Вести

Весић: НИН лаже о "Београду на води"

Лист НИН не престаје да износи лажи о највећем градском пројекту "Београд на води", показујући да одавно више нису новине већ обичан политички памфлет чије уреднике истина не интересује, рекао је члан Председништва Српске напредне странке и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Никада нисам прочитао већу глупост од тврдње НИН-а да је држава натерала Дирекцију за изградњу Београда да одобри фирми "Београд на води" дугорочни кредит од 98 милиона евра!? Новинар чак не зна како се зове градска дирекција о којој пише. Њено име је Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу града Београда.

То је мање важно, али показује како је НИН површан и злонамеран. Много је важније да Дирекција никада, од како постоји, а то је скоро пола века, није одобрила никоме кредит. Није ни могла јер кредите одобравају банке, а Дирекција није банка. Ова тврдња је таква глупост равна оној да је земља равна плоча. Сви који граде у Београду, па и компанија Београд на води, имају обавезу да плате допринос за уређење грађевинског земљишта. Овај допринос може да се плати у новцу или изградњом недостајеће јавне инфраструктуре која постаје власништво града.

Компанија Београд на води своју обавезу Београду плаћа изградњом недостајуће јавне инфраструктуре коју град Београд изабере. До сада су уредили Сава променаду односно Савски кеј, Булевар Вудро Вилсона и околне улице као што су Херцеговачка и Улица Николаја Кравцова, Савски парк, енергетске објекте и трафо станице. У овом тренутку уређују Савски трг и граде највећу канализациону црпну станицу у Београду. Сви ови објекти су власништво Скупштине града Београда или ће то постати када буду изграђени. Вредност јавне инфраструктуре коју је изградио Београд на води износи за сада 98 милиона евра. Процес преузимања ове јавне инфраструктуре у власништво Града Београда је у завршној фази. Када буде завршен, градска имовина ће бити богатија за 98 милиона евра, а Београд на води избрисаће ову обавезу из својих књига. То је објашњење за глупост коју је НИН написао.

НИН је слагао када је рекао да је Београд на води ослобођен доприноса за плаћање грађевинског земљишта што је потпуна лаж и још једна глупост. Нико не може да буде ослобођен плаћања доприноса за уређење грађевинског земљишта. Само што су они обавезу плаћања доприноса прогласили непостојећим кредитом што говори о потпуном незнању и дилетантизам.

Нажалост, оним који уређују НИН као и њиховим политичким покровитељима одговара да шире лажи. Жао ми је што је некада угледни недељник, његов уредник Ћулибрк претворио у политички огласник у коме се пишу лажи, вређају људи или прети убиством као што је то био случај са насловном страном на којој је снајпер уперен у груди Председника Републике. Нажалост, то су постале новине у којима ни датум није тачан. Спреман сам да убудуће понудим награду од 1.000 динара свакоме ко прочита једну истиниту информацију у НИН-у.

 

За становнике леве обале Дунава дом здравља, вртићи...

Становнике леве обале Дунава у наредном периоду очекује отварање новог Дома здравља, наставак градње канализационе мреже и почетак градње вртића, рекао је Весић.

Весић је рекао да ће у новембру бити завршен Дом здравља у Борчи, са скоро 7.000 квадрата и практично свим медицинским службама.

Најавио је да у непосредној близини Дома здравља ускоро почиње и изградња вртића и додао да је са председником општине Палилула Александром Јовичићем разговарао о идеји да се зграда у којој се сада налази Дом здравља претвори у општински услужни центар, где би се налазиле све општинске и одређене републичке службе.

"Тако грађани са леве обале Дунава не би више морали да долазе до Таковске улице, где је сада седиште Општине Палилула, већ би 80 до 90 одсто послова могли да заврше без доласка у центар града", рекао је Весић.

Додао је да ће у октобру бити расписан први од три планирана тендера везана за изградњу канализационе мреже на левој обали Дунава.

Прецизирао је да ће први тендер бити за изградњу канализационе црпне станице, док ће друга два тендера уследити у децембру и тичу се изградње секундарне канализационе мреже и пречистача за отпадне воде.

"Све отпадне воде из канализације са леве обале Дунава ће пролазити кроз систем пречистача и пречишћене се изливати у Дунав. На тај начин престаћемо да загађујемо нашу највећу реку што је изузетно значајно", рекао је Весић.

Весић је најавио тендер за изградњу новог моста на Дунаву код Аде Хује до краја следеће године а радове на изградњи у првом делу 2022. године.

"Вредност инвестиције је преко 200 милиона евра и од великог је значаја за Београд, нарочито за грађане са леве обале. Када мост буде завршен, моћи ће да започне права и озбиљна реконструкција Панчевачког моста који је, додуше, у надлежности Републике Србије, али ће Град стајати на располагању", рекао је Весић.

Додао је да реконструкција Панчевачког моста без прекида саобраћаја није могућа, а заустављање саобраћаја преко тог моста немогуће је без алтернативе - новог моста.

"После детаљне реконструкције, Панчевачки мост моћи ће да буде у употреби још сигурно неколико деценија", рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б