Вести

Весић: Отварање постројења за прераду отпадних вода историјско за Србију

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић рекао је да је отварање првог индустријско-биолошког постројења за прераду отпадних вода (ППОВ), у комплексу компаније "Smurfit Kappa", које ће воду из Дунава коришћену за индустријске потребе пречишћавати и враћати у реку у чистијем стању од оног у којем је из реке узета, историјски догађај и за Београд и Србију.

"До краја 2025. године је рок по коме комплетна индустрија на територији Србије, која има отпадне воде из технолошког процеса мора да има овакво постројење. Ови људи су то урадили две и по године пре рока и ми смо им захвални на томе", рекао је министар Весић приликом отварања постројења.

Министар Весић је позвао и све остале индустријалце у Србији да у својим објектима у складу са одлуком Владе и Законом приступе пројектовању и изградњи ППОВ.

"Након 31. децембра 2025. године се више неће толерисати испуштање непрерађених отпадних вода у реке већ ће све морати да буду прерађене", нагласио је министар Весић.

Министар Весић је истакао да Министарство, у оквиру пројекта "Чиста Србија" на територији Града Београда ангажовано на изградњи више ППОВ.

"Рецимо, у Сопоту градимо 220 км канализационе мреже и три постројења - "Мали Пожаревац", "Рогача" и "Сопот". Градимо у Остружници фабрику за прераду отпадних вода и додатних 27 км канализације. У Младеновцу градимо 61 км канализације и постројење, а на територији општине Лазаревац два постројења - по једно у Лазаревцу и Великим Црљенима", рекао је министар Весић.

Додао је да на основу уговора са Инвестиционим оквиром за Западни Балкан ("WBIF") Србија планира фабрику за прераду отпадних вода у Батајници која ће обухватити комплетан Сурчин и сва она насеља која гравитирају Батајници, а данас немају урађену канализацију.

"Такође, у Великом Селу радимо прву фазу фабрике за прераду отпадних вода, заједно са кинеским и француским партнерима, вредности више од 300 милиона евра", рекао је министар Весић.

Министар Весић је истакао да је процењени капацитет фабрике ППОВ "Велико Село" за око 1,5 милиона људи.

"Када будемо завршили "Велико Село" и "Батајницу" ми ћемо укинути више од 90 одсто директних излива канализације у Саву и Дунав у Београду", истакао је министар Весић.

Како је рекао, у Београду има стотинак директних излива канализације у Саву и Дунав укупне запремине од око 60.000 олимпијских базена отпадних вода годишње.

Истиче да ће изградњом свих планираних постројења Београд у наредној деценији престати са изливањем непрерађених отпадних вода у реке и почеће одговорно да се понаша према природној средини.

 

 

Извор: Танјуг