Вести

Весић: Омогућићемо изградњу станова за припаднике служби безбедности

Заменик градоначелника Београда Горан Весић потврдио је, најављујући данашњу седницу Скупштине града, да ће се на дневном реду наћи и усвајање урбанистичког плана којим ће бити омогућен почетак изградње 1.000 станова за припаднике служби безбедности.

Весић је подсетио да се у просеку на седницама градске скупштине усваја десетак планова, тако да је Београд урбанистичким плановима покривен са око 65 одсто, док је пре пет година то било свега 30 одсто.

"Без урбанистичких планова нема издавања грађевинских дозвола и град не може да се развија. Једним од тих планова омогућићемо изградњу око 1.000 станова за припаднике служби безбедности, што је била иницијатива председника (Александра) Вучића и Владе Републике Србије. Београд је један од градова у којима ће се ти станови градити, а истовремено смо с Дирекцијом за грађевинско земљиште и изградњу Београда за следећу годину планирали посао на комплетној инфраструктури. Што се Града Београда тиче, Грађевинска дирекција Србије може да почне са радовима на изградњи станова", рекао је Весић.

Према његовим речима, међу одлукама које ће се данас наћи пред одборницима, једна од најважнијих тиче се промена у Градској управи, односно измена,чији је циљ да одређени секретаријати буду ефикаснији.

"Припремамо се за измену до краја године Статута града којом ће бити урађена значајна децентрализација, а истовремено ће бити усвојене и допуне Закона о главном граду. Тиме ће седам приградских општина добити веће надлежности, попут издавања грађевинских дозвола до 5.000 квадратних метара, легализације до 2.000 квадратних метара, као и усвајања сопствених планова детаљне регулације, уз сагласност Града Београда, или оснивања својих предузећа", рекао је заменик градоначелника.

Он је додао да ће 10 централних општина добити могућност издавања грађевинских дозвола до 1.500 квадратних метара, уместо садашњих 800, а како је рекао, добиће и могућност легализације објеката до 300 квадратних метара.

"На тај начин ћемо значајно децентрализовати град и приближити суграђанима место где могу да решавају своје проблеме, што и јесте основни циљ, како неко из Лазаревца не би морао да долази до центра града ради легализације објекта. Општине имају обавезу да оснивају услужне центре у сваком насељу, како би грађани управо на тим местима решавали највећи део својих питања", нагласио је Весић.

Весић је најавио да ће се пред одборницима данас наћи и Предлог одлуке о подизању споменика краљу Александру Првом Карађорђевићу, подсетивши да је то предлог председника Србије Александра Вучића.

"Ове године славимо сто година од завршетка Првог светског рата, који је наша земља тријумфално добила, а на челу те војске која је победила био је управо Александар Карађорђевић. Нема ништа примереније него да он добије коначно споменик у Београду, јер он до сада није имао никакво обележје. Овај споменик ће бити подигнут између два двора", најавио је Весић.

Важна тачка на данашњој седници градског парламента биће и регулисање старог дуга закупаца пословног простора.

"Када смо пре две године преузели пословни простор од општина, затекли смо око 3,5 милијарди динара дуга који није наплаћиван и сада омогућавамо свим закупцима да измире своја дуговања, уз репрограм. Ко изабере да плати једнократно, добиће 40 одсто попуста, ко буде платио на три рате, имаће попуст 30 одсто, на шест рата 20 одсто, а на 12 рата 10 одсто попуста", рекао је Весић и позвао све закупце да искористе ове попусте и измире своја дуговања.

Он је рекао да ће се пред одборницима данас наћи и одлука којом ће се градским општинама омогућити да могу својим одлукама да дозволе да се кућни љубимци уносе у шалтер сале и услужне центре.

"Реч је о мањим кућним љубимцима, тежине два килограма, и тако ћемо изаћи у сусрет тим грађанима, јер ако је то могуће у многим другим земљама Европе, зашто не би могло и у нашем граду", додао је Весић.

Весић је подсетио да су почели радови на обнови Карађорђеве улице, од Бранковог моста до Београдске тврђаве, настављени радови на Тргу Републике, а да је за следећу годину припремљен читав низ великих радова који ће променити изглед главног града.

 

 

Извор: Танјуг/РТС