Вести

Весић: Мере се, нажалост, не поштују довољно

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је став Града Београда да се постојеће мере против ширења вируса корона не пооштравају, већ да се доследно поштују.

Весић је истакао да се мере, нажалост, не поштују довољно, а да је контрола поштовања мера отежана, јер по садашњем закону контролу може да врши само Санитарна инспекција.

"То је нормално када је редовно стање јер тих санитарних инспектора има 140, али јасно је да је у овој ситуацији то недовољан број. Управо зато Влада је предложила, а ми у Београду смо на томе инсистирали, измену закона према коме ће већи број лица, комунални милиционери, инспектори и полицајци моћи да контролишу придржавање здравствених мера", рекао је Весић.

Тако ће се "стати на пут бахатим угоститељима" који праве журке, а које су, додаје, главни извор заразе.

Истиче да 99 одсто угоститеља у Београду ипак поштује све епидемиолошке мере.

"Ми у Београду инсистирамо на томе да се изменом закона забрани организовање журки, али да се угоститељима који поштују мере омогући да раде", рекао је Весић.

 

Новогодишња расвета биће постављена до 10. децембра

Постављање новогодишње расвете почело је 1. новембра, а у читавом граду биће постављена до 10. децембра, изјавио је Весић.

Весић је најавио да ће најужи центар града засијати већ између 15. и 20. новембра, док ће свих десет градских општина имати новогодишњу расвету до 30. новембра.

Како је рекао, најкасније до 10. децембра новогодишњу расвету имаће и центри приградских општина.

"Ове године одлучили смо да са пуштањем новогодишње расвете не почнемо раније јер немамо тако пуно туриста као протеклих година. Расвета је важан део новогодишње атмосфере и један од разлога, поред свега осталог што се дешава у Београду, због којег туристи долазе у наш град", рекао је Весић.

Додаје да ће због ситуације са ковидом-19, новогодишња расвета бити пуштена месец дана касније.

Весић је рекао да месечни рад комплетне новогодишње расвете кошта око 600.000 динара, односно око пет хиљада евра.

"Прошле године новогодишња расвета је светлела три месеца и рачун је био око 15.000 евра. Реч је о ЛЕД расвети која је штедљива и то је заиста мали трошак у односу на ефекат који се добије", рекао је Весић.

Говорећи о програму за прославу Нове године, заменик градоначелника је рекао да ће он зависити од епидемиолошке ситуације и какве ће мере бити на снази.

"Нећемо оставити грађане без новогодишњег програма. Ми, иначе, спремамо занимљив програм под називом "Разгледница из Београда" на неколико места у граду. Уколико не буде могао да буде присутан већи број грађана, програм ће бити емитован на ТВ или онлајн, тако да ће сви моћи да га виде", навео је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк