Вести

Весић: Музеј града Београда преузео је споменик Стефану Немањи

Музеј града Београда званично је преузео споменик Стефану Немањи који се налази на Савском тргу, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић и додао да је ова одлука природна јер Музеј града Београда баштини све важне, историјски и уметнички вредне објекте, предмете и легате који су настали на територији Београда.

Према његовим речима, Музеј града Београда ће се старати о заштити споменика, што подразумева бригу о свим конзерваторским мерама које један овако сложен објекат подразумева.

Музеј града Београда одредио је кустосе који ће у заказаним терминима посетиоцима пружати стручне информације о споменику и животу Стефана Немање. Током пролећа, за стране групе посетилаца биће организоване стручне туре на страним језицима, рекао је Весић.

Весић је поручио да Музеј града Београда добија свој кутак на Савском тргу где ће се продавати сувенири, књиге о Немањићима и мапе града.

Приходи од продаје припадаће Музеју града Београда, који је добио право на израду сувенира са спомеником, поручио је Весић.

Весић је рекао да ће од 15. фебруара до 15. марта на новом Савском тргу бити постављан урбани мобилијар, који чине клупе за седење посетилаца.

 

Данас са привредницима о продужењу радног времена од 1. фебруара

Весић је најавио да ће се данас заједно са председником Привредне коморе Србије Марком Чадежом састати са представницима компанија које раде у сектору услуга и подржати њихов предлог да се продужи радно време у сектору услуга са садашњих 20 на 22 сата од 1. фебруара.

Београдски привредници који раде у сектору услуга а који запошљавају преко 40 хиљада људи тражили су састанак данас са Марком Чадежом и са мном како би нас упознали са својим захтевима да се од 1. фебруара продужи радно време са садашњих 20 на 22 сата, рекао је Весић.

Весић је додао да је њихов захтев потпуно оправдан и Град Београд и Привредна комора Србије ће га подржати.

Могу да разумем лекаре који ову епидемију посматрају само са здравственог становишта. Међутим, ова криза није само здравствена већ и економска и друштвена. Траје већ 11 месеци и наноси тешке последице националним економијама. Зато мере које се доносе морају да уваже и здравствени и економски интерес. Наш интерес је, осим заштите јавног здравља, у чему смо успешни, јер има све мање заражених, да 40 хиљада људи, колико их само у Београду ради у сектору услуга, има посао, да примају плате и да могу да прехране породице. Одузимати овим људима посао јесте нешто на шта ја не пристајем, рекао је Весић.

Весић је изјавио да средства за куповину вакцина, опремање нових болница и лекове обезбеђује српска економија.

Ако она не ради, нема ни јавног здравља. Стога је свако неразумевање захтева привреде, посредно и атак на јавно здравље, закључио је Весић.

 

Данас вакцинација друге групе запослених у култури

Град Београд наставља са вакцинацијом запослених у београдским установама културе, изјавио је Весић.

Једини смо град у Европи који је у приоритетну групу за вакцинисање сврстао запослене у култури. После вакцинације преко 250 запослених у култури пре три дана кинеском вакцином на Београдском сајму, данас ће у просторијама Југословенског драмског позоришта бити вакцинисано 153 оних коју су се изјаснили за Фајзерову вакцину. Следеће недеље вакцинисаћемо преко 50 запослених у култури који су се определили за руску вакцину, рекао је Весић.

Весић је истакао да Град Београд жели да после ревакцинације београдска позоришта што је пре могуће почну да раде као пре епидемије.

Све ово сувише дуго траје и хоћу да наш град буде међу првима у Европи у коме ће се играти позоришне представе пред публиком, поручио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б