Вести

Весић: Нормално је да Влада Србије помаже Београд

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да је нормално да Влада Србије финансијски помаже главном граду, јер је Београд 40 одсто укупног БДП-а земље, а одређени пројекти нису само градски, већ национални.

Весић је истакао да градске финансије никада нису биле стабилније, те да је садашње градско руководство пре пет година затекло дуг од милијарду и 200 милиона евра који је оставио Драган Ђилас.

Према речима заменика градоначелника, Град је за последњих пет година успео да врати скоро 600.000 милиона евра, што значи да је тај дуг малтене преполовљен.

"Истовремено, ребаланс нашег буџета има веће приходе, а нормално је да Влада Србије помаже Београду. Скандалозно је што они који постављају питање државне помоћи Београду у ствари не желе да Влада Србије помаже Београђанима", казао је Весић.

Упитан за државну помоћ Граду од 150.000 евра у мају, Весић је казао да портал Инсајдер покушава да на ружан начин замени тезе, те да је тај новац био потребан да се исплате дугови које Град има према родитељима беба, који су у време Драгана Ђиласа дупло скупље плаћали вртиће.

Како је навео, Ђилас је у време када је владао Београдом родитељима наплаћивао дупло скупље вртиће него што је имао право.

Такође, Весић је навео и да данас вртићи коштају око 5.600 динара, а да су у Ђиласово време коштали и 9.500 динара, док данас иде преко 70.000 деце у вртиће, а тада је ишло око 47.000 деце.

"С обзиром да је наплаћивао дупло скупље вртиће родитељи су тужили град и ми имамо три милијарде потенцијалног износа који ћемо морати да исплатимо родитељима, јер је он наплаћивао дупло скупље вртиће", каже Весић.

Истакао је да за три милијарде може да се изгради 15 вртића и додао да је за толико Ђилас отео родитељима деце.

"Пошто су родитељи тужили Град, Град сваког месеца исплаћује 100 или 120 милиона са рачуна родитељима због његове бахатости", истиче Весић.

Како је навео, сви они који су против тога да Влада Србије помаже Београду очигледно мисле да Град не треба да добија новац ни од владе, ни од јавних институција, те да у опозицији и једном делу медија је мишљење такво да што је горе то је боље.

"То су људи који мисле да што је горе држави и народу да је њима боље. Ја мислим да је потребно да свима буде боље, да се град развија. Они немају ниједан пројекат, они само кажу да су против да се било шта развије у Београду, јер верују да ће на тај начин срушити Александра Вучића", каже Весић и додаје да то више нема везе са политиком, већ је постала опсесија и мржња.

Каже и да ће Влада Србије још више помагати Београд, јер велики инфраструктурни пројекти мораће да се раде уз помоћ владе.

"Када градимо метро не можемо да градимо сами, јер је то пројекат чија ће вредност бити око 3,5 милијарде евра и иза којег треба да стане цела држава, као што је и Београд на води не само градски, већ национални пројекат, као и обилазница око Београда", каже заменик градоначелника.

Додао је да је следећа година веома важна када је у питању развој престонице Србије и најавио пројекте као што је реконструкција улице Кнеза Милоша са подземном гаражом, реконструкција Савске улице, завршен Савски трг на који ће бити постављен монументални споменик Стефану Немањи, реконструкција четири улице - 27. марта, Краљице Марије, Џорџа Вашингтона и Цара Душана.

Навео је и да ће бити расписан тендер за изградњу новог савског моста уместо старог Железничког моста и измештање старог на Нови Београд, као и да ће следеће године бити завршена реконструкција Кнез Михаилове улице и кренути у реконструкцију Васине улице, реконструкцију Студентског трга...

За следећу годину, Весић је најавио и реконструкцију Крађорђеве улице заједно са кејом, 70 нових фасада у Земуну, два нова тунела, реконструкцију Музеја Града Београда и још много пројеката.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк