Вести

Весић: Од сутра низ мера у борби са корона вирусом

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је да ће Град Београд сутра донети одлуку да продавнице мешовите робе раде до 15.00 сати радним данима, а викендом до 13.00 сати, с циљем да сви који раде у тим објектима могу да се врате својим кућама, у складу са одлуком о забрани кретања.

Такође сутра ће бити донета одлука и да се затворе све пијаце на територији града Београда, у складу са одлуком Владе Србије, најавио је Весић.

Весић је истакао да од уторка креће додатна дезинфекција простора између великих стамбених блокова и зграда пикап возилима који су коришћени за прскање комараца, а сада су прилагођени за нове услове.

"Већ од уторка видећете пикап возила са распршивачима које користимо за прскање комараца из којих ће се дезинфиковати унутарблоковски простори око зграда. Такође, од сутра ће Град Београд објављивати и број заражених по београдским општинама које објави Батут, јер се Београд досад посматрао као целина", указао је Весић.

Такође је истакао да се као додатне мере уводи да фризерски салони, спортске кладионице и слични објекти не могу да раде уколико не примају само једну особу на уплатном месту или у салону.

"Било је покушаја претходних дана да ти објекти раде тако што је у њима више људи, па се закључају као неки салони и тиме мисле да су неког преварили. На тај начин угрожавају здравље и запослених и корисника таквих простора. У Сурчину смо нашли кладионицу у којој је комунална милиција затекла пет људи на малом простору. Још је и кафић радио. Они су одмах затворени, све мере које се спроводе у Србији, али и читавом свету се спроводе да би се људи заштитили од епидемије. И због таквих неодговорних грађана је у више наврата интервенисала полиција, комунална милиција и то ће чинити докле траје ванредно стање", упозорио је Весић.

Весић је подсетио да је јуче и данас обилазио београдске паркове и шеталишта и молио грађане да не излажу себе и друге од ширења заразе.

"После јучерашњег апела Града и Државе, данас је ситуација била боља. Захваљујем се грађанима који су прихватили те сугестије, мада је и данас било проблема у Чубурском и Карађорђевом парку, махом младих људи. Хвала Богу да су у мањини, јер је ова ситуација показала да имамо сјајне примере младих људи који волонтирају, и на хиљаде других хероја Београда који помажу да се ова ситуација што пре превазиђе", навео је заменик градоначелника.

Весић је поново упутио апел грађанима да поштују све мере иако, како је рекао, зна да то није лако али додао да ово није нормална ситуација.

"Ако хоћемо да спречимо сценарио који се дешава у Италији, Њујорку, Британији морамо сви да поштујемо све прописане мере, јер је то једини начин да преживимо. Ово није игра нити ничији хир, ово је борба за животе", указао је Весић и подсетио да код епидемије вируса и један одсто неодговорних може да угрози осталих 99 одсто становништва.

Весић је додао да се суочавамо са тешком борбом против корона вируса и додао да та борба мора бити добијена гвозденом дисциплином.

Весић је додао да се нада да ће болница на Београдском сајму бити довољна да збрине све лакше случајеве, јер у супротном, подсетио је, биће преуређене у болнице хала Пионир и Хала спортова на Новом Београду.

Весић је истакао да је снабдевање пензионера јутрос у Београду прошло без икаквих проблема, те да су све мере заштите испоштоване.

Када је реч о достављању пакета за пензионере који имају мања примања од 30.000 рсд, Весић је истакао да је до јучерашњег дана испоручено око 45.000 пакета општинским центрима за социјални рад, од којих је 25.000 пакета било подељено пензионерима на адресе. До краја дана ће, како је најавио, општинским центрима бити испоручено додатних 15.000 до 20.000 пакета са основним животним намирницама, а све у сарадњи са Привредном комором Србије компанијама које су донатори.

Весић је подсетио да је јуче стигла донација заштитне робе коју су донирале кинеске компаније које раде у Београду.

"Добили смо 148.000 заштитних маски, у наредних седам дана се очекује нова пошиљка од 70.000 маски. Такође око 2000 заштитних одела, од којих је већ 500 прослеђено Хитној помоћи, као и другим градским предузећима и волонтерима који су ангажовани у току ове ситуације", навео је Весић и захвалио се кинеским пријатељима, као свим донаторима.

Весић је истакао да су данас уведене и две додатне коридорске приградске линије за Барајево и Лазаревац јер, како је рекао, велики број здравствених радника живи у тим насељима.

Весић је истакао да без обзира на ванредно стање ни једно градилиште у Београду није стало.

"Радници раде под заштитом и трудимо се као локална самоуправа заједно са ПКС и Марком Чадежом обезбедимо да компаније наставе да раде, колико год је то могуће", навео је Весић и истакао да су неке добре компаније успеле да се преорјентишу на нове услове.

Весић је указао да сутра почиње конкурс за београдске вртиће. Пријаве ће се, према његовим речима подносити електронским путем и конкурс ће бити продужен до 15. маја. Такође је истакао да се неће плаћати приватни вртићи док траје ванредно стање, и нагласио да приватни вртићи који не буду поштовали ту одлуку неће моћи више да сарађују са Градом Београдом.

 

Много мање Београђана по парковима

Присутност грађана Београда на јавним површинама је много мања него јуче али и даље има неодговорних појединаца, изјавио је Весић који јавне површине обилази са комуналном полицијом.

“Хвала Богу да је већина грађана разумела да не смеју да буду на оваквим местима и да треба да буду одговорни према себи и другима”, рекао је Весић и додао да је већина паркова потпуно празна и да је јучерашњи апел уродио плодом.

Људи су примећени у Чубурском и Карађорђевом парку и ту је интервенисала комунална полиција.

Весић је изјавио да не може да разуме оне који не поштују мере а међу њима су и поједине радње где растојање није два метра или у њих улази више од дозвољеног броја људи.

“Имамо случајеве да раде фризерски салони, чак и угоститељски објекти”, рекао је Весић и додао да је у Британији јутрос било више од 1.000 мртвих од последица корона вируса, док се у Њујорку свакодневно дуплира број преминулих.

Весић је поновио апеле Београђанима да поштују прописане мере а власницима кућних љубимаца поручио “да су љубимци и чланови породице, који исто морају да се чувају”.

“Молба је да власници направе такав ритам да изводе своје кућне љубимце између пет сати ујутру и 17 сати поподне, јер у супротном неће имати ко да их чува ако власници буду заражени”, рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Б92