Вести

Весић: Планом развоја до 2027. године Србија постаје економски још јача

Програмом "Скок у будућност - Србија Ехпо 2027", у оквиру кога су представљени развојни пројекти укупне вредности 17,8 милијарди евра, Србија ће потпуно променити своје лице, постати много комфорнија за живот грађана и сви њени делови ће бити саобраћајно повезани и пођеднако развијени, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Министар Весић истакао је да тај план, који је јуче представио председник Србије Александар Вучић, нема никакве везе са странкама, већ да је то национални план у којем, како је рекао, треба да учествују све грађанке и грађани Србије, јер је свима у интересу да наша земља буде добро развијена.

"Када су у питању саобраћајнице, ми ћемо завршити 487 километара саобраћајница до 2027. године”, истакао је министар Весић гостујући на РТС-у.

Навео је да ће само током ове године бити завршен Моравски коридор до Трстеника и Краљева.

"Моравски коридор ће бити завршен од Прељине до Адрана код Краљева и од Кошева до Трстеника тако да остаје да се 2025. године заврши деоница између Трстеника и Краљева са петљом Врњачка бања, Врба и Почековина и онда ће Моравски коридор бити комплетно завршен", навео је министар Весић.

Истакао је да ће већ ове године бити завршено 23 километра од ауто-пута до Пожаревца када је у питању Дунавски коридор који ће, како је рекао, потпуно бити завршен 2026. године, односно до Великог Градишта и Голупца.

"Фрушкогорски коридор који се сада ради са великим Иришким тунелом биће завршен до Новог Сада тако да ће и тај коридор бити потпуно завршен", рекао је министар Весић.

Према његовим речима, већ у октобру ове године биће завршена деоница ауто-пута "Милош Велики" од Паковраћа до Пожеге, а од Пожеге ће се градити два нова ауто-пута – један према Црној Гори, односно према Бољарама и други ауто-пут Београд-Сарајево, који ће се у првој фази радити до Мачковог камена, односно до Сушице, то јест до скретања за Златибор.

Министар Весић је истакао да је буџет Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре већи и додао да је држава прошле године уложила три милијарде евра у инфраструктуру, а да ове године улаже четири милијарде евра.

"То је такође наш одговор на кризу у Европи која се дешава јер када имате кризу, а нажалост највеће европске економије се налазе у рецесији, можете се борити на два начина – тако што ћете додатно да штедите или тако што ћете додатно да улажете у јавну инфраструктуру. Ми смо, као влада, изабрали да додатно улажемо у јавну инфраструктуру, да подижемо бруто домаћи производ који ће до краја 2027. године бити 92 милијарде евра", нагласио је министар Весић.

Подсетио је да је годишњи бруто домаћи производ 2012. године износио 33 милијарде евра и истакао да се на овај начин подиже животни стандард грађана, те да ће зато просечна плата у Србији до краја ове године бити 958 евра, да је 2010. године била 331 евро, а да је план да до 2027. године просечна плата у нашој земљи буде 1.400 евра.

Министар Весић подсетио је да су прошле године Крушевац и Шабац повезани на мрежу ауто-путева, а да ће ове године то бити случај са Трестеником, Краљевом, Пожаревцем, Лозницом, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

"На тај начин омогућавате да дође до нових инвестиција, да људи буду боље саобраћајно повезани, да могу да живе у једном граду, а раде у другом, да се развија туризам, локални бизниси и то је права и једина децентрализација која се десила у Србији, све друго су празне приче"”, рекао је министар Весић.

Нагласио је да ће део пројеката о којима је говорио бити финансирани из буџета, а део из кредита.

Када су у питању услови под којима ћемо се задуживати, министар Весић је рекао да то зависи од кога се задужујемо, али да се свако задуживање ратификује у Скупштини.

"Посланици за свако задуживање могу да прочитају услове под којима се оно врши. У сваком случају, ми смо стабилна земља која има висок рејтинг и због тога је могуће да се задужујемо под повољнијим условима него у прошлости и од многих других земаља", рекао је министар Весић.

Навео је да ће се улагати и у железнице и додао да ће ове године бити завршено 108 километара брзе пруге од Новог Сада до Суботице, те да ће се већ у марту следеће године том пругом између Београда и Суботице стизати за сат и десет минута.

Осим тога, навео је да ће ове године почети изградња брзе пруге Београд - Ниш, којом ће се, када буде завршена, између та два града путовати сто минута.

Поред брзих пруга, министар Весић је рекао да се ради и реконструкција регионалних пруга, те поменуо да се ради реконструкција пруге Сталаћ - Краљево - Рудница, која је у веома лошем стању, као и обнова пруге Ваљево-Врбница.

"То ће све бити пруге којима ће се возити 120 километара на сат", нагласио је министар Весић и додао да се, између осталог, ради реконструкција банатске пруге од Панчева, преко Зрењанина и Кикинде до Суботице, затим пруге између Врбаса и Сомбора, као и обнова пруге Суботица - Сомбор - Богојево - Сајлово - Нови Сад.

Такође, навео је да се заједно са Владом Босне и Херцеговине креће у реконструкцију пруге Београд - Сајлово која иде од Руме, преко Шапца и Малог Зворника према Босни и Херцеговини, а да ће се, заједно са Владом Северне Македоније, настојати да се добију средства од Европске уније како би се брзом пругом повезали Ниш и Скопље.

"Реконструисаћемо укупно више од 2.000 километара регионалних пруга", додао је министар Весић.

Што се тиче радника, навео је да Србија све више увози радну снагу, што је доказ да смо постали средње развијена земља јер постоје људи из других земаља који могу боље да зараде у нашој земљи него у својим.

"Ми смо земља која само у грађевинарству има око трећину стране радне снаге. У пољопривреди је тај податак већи, скоро 40 одсто и у будућности ћемо, како се буде развијала индустрија, морати да имамо још више стране радне снаге", рекао је министар Весић.

Навео је да је незапосленост у Србији сада девет одсто, да је 2010. била 26 одсто, а да је план да 2027. године буде осам одсто.

Министар Весић истакао је да план "Скок у будућност - Србија Ехпо 2027" нема никакве везе са странкама, већ да је то национални план у којем треба да учествују све грађанке и грађани Србије јер је, додао је, свима у интересу да наша земља буде добро развијена и да постане добро место за живот.

То је, како је истакао, национални интерес јер само економски снажна Србија је Србија која може да оствари своје политичке и све друге циљеве.

"Ово је време када се Србија убрзано развија и у том развоју треба да учествују сви јер заједнички можемо много тога да урадимо", закључио је министар Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1