Вести

Весић: Морамо да будемо спремни да сачувамо нашу инфраструктуру

Међународна конференција о безбедности критичних инфраструктурних система, отворена је данас у Београду.

Циљ скупа је да обједини висок ниво научне и стручне експертизе, како би у кризним ситуацијама функционисали критични системи као што су комуникације, снабдевање енергентима, храном и водом, здравствене услуге, али и сама инфраструктура претрпела што мању штету.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић нагласио је да је безбедност инфраструктуре показала свој значај у случају природних непогода, на примеру обилних поплава у мају 2014. године.

Министарство ће наредног месеца почети са израдом Закона о одржавању инфраструктуре, најавио је министар Весић.

"Ми сматрамо да је наш највећи проблем одржавање инфраструктуре, јер ми убразано градимо, али нажалост уколико инфраструктура није у оквиру великог система као што је ауто-пут, нико је не одржава", рекао је министар Весић.

Министар Весић је рекао да је идеја Закона да се између осталог направи посебна евиденција инфраструктуре и да се на тај начин утврди ко је управљач сваког инфраструктурног објекта у земљи.

"Затим да постоји законска обавеза о одвајању дела из буџета за одржавање, као и преглед. Желимо да на тај начин ми заштитимо инфраструктуру и да имамо мање трошкове код реконструкција, јер ако је одржавамо на време, мање ће коштати реконструкције", рекао је министар Весић.

Министар Весић је позвао све заинтересоване да се прикључе изради овог Закона и изнесу своје предлоге и сугестије.

 

 

Извор: Танјуг