Вести

Весић: Нема веће части од тога да радите за интерес своје земље

Очекујемо да се заврши изборна сага у Великом Трновцу и да се коначно конституише Народна скупштина, чиме се стичу услови да председник Александар Вучић започне консултације и додели мандат за састав владе, верујем, представнику најјаче политичке странке у парламенту, Српске напредне странке, поручио је заменик градоначелника Града Београда Горан Весић. Када се то догоди, како је рекао, Српска напредна странка ће одлучити ко ће бити њихови кандидати за јавне функције.

- Кога ће странка предложити на функције и да ли ћу и ја поново бити међу њима није питање за мене. То зависи од тога да ли је моја странка задовољна мојим досадашњим радом или не. Мени је част што сам имао прилику да у последњих осам година обављам одговорно јавне функције и трудио сам се да то радим у интересу грађана и јавном интересу. Нема веће части од тога да радите за интерес своје земље и свог града. Захвалан сам председнику Вучићу и мојој странци на тој прилици.

* Ако је веровати гласинама, али и проценама кладионица, највеће шансе за функцију будућег премијера имају актуелна премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, али и ви. Шта мислите, хоће ли неко од вас четворо бити наредни премијер?

- Никад не коментаришем спекулације које се у вези с мојом функцијом појављују у јавности. А било их је после сваких избора. Само ме још за патријарха нико није кандидовао. Ипак, морам да кажем да су ме најаве о премијерској функцији која ми се наводно нуди искрено насмејале. Мој став је да премијер треба да буде из Српске напредне странке. Коме ће председник Србије предложити мандат не знам, јер он је председник Републике и има легитимно право да одлучи ко ће бити мандатар. Његов предлог Председништво странке ће свакако подржати. Ако ме питате за Ану, Синишу и Милоша, они пре од мене свакако заслужују место премијера и имају мој глас. Ана је одличан премијер, Синиша врхунски министар финансија, а Милош сјајно води Нови Сад. Образовани су, вредни и имају резултате. Поносан сам што сарађујем с њима и зато што делимо исте политичке идеале.

* Звучите као да више нећете имати јавну функцију?

- Нисам ловац на функције. Кад сте у политици, морате да будете спремни да се бавите јавним послом још само један дан или још десет година. Моје резултате, знање, образовање, енергију и рад нико не може да ми одузме. Хвала богу, после осам година, на сваком кораку можете да видите нове фасаде, тргове, улице, паркове, зграде, булеваре. Или да прочитате моје књиге или да погледате моје серије. То мене чини срећним.

* Да ли то значи да ако кандидат за градоначелника у име Српске напредне странке буде Александар Шапић, да ћете гласати за тај предлог без обзира на ваше личне сукобе?

- Обавеза сваког члана наше странке је да гласа за одлуке странке. За мене се то питање не поставља. Све што имам да кажем у вези с појединим кадровским решењима или одлукама говорим на седницама наших страначких органа, и то врло гласно ако сматрам да треба, али не у јавности.

* Ускоро се очекује формирање нове градске власти. Да ли ћете у трећем мандату бити њен део или постајете министар?

- Коалиција "Заједно можемо све - Александар Вучић" освојила је највише гласова на градским изборима. Имамо два пута више гласова од најјаче опозиционе коалиције и 48 мандата, те с нашим традиционалним коалиционим партнером у Београду Социјалистичком партијом Србије имамо 56 мандата, што је скупштинска већина. Скупштина града Београда зато је јуче успешно конституисана избором председника и других скупштинских органа. Од јуче тече нови рок од тридесет дана за избор градоначелника и других органа.

* За председника градске скупштине изабран је Никола Никодијевић. Како оцењујете сарадњу с њим све ове године?

- Честитам старом-новом председнику Скуштине града Николи Никодијевићу и желим му успешан мандат. Никодијевић је мој лични пријатељ, независно од политике, и никад нећу да заборавим да су у време кад сам био у највећем сукобу с тадашњим председником Тадићем, само тројица политичара са мном разговарала - Александар Вучић, Александар Антић и Никола Никодијевић. Никодијевић је искусан политичар који је успешно водио Скупштину града у претходних осам година и то је гаранција да ће тако бити и даље.

* Кад смо код социјалиста, све су гласније приче да ће се лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић вратити у владу, односно на чело неког министарства. Има ли разговора на ту тему и где га ви видите у наредној влади?

- Кад се конституише Народна скупштина и председник Вучић додели мандат, почеће политички преговори. Како ће се они завршити и с којим странкама ће се водити, то сада нико не може да вам каже. Једино је извесно да наша изборна листа "Заједно можемо све - Александар Вучић", заједно с нашим традиционалним политичким партнером СВМ, самостално има већину од 127 народних посланика да формира владу. Да ли ће нам се још неко придружити, показаће време.

* Са чим градска власт треба да настави, а шта може да се побољша?

- Најважнији београдски пројекат је метро. То је национални пројекат кога не би било да иза њега није стао председник Вучић, а који успешно реализује тим који чинимо Синиша Мали, Андреја Младеновић и ја. Тај пројекат тражи посвећеност, стручност и знање и тај пројекат не могу да реализују они који још сричу слова. Уз метро морамо да развијемо БГ воз, односно да повежемо све приградске општине, а неопходно је да се заврши обилазница, као и да се уради градски тунел.

 

Популаран на Твитеру

Пишем уџбеник о коришћењу друштвених мрежа

* Не можемо да не поменемо чињеницу да сте, малтене одмах по отварању налога на Твитеру, постали врло популарни на тој друштвеној мрежи. Такође, поједини вам замерају што се проблеми решавају махом на сугестије упућене тим путем, а не званичним каналима. Како ви на то гледате?

- Хвала вам што сте приметили да сам веома успешан на друштвеним мрежама. Веома сам активан, разговарам с људима, објашњавам политику и покушавам да решим проблеме. Људи препознају ту искреност и срећан сам због тога. Ако се бавите јавним послом, тада морате да будете тамо где се људи налазе. У данашње време то су друштвене мреже. Некад су политичари ишли на пијаце или вашаре, јер ту су се окупљали људи. Политичари који не разумеју да се друштвени живот сели у овај простор осуђени су на пропадање. Иначе, пишем уџбеник о коришћењу друштвених мрежа у политичким кампањама. Чуо сам за те примедбе да ја не треба да решавам проблеме људима јер то треба да раде институције. Те примедбе долазе углавном од оних који никад ниједан проблем нису решили. Па пошто они ништа не раде, хајде да спрече мене да радим. Ја сам срећан зато што ми се људи обраћају да решим проблем, јер то значи да ми верују. Чуо сам разне примедбе, као да није у реду да јавни функционер пише књиге. Да ли треба да им се извиним јер сам образован и зато што знам да пишем? И то прича неко ко је купио диплому. Никад нећу пристати да будем просек и да се повлачим пред горима од себе. С бољима сам спреман да се такмичим и да учим.

 

Шта још спрема

Реконструисаћемо капелу Свете Петке на Калемегдану

* Ако будете одлазили из Града, који ћете акт последњи потписати?

- Као да сте знали да сам нешто спремио. То је акт о обезбеђивању 12 милиона динара за реконструкцију капеле Свете Петке на Калемегдану. Потписаћу га јер то је мој пројекат, за који сам се борио заједно с протом Владимиром Вукашиновићем, уз благослов Његове светости патријарха српског господина Порфирија. То су ствари које мене чине срећним. Као што сам у петак заједно с директорком Завода за заштиту споменика Оливером Вучковић обишао уређено место убиства кнеза Михаила, што је урађено на наш предлог. Могао бих ту да додам и Зиндан капију, Сахат капију, чесму Мехмед-паше Соколовића, Мале и Велике степенице, рестаурацију Победника...

 

 

 

Извор: Курир