Вести

Весић: Највећи буџет у историји Београда вредан 1.219 милијарди евра

Буџет Града Београда, који ће данас бити усвојен на седници Скупштине града, биће највећи у новијој историји града и износи 1.219.311.869 евра, односно 143.355.471.970 динара, изјавио је Горан Весић, заменик градоначелника Београда.  

Према његовим речима, овај буџет је већи од онога са којим је располагао Београд пре епидемије вируса корона, а који је износио 1.205 милијарди евра. 

"Ребалансом буџета, који данас усвајамо, планиран је капитални буџет у висини од 27.747.279.332 динара и увећан је за 7,8 милијарди динара. Капитални буџет чини 21,36 одсто буџета. За отплату главница и камата старих кредита које смо наследили предвиђено је 40.021.151 евро. Дуг Града Београда последњег дана ове године, 31. децембра 2021. године, износиће 281.692.626 евра. Да подсетим, дуг Града Београда 2013. године, пре само осам година, износио је 1,2 милијарде евра и сада је више од четири пута смањен", рекао је Весић.

Одборници Скупштине Града Београда данас ће гласати да се буџет за урбанизам и просторно планирање увећа за 82 одсто и да износи 8,1 милијарду динара.  

"Од тога је 2,1 милијарда намењена куповини земље на Макишком пољу, где у новембру ове године почиње изградња метроа, као и за изградњу саобраћајних површина, пратећих инфраструктурних и других јавних објеката за потребе метро система града, затим 380 милиона динара за потребе изградње комплекса нове аутобуске и железничке станице на Новом Београду, додатних 125 милиона динара на већ одвојених 250 милиона за уређење фасада у нашем граду, као и скоро 672 милиона динара за куповину грађевинског земљишта за друге инфраструктурне пројекте. У програму комуналне делатности од данас ће бити издвојена додатна средства за одржавање чистоће на јавним површинама, за изградњу регионалног водовода Макиш–Младеновац и за замену светиљки у приградским општинама. У делу организација саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре издвојено је нових 3,84 милијарде динара. Највише средстава, 2,7 милијарди динара издваја се за прибављање земљишта, израду техничке документације и извођење радова на изградњи саобраћајница и комуналне инфраструктуре неопходне за функционисање фабрике вакцина у Земуну. За реконструкцију улица издваја се додатних 200 милиона динара а за функционисање јавног превоза нова милијарда динара",поручио је Весић.

Весић је додао да је за наставак изградње вртића издвојено нових 243 милиона динара, за субвенције родитељима чија деца иду у приватне вртиће издваја се додатних 754 милиона динара, на опремање нових и реновираних објеката вртића и школа додатних 211 милиона динара, а за набавку бесплатних таблета за 67 хиљада београдских ђака који иду од 1. до 4. разреда и 6,5 хиљада лаптопова за потребе учитеља и наставника издваја се 1,3 милијарде динара.

Весић је рекао да Београд издваја за културу 5,7 милијарди динара, што износи 4 одсто буџета, и представља веће издвајање него у многим европским државама. 

"У овај буџет не рачунамо инвестиције у културу као што су изградња Музеја града, која почиње на јесен, реконструкција Позоришта „Бошко Буха”, преуређење Павиљона „Цвијета Зузорић”, обнова Позоришта „Дадов”, изградња задужбине Моме Капора и нове градске галерије на Косанчићевом венцу, као и реконструкција капије Карла Шестог и Зиндан капије на Калемегдану", поручио је Весић.

Весић је најавио да ће од данас сахрањивање кућних љубимаца бити комунална услуга, чиме се ствара могућност да од септембра проради гробље кућних љубимаца које треба да се гради на Бежанијској. Такође, напоменуо је и то да се уводи комунална услуга „смарт сити”.

Весић је рекао да ће данас одборници Скупштине Града Београда гласати за програм субвенција од по пет хиљада динара за две хиљаде наших људи који буду куповали бицикле домаће производње. Конкурс ће бити расписан у јулу.

 

 

Песма града Београда од данас је „Химна Београду” Миховила Логара

Одборници Скупштине Града Београда, на основу Статута Града Београда и Закона о главном граду, данас доносе Одлуку о избору песме града Београда, рекао је данас заменик градоначелника Горан Весић.

Одборници ће се данас изјашњавати о предлогу стручне комисије да песма града Београда буде „Химна Београду”, песника Танасија Младеновића, на музику композитора Миховила Логара – указао је Весић.

 

Текст песме „Химна Београду” гласи:

 

Слободом древни граде буди горд

дигни звезду на свој стег.

Да светом твоје славе прође глас,

да одјекне дол и брег.

Јединства и братства сад песму запој

нек тиранин сваки ту нађе гроб свој...

Београде, Београде,

ко сунце сјаш, горди граде наш,

вечно наш!

