Вести

Весић отворио сајам аутомобила и мотоцикала у Београду

Салон аутомобила "DDOR BG Car Show 08" и 16. Међународни сајам мотоцикала, квадова, скутера и опреме "Motopassion" отворени су данас у Хали 1 Београдског сајма.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић отворио је овогодишње издање сајма и навео да је ово 86. година како се организује изложба возила у Београду, истичући како је то традиција каквих нема пуно у Србији.

Министар Весић навео је да је ово најважнији сајам аутомобилске и мото индустрије у овом делу Европе.

"Велики број реномираних излагача, најновији модели, иновативна техничка и технолошка решења и огроман број посетилаца само потврђује да је Србија лидер у области саобраћаја у овом делу Европе", истакао је министар Весић.

Министар Весић подсетио је како је 3. априла 1903. године трговац Божа Радуловић увезао први аутомобил у Србију, из Пеште и оценио како све од тада до данас траје аутомобилска грозница и како сваки нови тип аутомобила који се појави изазива интересовање.

Министар Весић поручио је да се Србија у наредном периоду мора прилагодити променама у аутомобилској индустрији, навео да Србија тренутно заостаје за Европом у броју електричних возила, али је подсетио и да ће зато у Србији почети производња електричних аутомобила, италијанског бренда Стелантис.

Министар Весић навео је како је држава ове године наставила са политиком давања субвенција и по први пут је субвенције определила за електричне аутомобиле.

Министар Весић додао је да ће Србија наставити са изградњом пропратне инфраструктуре за електрична возила.

"Управо завршили тендер за постављање 320 нових пунилица за електричне аутомобиле и почињемо на 16 различитих локација, претворићемо 16 стајалишта на ауто-путевима у зелене оазе. На свакој од њих ће бити између пет и 20 пуњача за електричне аутомобиле и у наредном периоду почињемо са постављањем", рекао је министар Весић.

Министар Весић поручио је да ће до краја године на нашим ауто-путевима бити већ 33 пуњача и уз 80 колико у првој фази треба да се постави, он очекује да у наредном периоду Србија добије 113 пуњача, нерачунајући оне које ће пумпе саме морати да поставе.

Министар Весић подсетио је како је Законом о планирању изградње уведена обавеза да сви који граде зграде, на одређен број паркинг места морају да поставе електричне пуњаче.

"У Закону о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја који ће бити измењен ове године, припремамо посебне ознаке за електричне аутомобиле. То ће бити друга боја таблице, али ће имати и посебан словни знак, у оквиру кога ћемо омогућавати нижу цену путарине, односно скоро симболичну цену путарине на нашим ауто-путевима. И дозволити локалним самоуправама да могу да их ослободе плаћања паркинга и да им дају друге погодности које можемо да дамо, како би заиста стимулисали наше грађанке и грађане да користе ову врсту аутомобила", рекао је министар Весић.

Министар Весић додао је да је Министартсво одлучило и да на четири места на којима се улази у Србију постави диспензере за водоник, како би камиони који користе ту врсту погона могли да користе српске ауто-путеве.

 

Извор: Танјуг