Вести

Весић: Нова терминална зграда нишког аеродрома од 1. јула у функцији

Нова терминална зграда аеродрома “Константин Велики” у Нишу биће у функцији од 1. јула, најавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Министар Весић рекао је то приликом потписивања комерцијалног уговора за фазну изградњу и реконструкцију интерне саобраћајне инфраструктуре и пратећих хидротехничких, електроенергетских и телекомуникационих инсталација у оквиру комплекса нишког аеродрома.

Уговор су потписали министар Весић, вршилац дужности директора “Аеродроми Србија” Михајло Здравковић и председник "China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group" Хуан Јонг.

Министар Весић подсетио је да у Србији послује много кинеских компанија, међу којима је једна од најбољих компанија “Shandong”.

"Сигуран сам да ће та компанија урадити оно што смо се договорили, а то је да ће одавде путници кренути 1. јула јер када се са компанијом "Shandong" нешто договорим то тако и буде, тако да сам апсолутно сигуран да ћемо читав посао завршити 1. јула и да ће тада нова зграда, где ће у међувремену бити унета опрема вредна више од 600 милиона динара, плус додатни радови вредни више од 16 милиона евра, бити у функцији", рекао је министар Весић.

Захвалио је компанији "Shandong" што веома води рачуна да буде корисна друштвеној заједници и подсетио да је та компанија већ послала 10 студенткиња и студената грађевинарства из Београда на праксу у Кину, а да сада шаље још 10 из Новог Сада.

Министар Весић замолио је председника компаније "Shandong" да 10 студенткиња и студената грађевине из Ниша добију прилику да у Кини посете градилишта те компаније која гради брзе пруге, ауто-путеве, соларна поља, луке и бране.

"У ову зграду која ће бити отворена 1. јула уложено је више од 10 милиона евра, а у међувремену је наручена опрема која стиже у мају, пре уговореног рока”, рекао је министар Весић и додао да ће уређење око 54.000 квадратних метара простора на површини од око 80.000 квадрата, са приступним саобраћајницама коштати више од 16 милиона евра.

"Радићемо наредних година нову зграду на месту старе, као и реконструкцију полетно-слетне писте. Приликом радова на железничкој обилазници око Ниша ослободићемо простор за још око 300 метара да се писта продужи. Такође, чекају нас и радови на новом торњу тако да ћемо наставити са инвестицијама у нишки аеродром", рекао је министар Весић.

Подсетио је да је прошле године нишки аеродром имао 488.312 путника, што је рекорд у историји тог аеродрома, а да се очекује да ће их у будућности бити још више.

"Са "Air Serbia" разговарам о томе да се још неке линије отворе из Ниша и на томе ћу радити тако да ћемо овде имати све више и више путника”, рекао је министар Весић.

Навео је да је то само један од пројеката који се раде у Нишу и најавио да ће 5. априла бити отворен тендер за изградњу железничке обилазнице око Ниша, за шта се новац обезбеђује из кредита Европске инвестиционе банке и буџета Србије те да ће бити учињено све да до јуна почну радови.

Како је додао, вредност пројекта је 150 милиона евра, а трајаће тачно 1.000 дана од почетка.

"Поред тога, несметано се изводе радови на прузи Ниш - Брестовац дужине 23 километара и недавно смо издали грађевинаску дозволу за нових 12,5 километра реконструкције пруге Ниш - Димитровград", рекао је министар Весић.

Између осталог, подсетио је да је са Владом Северне Македоније потписан уговор о заједничком пројектовању и изградњи пруге Ниш - Скопље.

 

Извор: Танјуг