Вести

Весић: Наплата путарине са Црном Гором ће додатно повезати наше народе

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић рекао је да зеједничка електронска наплата путарине између Србије и Црне Горе не значи само олакшање путовања већ и додатно повезивање наших народа и држава.

После потписивања Меморандума о пословној сарадњи између црногорског предузећа Монтепут и Путева Србије он је истакао да је за Србију посебно важно повезивање са Црном Гором.

"Ми смо браћа и сестре. Из тог разлога требало би да олакшамо комуникацију између наших људи. Пут који се гради до Црне Горе и електронска наплата путарине су наши приоритети", рекао је министар Весић.

Министар Весић истакао је да ће до краја године бити завршен наш део пута до Пожеге, а да онда се креће са градњом ауто-пута ка Бољарама који је дуг 107 километара. 

"За нас је тај ауто-пут у овом тренутку најважнији. Тај пут ће бити веома фреквентан и сам ће себе оправдати с обзиром на број аутомобила који ћемо имати са једне и друге стране. Интегрисана путарина је само корак ка ближој сарадњи људи, како ми на Балкану не би имали никаквих граница ни отежавања путовања", рекао је министар Весић.

Најавио је да ће после састављања црногорске владе посетити Подгорицу како би са ресорним министром разговарао о заједничком граничном прелазу.

"Договорили смо заједнички железнички гранични прелаз на станици у Бијелом Пољу. Сада то треба да урадимо и са друмским превозом, како би на једном месту биле обе полиције и обе царине, а све са циљем смањења чекања", рекао је министар Весић.

Такође, министар Весић подсетио је да се очекује реконструкција пруге од Београда до Бара, као и да је она једнако важна као и брза пруга која се гради од Београда до Ниша. 

"Реконструисали смо пругу до Ваљева, а сада нас чека деоница Ваљево-Врбница. До краја године завршавамо пројекат реконструкције. Том пругом ће се возити 120 километара на сат", навео је министар Весић, и истакао да тиме показујемо колико је Влади Србије важно повезивање са Црном Гором.

"Корак по корак ми повезујемо наше земље и људе. То је сарадња за коју се надам да ћемо имати и са будућом Владом Црне Горе", истакао је министар Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг