Вести

Весић: Очекујем да се валоризује одличан темпо вакцинације

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да очекује да ће на данашњој седници Кризног штаба бити посебно вреднована добра епидемиолошка ситуација и темпо вакцинације у престоници и да ће макар Београд бити награђен у смислу доношења неких мера, ако већ не могу други градови и локалне самоуправе.

Весић је истакао да су грађани Београда то заслужили те да је зато потребно да се полако омогућава привреди да поново ради, додајући да добар темпо вакцинације имају и Нови Сад, Ниш, Ужице, Сремска Митровица.

"У Београду је најбоља ситуација када су у питању региони у Србији. Закључно са јучерашњим даном у Београду је вакцинисано 593.693 лица, што значи да ћемо током данашњег дана, најкасније сутра имати 600.000 вакцинисаних грађана, што је 42,7 одсто укупне пунолетне популације града. Са друге стране ревакцинисано је 427.763 лица, што је 30,7 одсто укупне популације. То значи да ћемо у наредних седам дана имати трећину укупне пунолетне популације 33,33 одсто, дакле сваки трећи грађанин Београда ће бити ревакцинисан", рекао је Весић.

Весић је посебно изразио задовољство одзивом популације од 65 до 74 године где је вакцинисано 72,09 одсто грађана, што значи од 1.000 људи у тој старосној доби вакцинисано је 720.

Весић је нагласио да успех вакцинације значи тесну сарадњу здравственог система, локалне самоуправе и државних органа. Без тога нема успеха.

"Данас је тачно сто дана од како су почели да раде кол-центри у Београду. Ми смо од првог дана када је почела масовна имунизација основали кол-центре и у њима ради више од 300 волонтера где позивамо старије од 65 година. Њих је у Београду око 350.000, закључно са јучерашњим даном позвали смо 179.968 лица, од чега смо на е-управу пријавили уз њихову сагласност 63.387 лица", рекао је Весић.

"Та лица би била невакцинисана да то нисмо урадили, а посебно сам поносан јер смо 5.861 лице превезли колима од места где живе до места за вакцинацију и вратили. Сваком старијем од 65 година смо понудили превоз уколико им је потребан", истакао је Весић.

Весић је рекао да је у Београду оформљена и прва мобилна екипа у Србији, а сада их има 52, које иду по селима и вакцинишу грађане.

"Тако смо у једном селу у Лазаревцу у једном дану вакцинисали 197 људи, а двоје их је било пријављено на е-управу", рекао је Весић.

Према Весићевим речима постоји јасна веза између броја вакцинисаних и броја заражених зато је сада потребно мере одређивати по регионима. Оне локалне самоуправе и грађани који су се одазвали вакцинацији треба више наградити.

"У свету се на различите начине довијају како да се вакцинише што више људи и заиста мислим да они који се вакцинисали и заштитили себе треба да имају могућност да користе нешто што не могу други који то нису урадили. Залажем се да раде ресторани и морам рећи да земље које су приступиле потпуном локдауну немају много боље резултате од земаља који имају другачији приступ. Земље које имају потпуна затварања немају бољу статистику од Србије. Према томе наш приступ је бољи, захваљујући председнику Вучићу и његовим политичким везама и добрим међународним контактима имамо довољно различитих вакцина", закључио је Весић.

 

Влада сутра усваја предлог закона о метроу

Весић је најавио да ће Влада Србије сутра усвојити предлог закона о изградњи београдског метроа, који би током маја требало да буде усвојен у Скупштини Републике Србије.

То значи да ћемо коначно уредити и правни оквир да се гради метро.

"Ми сада имамо завршене пројекте, закон се доноси и 1. новембра ће Београд почети да гради метро", изјавио је Весић.

Весић додаје да ће то бити тачно 50 година од када је Бранко Пешић 1971. године обећао метро у Београду.

"Метро ће се градити тако да ћемо 2028. године имати прву линију метроа, 2030. године другу, и то је нешто што је суштински важно за град величине Београда", рекао је Весић.

Весић је упоредо да са тим теку радови на Београдском возу, у оквиру чега се повезују све приградске општине.

"Суштина је да из тих општина на сваких 20 минута воз иде до центра Београда у шпицу, а ван шпица до 45 минута", истакао је Весић.

Весић је најавио да ће сутра на седници Скупштине града бити на дневном реду одлука да за три године сва такси возила буду беле боје.

Како је додао, возила оних таксиста који користе субвенције Владе Републике Србије морају одмах да буду беле боје, а остали имају рок од три године да то ураде.

"На сутрашњој седници Скупштине града пред одборницима је и одлука да се сви угоститељи који раде у градским просторима ослободе плаћања закупнине за мај и тако им надокнадимо оно што су изгубили у марту и априлу", истакао је Весић.

Весић је додао и да ће сви угоститељи који имају легалне баште бити ослобођени таксе у јуну и јулу "како бисмо им помогли да задрже радна места".

 

Мере у Србији да се одређују по регионима

Весић сматра да је време да се мере у Србији одређују по регионима, а не за читаву земљу, истичући да они који су постигли боље резултате када је у питању имунизација против корона вируса, треба да имају блаже мере.

"Они који су бољи, треба да имају блаже мере. Таквих примера има у свету, рецимо у Италији. Београд има скоро 43 одсто вакцинисаних и нема разлога да дели исту судбину када су мере у питању са општинама које имају шест одсто вакцинисаних", рекао је Весић.

Весић је истакао да очекује да грађани и грађанке Београда буду награђени за одговорност коју су показали јер се на тај начин показује да има смисла вакцинисати се.

"Осим што штитите себе и друге, имате неки циљ који постижете, а то значи да се брже враћате нормалном животу", рекао је Весић.

Весић је навео да је у Београду до сада вакцинисано више од 593.000 грађана, а ревакцинисано више од 30 одсто што значи да ће у наредна два, три дана сваки трећи становник престонице бити ревакцинисан.

Весић је прецизирао да је становништво између 65 и 74 године вакцинисано у проценту више од 72 одсто, а на Старом граду преко 82 одсто.

Сви ти резултати су постигнути зато што се Београд, као локална самоуправа, бави имунизацијом грађана.

"То нам је важно јер разумемо да је то једини начин да се вратимо нормалном животу. Ако се неко пита одакле је разлика између Београда који има скоро 43 одсто вакцинисаних људи, а неке друге локалне самоуправе имају 6, 7, 10 или 15 одсто, разлика је у раду. Ко ради више, има више вакцинисаних", рекао је Весић.

Весић је подсетио да су пре сто дана у свим београдским општинама отворени кол-центри за помоћ суграђанима старијим од 65 година око пријаве за вакцинацију и превоза до места где се врши вакцинација и додао да су ти кол-центри допринели томе да буде озбиљна разлика у имунизацији у Београду у односу на друге локалне самоуправе.

"Направили смо више од 50 мобилних екипа које обилазе свако насеље на територији града. Радимо са Привредном комором Србије како би вакцинисали људе на њиховом радном месту. Тесно сарађујемо са домовима здравља како би што више људи било вакцинисано и ако неко пита шта је рецепт за успех у вакцинацију, то је ово што се ради у Београду - тесна сарадња локалне самоуправе, здравства и државних органа", рекао је Весић.

Весић је истакао да је срећан и поносан јер су резултати у Београду по питању имунизације најбољи што значи да ће се становништво главног града најбрже вратити нормалном животу.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк