Вести

Весић: На снагу ступиле измене Закона о озакоњењу објеката

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да су данас на снагу ступиле измене Закона о озакоњењу објеката те ће грађанима који живе у нелегалним објектима бити омогућено да се прикључе на струју, воду и канализацију.

Министар Весић истакао је да Влада сада има рок од 15 дана да донесе Уредбу којом ће прецизирати услове и начин на који ће се вршити прукључење.

"Та Уредба је скоро завршена, разговарали смо са надлежнима у Електродистрибуцији, Србија-гасу, другим комуналним предузећима и дефинисали смо тај подзаконски акт и он ће бити усвојен у наредних 7 до 10 дана", рекао је министар Весић.

Министар Весић изјавио је, за Танјуг, да се те врсте прикључака сматрају основним људским правом, и да ће пријаве почети 15. септембра.

"План је да пријаве које почну 15. септембра трају до 15. октобра. Пријаве ће бити отворене у општинама и ту ће бити посебни шалтери где ће људи моћи да се пријаве, а када општина буде утврдила да особа испуњава правне услове по Закону ти спискови ће се достављати надлежним комуналним предузећима", објаснио је министар Весић.

Министар Весић додао је и да прикључења не морају да се заврше до 15. октобра када је последњи дан за пријаву, као и да је на овај начин могуће прикључити само један објекат.

"До 15. октобра се само стиче право да се прикључите, а касније ће се прикључења вршити у зависности од динамике коју могу да изврше јавна предузећа. Ова могућност прикључења односи се само на грађане и грађанке који су власници станова у којима живе и решавају своје стамбено питање, а не односи на пословне објекте већ само на станове и куће у којима људи живе", објаснио је министар Весић.

Министар Весић истакао је да ће доказивање нелегалног објекта бити лако, уз попуњавање посебног формулара.

"Формулар ће бити подељен општинама, грађани ће га испуњавати, а када општина утврди да су испуњени правни услови тада ће ти грађани и грађанке долазити на списак преко кога ће та надлежна предузећа моћи да их прикључују у складу са својим ценовником и условима", подвукао је министар Весић.

Министар Весић посетио је Бачку Паланку, где је обишао локације погођене олујом.

 

 

Приоритет је санација јавних објеката

Влада Србије ће помоћи Бачкој Паланци кроз текућу буџетску резерву како би пре свега могли да санирају штету на јавним установама, изјавио је министар Весић, завршавајући посету тој општини.

Министар Весић истакао је да се службеници општине Бачка Паланка налазе на терену и врше попис штете.

"Како би се штета надокнадила грађанима, неопходно је да општина изврши попис, а затим то да пошаље Влади. Ми смо у Влади формирали Штаб за ванредне ситуације на чијем челу је премијерка и управо ће тај штаб прихватати те пописе, како у овој, тако и у другим општинама где је било штете и од поплава и од других непогода. Тако ћемо решавати проблеме и онда ће општине добијати новац да трансферишу грађанима када је у питању помоћ људима који су имали штету на приватним кућама", рекао је министар Весић.

Министар Весић додао је да се попис штете ради и када је реч о пољопривредним усевима, а да ће та врста надокнаде бити у надлежности Министарства пољопривреде.

"Моја молба и апел свим пољопривредницима је да осигуравају своју летину, односно своје пољопривредне плодове, зато што имају и субвенције Министарства пољопривреде које су и до 40 одсто, на тај начин заштите се пољопривредни усеви и уколико се деси нешто овакво, осигурања су та која плаћају штету", истакао је министар Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг