Вести

Весић: Нове мере морају да се усагласе са интересом државе

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да нове мере зависе од одлуке Кризног штаба, а да је став Града такав да све евентуалне нове мере морају да буду усаглашене са економским интересом града и државе.

Према Весићевим речима, неопходно је пооштрити контролу поштовања постојећих мера и пре него што се у потпуности не исцрпе постојеће, не треба доносити нове.

Садашња ситуација је таква да се постојеће мере не поштују, односно да одређени клубови праве журке после 23 сата и да се организују прославе.

"То је нешто што морамо да контролишемо, али нажалост, не можемо без измене закона и док се Комуналној милицији и другим инспекторима не да овлашћење за контролу", рекао је Весић и подсетио да по садашњем закону, само санитарни инспектори могу да изричу казне за непоштовање здравствених прописа, а нема их довољно, с обзиром на то да их за територију читаве Србије има само 140.

Весић је рекао да не зна зашто се тужилаштво не укључи, јер у кривичном законику намерно ширење заразних болести у време епидемије јесте кривично дело.

"За мене је организатор прославе на сплаву који после 23 сата плови реком кривично одговоран. Зато је неопходно пооштрити контролу поштовања мера јер нема потребе кажњавати 99 одсто угоститеља који поштују мере због оних који то не чине, као што не треба кажњавати све грађане због четири-пет одсто оних који не носе маске", рекао је Весић.

Немојмо предлагати мере које не можемо да спроведемо и које нису економски оправдане", навео је Весић и додао да у угоститељству ради 40.000 људи.

Став Београда је, да свака мера мора бити потпуно поштована.

"За то служи и измена закона. Београд је предлагао ту измену, Влада је усвојила и требало би да буде на Скупштини. То ће нам омогућити да ефикасније можемо да се боримо са прекршиоцима", рекао је Весић.

Весић је рекао да нису одговорна деца која су на сплаву један сат после поноћи, већ организатор и онај који то рекламира на друштвеној мрежи.

Свака нова мера мора да буде усаглашена са економским интересом града и земље, рекао је Весић и додао да је то став Града, а како ће Кризни штаб одлучити не зна.

Весић је рекао да је у свету и код нас веома мали број деце до 12 година заражено вирусом корона, те да вртићи и школе треба да раде.

"Сва правила у тим установама се поштују. У вртићима су уведена ригорозна правила, још од маја, и сви их поштују. Имамо мање деце у вртићима тако да не видим потребу да се било шта мења.

Рекао је да моли надлежне да воде рачуна о томе да ако привреда не буде радила, неће имати од чега да се исплате њихове плате и да се купи заштитна опрема.

 

Предлози грађана за буџет Града од 14. до 28. новембра

Весић је изјавио да је Београд прва локална самоуправа у Србији која је ставила нацрт буџета на гласање грађанима, који се налази на сајту Скупштине града.

Навео је да ће грађани престонице од 14. до 28. новембра моћи да гласају и дају предлоге на шта да се издвоје средства из градског буџета који ће, прецизирао је, за следећу годину износити милијарду и 65 милиона евра.

"Важно је да грађани буду укључени у креирање буџета, јер тај новац припада њима. Размотрићемо све предлоге и сви ће добити одговор. Грађани ће на овај начин моћи да предложе нове паркове, вртиће или школе, домове здравља, дечја игралишта и све што мисле да је важно да се уради у њиховом крају", рекао је Весић.

Додао је да ће неке предлоге одмах уврстити у буџет, неке ставити у план за пројектовање како би се урадили у будућности, док ће предлози за које Град није надлежан бити прослеђени другим институцијама.

"Објавићемо шта смо од предлога грађана прихватили и они ће тачно знати колико су утицали на овај буџет", рекао је Весић.

Истакао је да ће, захваљујући овом буџету, почети изградња метроа, проширење БГ воза према Сурчину и Обреновцу, завршити обилазница око Београда, купити нових 110 аутобуса на гас и изградити 11 нових вртића.

"Већ смо почели да радимо вртић ''Милана Закића'' на општини Чукарица, затим у Земуну, на Бежанијској коси, Блоку 62 и Белом пољу у Обреновцу. Вртиће сада радимо и у Младеновцу, на Миљаковцу 3, Борчи и у насељу Браће Јерковић", рекао је Весић.

Додао је да је за Београђане важан и брзи воз Нови Сад - Београд јер ће за 20 минута моћи да стигну до Новог Сада и додао да, иако Република финансира тај правац, Београд има низ обавеза када је реч о изградњи пруге.

"Градимо надвожњак у Батајници како би грађани могли да прелазе преко пруге. Биће изграђена и унутрашња обилазница од петље ''Ласта'' до Моста на Ади", рекао је Весић.

Између осталог, навео је да ће почети изградња фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу.

"У Саву и Дунав избацујемо запремину фекалија од 60 хиљада олимпијских базена. Када се заврши та фабрика, имаћемо око 80 одсто укинутих директних излаза", рекао је Весић.

Навео је да ће се радити и на изградњи канализације на левој обали Дунава, са постројењем за прераду отпадних вода и додао да се тренутно ради и постројење за прераду отпадних вода у Међулужју и Белом потоку, као и канализација у Јајинцима.

Додао је да се на Новом Београду завршава шеталиште "Лазаро Карденас" које је коштало три милиона евра.

Весић је истакао да је на територији општине Сурчин планирано уређење трга у Добановцима, Бољевцима и Јакову, проширење аеродрома...

"Јужни део општине Гроцка добија воду, радимо проширење система наводњавања ''кап по кап'' и завршавамо спортску халу. У Земуну уређујемо Кеј ослобођења, ту су и гаража код хале ''Пинки'', обалоутврда према Пупиновом мосту, амбуланта у Угриновцима, излаз на ауто-пут у Батајници, пешачки мост Лидо-Кеј, почетак изградње фабрике за прераду отпадних вода у Батајници...", навео је Весић.

Истакао је да ће Град у Дом здравља на Палилули уложити укупно осам милиона евра, за изградњу канализације на левој обали Дунава 55 милиона евра, а за изградњу вртића два милиона.

Навео је да ће са надлежним министром разговарати о реконструкцији Зрењанинског пута, да ће 2021. године почети да се ради мост на Ади Хуји, као и да ће бити завршен доњи део парка Раше Попова према Дому здравља у Кнез Даниловој улици.

"На Вождовцу ће се реконструисати улице Саве Машковића, Црнотравска и Борска, а ту су и вртић у Браће Јерковић, завршетак Мокролушког и Јелезовачког колектора, канализација у Јајинцима и постројење за прераду отпадних вода у Белом потоку, као и петља ''Ласта''", рекао је Весић.

На Звездари ће се радити школа и вртић у Миријеву, реконструкција Улице Драгослава Срејовића, Пети паркић и реконструкција платоа код Вуковог споменика.

У Раковици се, додао је, наставља изградња Булевара патријарха Павла, реконструкција Улице Пере Велимировића, канализације у Реснику и изградња вртића на Миљаковцу 3, док ће у Обреновцу, до краја 2021. године, свака улица имати воду, а ради се и нових 20 километара мреже.

"Радићемо и пијацу, повезивање са БГ возом, брзу саобраћајницу код Умке, фабрику отпадних вода, топлодалековод Обреновац-Београд. У Барајеву завршавамо изградњу водовода Араповац-Бељина, изградњу спортске дворане, резервоара у Брђанском крају, док у Сопоту радимо изградњу водовода у Малој Иванчи и Трешњи", додао је Весић.

Најавио је да ће се улагати и у нове локомотиве за већи број полазака у систему БГ воза, као и у повезивање на регионални водовод Макиш-Младеновац.

"На Чукарици су теме вртић у Милоја Закића, фискултурна сала у Остружници, пасарела у Радничкој улици, фабрика отпадних вода у Остружници, а у Лазаревцу изградња нове канализационе мреже, модуларне мреже у Миросаљцима и Араповцу, као и изградња привредне зоне", рекао је Весић.

У Младеновцу је у плану постројење за прераду отпадних вода у Међулужју, навео је и додао да је завршена улица која је била обилазница око Младеновца, а да је у плану и будућа пијаца.

Заменик градоначелника је истакао да ови пројекти неће пореметити реализацију других, који су такође важни за свакодневни живот суграђана, те да ће Град Београд увек имати разумевања за предлоге грађана.

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б