Београде, Београде,

ко сунце сјаш, горди граде наш,

вечно наш!

 

Слободом древни граде буди горд

дигни звезду на свој стег.

Да светом твоје славе прође глас,

да одјекне дол и брег.

Јединства и братства сад песму запој

нек тиранин сваки ту нађе гроб свој...

Београде, Београде,

ко сунце сјаш, горди граде наш,

вечно наш!

Београде, Београде,

ко сунце сјаш, горди граде наш,

вечно наш!

Песма града Београда изводи се после химне Републике Србије. Изводи се на прослави празника Града Београда, приликом полагања венаца званичних представника Града Београда на гробља, гробове и друга спомен-обележја борцима и жртвама рата на територији града Београда, као и приликом прослава, свечаности и других културних, спортских и сличних манифестација које организује или у чијој организацији учествује Град Београд – објаснио је Весић.

 

Можемо да будемо поносни јер од данас постоји песма града Београда

Весић је истакао да је песма "Химна Београду" на неки начин сама себе кандидовала за песму града Београда.

Весић је подсетио да би по Закону о главном граду и Статуту града, који су усвојени 2019. године, требало да Београд има "песму града".

Формирали смо стручну комисију која се бавила избором песме и могу да кажем да тај посао није био превише тежак, будући да је "Химна Београду" нашег песника Танасија Младеновића, за коју је музику написао Миховил Логар. Ова песма је на неки начин сама себе кандидовала и она ће бити извођена на свечаним догађајима које организује Град Београд, наравно уз државну химну. То је још један начин да покажемо да волимо свој град. У "мору" лепих песама које су посвећене Београду, ова се заиста издвојила и можемо да будемо поносни јер ће наш град од данас имати своју песму, рекао је Весић.

 

 

Град наставља бригу о старијима, поново излети

Град Београд наставља да брине о старијим грађанима, а у том циљу ускоро ће поново покренути и програм бесплатних излета, изјавио је Весић.

Весић је рекао да је тачно да ребалансом буџета нису предвиђена додатна средстава за пензионере, али да то не значи да је завршена прича о помоћи тој категорији Београђана.

Весић је додао да је тачно и то да сениори последње две године имају констатно повећање пензија и да им и Република помаже.

Трудимо се да им будемо на услузи, рекао је Весић и додао да су јуче донели одлуку о поновном организовању излета.

Верујем да ће до краја године велики број сениора искористити ту могућност, рекао је Весић и подсетио да је у организацији Града 2019. године, пре пандемије на излете отишло више од 90.000 пензионера.

Град је, како је Весић нагласио, од Градског завода за јавно здравље добио тачне мере како се без ризика могу организовати излети.

Весић је подсетио и да је Град за последњих осам година отворио 12 клубова за сениоре, а да су у време Драгана Ђиласа отворена само два. Отворени су кол центри за старије од 65 година којих на територији Града има 350.000.

Весић је похвалио и процес имунизације старијих и то што су надлежне службе за имунизацију пријавиле више од 100.000 сениора и омогућили фантастични резултат да смо прешли 80 одсто имунизованих када је реч о старијим од 65 и 74 године.

Како је рекао, све централне општине имају сервисе који помажу старијим суграђанима.

 

 

Екологија није политика, решићемо деценијске проблеме

Одборници Скупштине Града Београда усвојили су неколико тачака које се односе на заштиту животне средине, међу којима су Акциони план за зелени град и Акциони план за одрживе изворе енергије и климу, а све то према оцени Весића показује да се креће у отклањање вишедеценијских проблема за чије решавање нико до сада није имао интерес.

"Еколошки проблеми Београда стари су деценијема, јер нико није имао интерес да их решава будући да се тако не стичу политички поени", оценио је Весић и навео кораке које Град предузима да би их отклонио и само неколико година после Париза постао град без иједног дизел возила у јавном превозу.

То што многи у Београду од екологије праве политику не чуди, јер других проблема и нема, плате расту, незапосленост опада, рекао је Весић и навео и да ће прво гробље за кућне љубимце у Београду бити отворено у септембру.

Град почиње изградњу прве од пет фабрика за прераду отпадних вода, а да то нико никоме до сада није бранио, рекао је Весић.

Навео је да ће само у првој фази фабрика у Великом селу коштати 271 милион евра, а у другој између 400 и 600 милиона како би проблем ефикасно био решен, посебно имајући у виду да 30 одсто житеља града нема канализацију.

Весић је подсетио да се канализација осталих грађана излива у Саву и Дунав директно на 101 месту, из којих се, како је нагласио, на годишњем нивоу у реке излије 60.000 олимпијских базена фекалија.

Додао је да ускоро ни власници сплавова неће моћи да фекалије убацују у реке, као и то да више нећемо имати сплавове солитере.

