Вести

Весић: Око 103.000 београдских основаца добија бесплатне дигиталне уџбенике

Око 103 хиљада београдски основаца од 1. септембра добиће бесплатне таблете и дигиталне уџбенике, а прва два разреда основне уџбенике, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Пројекат Града Београда "Беотаблет" подразумева да све ученице и ученици од трећег до шестог разреда, њих 67.592, добију бесплатне таблете као и дигиталну верзију уџбеника.

"Ученици првог и другог разреда, којих је око 34.000, добиће бесплатно четири уџбеника из следећих предмета: Матерњи језик, Математика, Свет око нас и Страни језик. Сви наставници и учитељи, 6.752 који су ангажовани у настави од трећег до шестог разреда добиће бесплатно лаптопове од Града Београда", објаснио је Весић.

Према његовим речима, вредност таблета је око 5,5 милиона евра, а Град Београд је издвојио 190 милиона динара за куповину уџбеника и четири предмета за децу која иду у први и други разред.

"Да би Град Београд могао да одвоји новац за куповину таблета и уџбеника морали смо прво да стабилизујемо финансије града. Да ли треба да вас подсећам да је Град Београд 2013. године био дужан 1,2 милинарди евра са буџетом од око 560 милиона евра. Данас је буџет Београда 1,219 милијарди евра, а дуг ће на крају ове године бити 281 милион евра. Зато имамо данас пара да улажемо у децу и њихово образовање", рекао је Весић и додао да ово што ће од 1. септембра имати деца Београда немају деца ни у Паризу, ни у Лондону, ни у Бечу, ни у Москви.

Весић је рекао да је Град Београд купио 67.592 таблета произвођача "Леново", који тежи 305 грама и сваки је осигуран три године.

"Родитељи неће ништа платити ако дете разбије таблет или ако буде украден јер је Град осигурао таблете на три године. Таблети су закључани од 22 до 6 сати и на њима ће моћи да се користе само сајтови који су на белој листи Министарства просвете. Сваки таблет има картицу са бесплатним интернетом, тако да ће деца без обзира на то да ли имају кућни интернет моћи да их користе. Обезбеђујемо и дигиталне уџбенике за децу од трећег до шестог разреда и купујемо штампане уџбенике, односно уџбенике за матерњи језик, математику, свет око нас и страни језик за децу првог и другог разреда. То је око 5.900 динара по детету. На овај начин обухватамо око 103.000 деце", појаснио је Весић.

Према његовим речима, Град Београд купује и 6.752 лаптопа за наставнике и учитеље.

"Свака школа и сваки учитељ, учитељица, наставник и наставница који предају деци од трећег до шестог разреда добијају нови лаптоп од Града. Они такође имају интернет и тако могу да користе дигиталне уџбенике јер улажемо у оне људе који уче децу. Поносни смо на жене и мушкарце који уче нашу децу и на овај начин желимо да им кажемо хвала", рекао је Весић.

Ово немају многи главни градови у Европској унији, као ни много развијенији градови од Београда и развијеније земље од Србије, навео је Весић и додао да новац који се улаже на овај начин уложен је најпаметније, у децу.

"Наставићемо то да радимо јер је то велика ствар за образовање. То није бачен новац, већ је начин да припремимо децу, јер у 21. веку не могу да живе без дигитализације",  нагласио је Весић.

Весић је захвалио министру просвете Бранку Ружићу јер је, како је рекао, ово велики, пионирски посао у који је тешко ући за неколико месеци, а да није било подршке Министарства просвете, све ово сам Град Беогад не би могао да спроведе.

"Када сам дошао код Ружића са овом идејом истог часа је рекао идемо у ово. А могао је да тражи изговоре, да се жали, да каже како му треба времена, а није, храбро је ушао у овај процес и хвала му на томе", закључио је Весић.

 

Наложио сам хитну контролу рада клима уређаја у градском превозу

Наложио сам секретаријатима за јавни превоз и инспекцијске послове да одмах почну контролу рада клима уређаја у јавном превозу, рекао је Весић.

Весић је свим превозницима, градским и приватним, поручио да ће Град оштро кажњавати превознике у чијим возилима не раде клима уређаји.

"Невероватно ми је да сваког лета имамо исту причу. Неки не укључују климу како би штедели гориво, а неке не интересује да поправе климе. А зашто би када се власници и директори тих компанија возе у климатизованим колима? Не знам како их није срамота. Важно је да зараде на превозу људи, да наплате сваки динар од града, а када треба да укључе климу имају стотину изговора. Кажњаваћемо их, а моја порука приватним превозницима је да им ускоро истиче уговор и да град неће убудуће да ради са онима који су бахати и не поштују Београђанке и Београђане. Они вас плаћају, наше грађанке и грађани, и третирајте их као људе", рекао је Весић.

Весић је објаснио да се током летњег реда вожње, на градским линијама налази укупно 1.136 возила и то 736 возила градског превозника ГСП и 400 возила приватних превозника, док на приградским линијама превоз путника обавља 242 возила Ласте, Ластре и Стреле.

"Јутрос рано сам имао састанак у ГСП. Од 736 возила 569 су аутобуси, 70 тролејбуси и 98 трамваји. Према извештају који су ми поднели клима уређаји су исправни у 425 аутобуса, свакодневно поправљају клима уређаје у 7-8 аутобуса тако да ће за десет дана клима уређаји радити у 500 аутобуса, односно у свим аутобусима у којима је то технички могуће. Поред тога, ГСП у возном парку има око 100 аутобуса који немају фабрички урађене климе и који су старији од десет година. Они ће бити замењени у првој половини наредне године са нових 100 аутобуса за чију куповину смо расписали тендер. Сваког дана, током лета, за излазак на трасу припремимо 600 аутобуса да би Београђане превозило 569", рекао је Весић.

Када је реч о тролејбусима, Весић је истакао да су клима уређаји исправни у 53 возила и свакодневно се поправљају по три возила, тако да ће за 6-7 дана климе радити у свим тролејбусима.

"Што се трамваја тиче, у старим не постоји начин да се угради клима тако да клима-уређај ради само у 30 нових трамваја. Много већи проблем је 400 аутобуса приватних превозника у којима у скоро половини, односно у преко 190 возила, не раде клима уређаји. Имају рок, као и ГСП, да поправе клима уређаје. Тамо где су клима уређаји исправни, а не укључују их како би штедели гориво биће већ од данас казни. Стварно ми није јасно какви су то људи и како их није срамота да не укључују клима уређаје или их не поправљају. Нека се они возе тим аутобусима", поручио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк