Вести

Весић: Наш циљ је да још више студената стекне стручно знање

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије Горан Весић и ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић потписали су у Влади Србије, Протокол о сарадњи којим је предвиђена реализација студентских пракси при том министарству, као и јавним предузећима и агенцијама из надлежности МГСИ.

Како је након потписивања тог документа рекао министар Весић, веома је важно да се Универзитет укључи у рад Владе Србије и државних институција, а посебно је значајно да се прилика пружи студентима који ће кроз стручну праксу стећи практична знања, али имати и могућност да остану у предузећима и министарствима, што је како је нагласио, изузетно значајно за све оне који завршавају факултете.

Министар Весић подсетио је да је до сада МГСИ реализовао три циклуса стручних пракси које је прошло 150 студената којима је та пракса била плаћена са по 14.000 динара месечно.

"Влада Србије је сада донела одлуку да ће стручне праксе моћи да се реализују при свим министарствима и да ће студенти у том периоду добијати по 15.000 динара месечно ", рекао је министар Весић.

Министар Весић додао је да су у претходном периоду студенти и студенткиње имали прилику да раде у предузећима као што су Путеви Србије, Коридори, затим Ер Србија, Инфраструктура железнице, Србија Карго, Србија Воде, Институт за путеве, као и Саобраћајни институт ЦИП.

Министар Весић додао је да су то све предузећа која обављају јако важне и комплексне послове.

"Наш циљ је да још више студенткиња и студената стекне стручно знање и ми смо увек расположени и спремни за то и потписивањем дањашњег протокола наставимо са сарадњом са Универзитетом како би још више студената укључили у рад наших предузећа", рекао је министар Весић.

Министар Весић додао је и да током праксе, студенти имају менторе као и да су им организоване и едукативне посете компанијама које раде инфраструктурне пројекте на територији Србије.

Министар Весић подсетио је да је МГСИ током прошле године послао 10 студената Грађевинског факултета на едукативну праксу у Кину и да су се већ јавиле и друге компаније које су заинтересоване да то омогуће.

Министар Весић захвалио је факултетима Универзитета у Београду који су учествовали у овом процесу до сада међу којима су Саобраћајни, Машински, Архитектонски, Географски, Рударско-геолошки и други, као и студентским организацијама.

"Успели смо да омогућимо студентима да уче и да буду део јавне управе, да стекну неопходна искуства. Показали смо како можемо да искористимо њихова знања које су стекли по практичној примени и да њима омогућимо да лакше сутра изаберу занимање", рекао је министар Весић.

Министар Весић додао је и да је једна од првих активности коју је он покренуо као министар била реализација ових студентских пракси.

Ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић захвалио је министру Весићу на иницијативи за организовање стручне праксе за студенте, јер од ње корист немају само студенти, већ и предузећа, али и сама држава.

"Ми на универзитету имамо један недостатак, а то је што студенти када уче на својим факултетима и када похађају своје студијске програме стичу теоретска знања, али онда кад се запосле и када нађу праксу, треба им доста времена да та научена знања примене у конкретном случају", рекао је Ђокић и додао да је ово прилика да се тај проблем превазиђе, јер ће студенти имати прилику да у току свог школовања за одређене дисциплине, кроз праксу стекну знања.

Према речима Ђокића, предности стручне праксе за студенте су те јер они добију практичне информације, виде како функционише управа, јавна предузећа, а неки од њих чак остају и запослени у тим предузећима, док са друге стране бенефити за предузећа су ти што млади људи са својим новим и иновативним идејама могу да допринесу неким променама у компанијама.

 

 

 

 

Извор: Танјуг