Вести

Весић: Милионита доза вакцине дата у Београду

У Београду је управо дата милионита доза вакцине, потврдио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је рекао да је то велика победа свих грађанки и грађана Београда.

''У нашем граду је закључно са јучерашњим даном вакцинисано 585.659 људи, што је 42.1 одсто укупне пунолетне популације. Ревакцинисано је 413.112 људи, односно 29,7 одсто пунолетне популације. Најбољи резултат имамо у популацији између 65 и 74 године, у којој је вакцинисано 71,37 одсто'', рекао је Весић.

Заменик градоначелника је рекао да је циљ Града Београда да се вакцинише 750 хиљада грађанки и грађана Београда.

 

Скупштина Града у четвртак о олакшицама за угоститеље

Одборници Скупштине Града Београда гласаће у четвртак о предлозима да се помогне угоститељима како би преживели кризу, задржали запослене и исплаћивали редовно плате, изјавио је Весић.

''Верујем да ће градски одборници прихватити предлог који сам поднео да се угоститељи који раде у пословним просторима чији је власник Град Београд ослободе плаћања кирије за мај. Ову погодност добиће 481 угоститељ који ради у 41.999 квадрата пословних простора. На овај начин желимо да помогнемо угоститељима да надокнаде губитке које су имали у марту и априлу ове године, када нису могли да раде'', поручио је Весић и додао да од угоститеља очекује да задрже своје запослене и да им редовно исплаћују плате.

Весић је рекао да ће одборници Скупштине града одлучивати и о његовом предлогу да се сви угоститељи који раде на територији града ослободе плаћања таксе у јуну и јулу за заузеће јавне површине за баште.

''Ова одлука је додатна помоћ угоститељима. Желим само да буде јасно да ће ову помоћ моћи да користе само угоститељи чије су баште легалне, односно они који су добили дозволу локалне самоуправе за постављање баште. Они који су баште поставили нелегално, могу да очекују казну и нека не рачунају да могу било када да раде без дозволе. Дакле, моја порука угоститељима да што пре посете општине и поднесу захтеве за постављање башти јер ће тако остварити право да два месеца не плаћају таксе'', рекао је Весић.


Уколико градски одборници усвоје одлуку, сва такси возила у Београду биће у белој боји до 29. априла 2024. године

Весић je изјавио да ће сва такси возила у Београду бити у белој боји до 29. априла 2024. године ако одборници Скупштине Града Београда на седници која се одржава у четвртак усвоје ову одлуку.

''Град Београд жели да таксиста постане цењено занимање, као и да има добро возило и наравно да грађанима пружа најбољу услугу. Зато ће се и ова област мењати у складу са најбољим европским искуствима. Прва промена је униформисање свих такси возила која ће, ако одлука буде усвојена у четвртак, морати најкасније за три године да буду у белој боји. Наравно, таксисти ће и даље бити у различитим удружењима, што ће моћи ће да се види по табли, али ће сви аутомобили, без обзира на то за које удружење таксиста вози, бити у истој, белој боји'', рекао је Весић

Весић је додао да они таксисти који купују нове аутомобиле кроз програм Владе Републике Србије и који добијају субвенције од 8.000 евра по возилу, морају одмах да имају возила беле боје.

''За остале таксисте који не купују возила преко владиног програма или их уопште не купују важиће рок од три године да и њихови аутомобили буду у белој боји'', рекао је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи