подсетио да је план да ЈП Скијалишта Србије буде инвеститор, а да Град Београд учествује у финансирању са једном трећином.

"Радови на изградњи гондоле ће почети чим се заврше сви припремни радови. До краја ове године гондола ће бити у функцији и Београд ће постати један од градова у свету који ће имати своју гондолу и која ће радити током целе године", рекао је заменик градоначелника.

Весић је нагласио и да су европске и светске тврђаве, које имају гондоле, под заштитом Унеска што није случај са Калемегданом због Војног музеја који је у надлежности Војске Србије.

"Први корак за сређивање Београдске тврђаве је да се стави на листу Унеска, а то се може учинити тако што ће Град Београд да добије оснивачка права над Војним музејом, који ће остати у функцији војног музеја са цивилном управом, а затим да уз помоћ Унеска среди читаву тврђаву, као што је то урађено са Голубачком", рекао је Весић.

Он је подсетио да је Град уредио Мало степениште на Калемегдану, Споменик захвалности Француској, а реконструисаће се и Павиљон Цвијета Зузорић, Сахат кула и Велико степениште као и други делови који деценијама нису уређивани.

Говорећи о уређењу града заменик градоначелника је истакао да се интензивно ради на томе да највећа градилишта, Трг републике, Карађорђева улица и Топличин венац буду готови до 1. септембра како би када ђаци буду кренули у школу све те саобраћајнице биле отворене за саобраћај.

Весић је навео и да је одштампана посебна брошура којом се грађани обавештавају о најважнијим радовима у граду како би знали које линије градског превоза и алтернативне правце да користе.

Најважнији радови су, напоменуо је, уређење Карађорђеве улице од Бранковог моста до Београдске тврђаве заједно са Савским кејом.

"Поред тога до јесени завршавамо пасарелу која повезује Београдску тврђаву са Бетон халом и тако ћемо први пут имати физичку везу између центра града и реке Саве. Ушли смо у другу фазу реконструкције Трга републике која подразумева затварање и велике промене у режиму саобраћаја. Ја знам да сви радови изазивају одређене промене у навикама људи и извињавам се због тога, али суштина је да се град уређује како би био лепши и то је наша политика", нагласио је Весић.

 

Расписан тендер за реконструкцију дворане Александар Николић

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је Град Београд расписао тендер за реконструкцију дворане "Александар Николић", популарног "Пионира".

Весић је навео да је у уторак објављен тендер за реконструкцију хале "Александар Николић која почиње у јуну одмах по завршетку кошаркашке сезоне, а завршава се до 1. октобра.

Весић је прецизирао да ће хала добити потпуно нови, професионални паркет, нови централни семафор и кошеве, нове телескопске трибине.

"Заменом постојећих столица капацитет седећих места биће повећан на преко 8.000, чиме ће бити испуњени захтеви међународних федерација. У овом тренутку хала може да прими 5.600 посетилаца, а са телескопским трибанама укупно 6.300 посетилаца", рекао је Весић.

Весић је додао да ће током реконструкције бити изведени радови на системима за вентилацију ради побољшања услова, као и разни други радови у унутрашњост хале и постојећим габаритима.

Весић је истакао да је "Пионир" симбол београдског спорта и храм кошарке.

"Реконструкција хале одавно је била неопходна али се ниједна власт пре нас није сетила да је уреди", казао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва