Вести

Весић: Од 15. септембра пријаве за прикључење нелегалних објеката

Влада Србије усвојила је Уредбу која прописује услове за прикључење на струју, воду, канализацију, гас или мрежу даљинског грејања објеката који су нелегално изграђени. Грађани који живе у таквим објектима од 15. септембра до 15. октобра моћи ће да се пријаве за прикључак.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић рекао је да се овом акцијом обезбеђује основно људско право на текућу воду, струју и грејање.

Министар Весић наводи да могу да се пријаве сви грађани који живе у нелегалним објектима.

Министар Весић подсећа да је изменама Закона о озакоњењу, дефинисано да ће у року од месец дана, почев од 15. септембра грађани који живе у нелегалним објектима моћи да се прикључе на електричну, водоводну, канализациону мрежу, гас или даљинско грејање.

Наглашава да ће та могућност постојати само месец дана.

"Пријаве се подносе надлежним општинама. Постоји формулар који се попуњава, а власништво над објектом доказује се купопродајним уговором, уговором о поклону или неком другом врстом уговора", рекао је министар Весић.

Како објашњава, уколико нема таквог уговора, код нотара се оверава изјава да особа живи у наведеном објекту заједно са својом породицом.

"Општине када приме те пријаве имају 15 дана да издају потврду да је могуће прикључити те објекате на комуналну инфраструктуру", додаје министар Весић.

Уколико пријава буде одбијена могућа је жалба ресорном министарству које има рок од пет дана да на њу одговори.

Према речима министра Весића, комунална предузећа која ће прикључити објекте на своју мрежу немају право да траже доказ о имовини или статусу, једино их се тичу технички услови за прикључење.

"Та предузећа су у обавези да радове обаве по хитном поступку а уговоре ће потписивати по важећем ценовнику који важи и за све остале грађане", рекао је министар Весић.

Како је нагласио, прикључење је могуће само за стамбене објекте јер би, како је нагласио, све друго било изигравање закона чија је суштина обезбеђивање основног људског права на текућу воду, струју и грејање.

У случајевима где је потребно прикључење читаве зграде где инвеститори то нису учинили, захтев подноси стамбена заједница. Уколико није формирана, то чине власници станова који могу да плате прикључак за читаву зграду што досадашњи прописи нису дозвољавали, наводи министар Весић.

Министар Весић рекао је да очекује око 50.000 пријава, највише из Београда. Према подацима Електродистрибуције Београд, само нелегалних прикључака на струју има толико.

Указује на то да су комунална предузећа у обавези да обезбеде посебне шалтере за пријаве као и помоћ за попуњавање формулара.

 

 

Извор: РТС 1