"Лева обала Дунава ће добити канализацију а такође и Калуђерица. Тако се решавају проблеми екологије. Они то нису радили јер се тако не добијају политички поени, јер то не може да се капитализује", рекао је Весић.

Весић је истакао чињеницу да је и Винча доведена дотле да може ускоро да се сурва у Дунав.

Имајући у виду проблем аерозагађења, које, како је додао, на првом месту потиче од јавног превоза и индивидуалних ложишта, Весић је најавио да ће ускоро бити укинута партиципација на прикључке на топлане.

"Даћемо додатни попуст на порез у енергетски ефикасним зградама", рекао је Весић и додао да град купује аутобусе на гас, те да ће Београд до 2030. године бити град без иједног дизел возила у јавном превозу, и то пет година после Париза. Припремамо субвенције за оџачаре, засадићемо милион стабала, обезбедити субвенције за бицикле од 5.000 динара, мењаће се Закон о безбедности саобраћаја, рекао је Весић и додао да се мора радити на свему ако желимо да Београд буде град који мисли о екологији.

Биће, како је навео, постављено и 250 сензора у оквиру пројекта "Београд – смарт сити", како би грађани видели каква је загађеност ваздуха у ком делу града.

"Купујемо софтвер који ће давати прогнозу загађености, како би се грађани прилагодили датој ситуацији и, рецимо, децу не би изводили напоље, а такође ће бити од помоћи и они са респираторним сметњама да остану код куће", рекао је Весић и додао да се тако решавају проблеми, а не тако што ће се од екологије правити политика.

 

 

Уређење фасада у културно-историјским целинама

Одборници су на данашњој седници усвојили Одлуку о измени и допуни Одлуке о одређивању комуналних делатности, Одлуку о измени и допуни Одлуке о комуналном реду, као и Одлуку о начину плаћања комуналних услуга на територији града Београда.

Прецизирајући ове одлуке, Весић је објаснио одлуку која се тиче уређења фасада у просторно културно-историјским целинама.

"Ми имамо право да пропишемо да они који су власници одређених објеката морају те фасаде да држе уредним. Зато смо донели одлуку да у проглашеним културно-историјским целинама на територији града Београда власници који су правна лица имају обавезу да одржавају своје фасаде, односно да их чувају од графита, у супротном прописана је казна за оне који не обављају своју дужност. Ту ћемо бити врло ригорозни, а реч је о правним лицима као што су школе, вртићи, банке, поште и друге важне државне институције", рекао је Весић.

Говорећи о одлуци која се односи на сахрањивање кућних љубимаца, Весић је напоменуо да је одлука увод да заживи гробље кућних љубимаца које се гради на Бежанијској коси и које би почело да ради у септембру. Иначе, ово је први такав објекат у Београду, додао је Весић.

Весић је говорећи о одлуци која се тиче "Инфостана" и "смарт ситија" истакао да се заједно са "Телекомом" креће у реализацију пројекта "паметни град", као и да ће се у наредним месецима развијати нове апликације.

"Један од аспеката "паметног града" су и наши дигитални таблети за ученике од првог до четвртог разреда. Данас смо донели одлуку да купимо 67.000 таблета. То ћемо радити заједно са "Телекомом Србије", који ће набављати те таблете за Град Београд, рекао је Весић.

 

 

Усвојена Одлука о постављању плутајућих објеката

Одборници су на данашњој седници усвојили Одлуку о постављању плутајућих објеката на водном земљишту, као и План места за постављања плутајућих објеката на водном земљишту на територији града Београда.

Весић је истакао да уређивање ове области захтева да се ради корак по корак.

Чекаће нас низ изазова. Уз остављање рока да се сви прилагоде, једна од ствари је и та да они који су власници сплавова неће моћи да бацају фекалије у реку. Верујем и да ће, када почнемо да наплаћујемо, половина сплавова нестати са река у року од неколико месеци, јер сада не плаћају ништа, већ држе места која желе да препродају. Остаће они који желе да раде, урбанизам ће бити обавезан за сагласност, дефинисаће се висина сплавова и у ком делу обале сме да се обавља која делатност. Власници сплавова биће обавезни да чисте око објеката јер ће казне бити ригорозне.

"Београдводе" ће набавити брод за чишћење обале, а за људе који живе близу обала биће веома важно то што ће се решавати и проблем буке са сплавова. У току је јавна расправа и закон ће нам дати овлашћење да Комунална милиција може да реши проблем буке која се не односи само на сплавове. Тако ће они на лицу места мерити буку, изрицати мере упозорења, казне, затварати објекта или одузимати средство са кога се емитује бука. Поред тога, заједно са Машинским и Грађевинским факултетом радимо и на припреми стандарда за заштиту од буке где ће постојати заштита од буке која кошта, али зато никоме неће сметати, а моћи ћете да пуштате музику, рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Студио Б