Вести

Весић: Почиње изградња метроа после више од педесет година

Данас када почне изградња београдског метроа тачно је педесет година, 11 месеци и 18 дана како је метро први пут обећан 4. децембра 1970. године. Било је за ових пола века добрих и лоших времена, али никада нисмо имали политичку одлуку да се гради метро, снажну економију да плати изградњу, законске и урбанистичке предуслове и пројекат метроа. Сада све то имамо и то је одговор на питање зашто Београд данас добија метро, а није га имао од 1970. године, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је подсетио да данас почиње изградња депоа на Макишком пољу, а да ће Београд до 2030. године добити две линије метроа дужине 42 километара са 43 станице, 223 километара БГ воза са 76 станица и 500 полазака дневно и 42,6 километара нове трамвајске мреже.

"Ово је најважнији пројекат Београда у 21. веку и хвала председнику Вучићу који је разумео наше молбе да држава стане иза овог историјског подухвата. Две линије метроа коштаће око 4,6 милијарди евра, проширење БГ воза и нови трамваји око 1,5 милијарди, а то износи око пет годишњих буџета, па је јасно да ми сами не бисмо могли да финансирамо овакав пројекат у тако кратком року. Ово је "корак од седам миља" и највећи искорак у будућност Београда у 21. веку и зато данас нема срећнијег човека од мене. Ово је подухват достојан Бранка Пешића и генерацијама ће се причати о томе", рекао је Весић.

Весић се осврнуо на оне који данас најављују протест јер се у Београду гради метро.

"Метро има стотине и стотине градова у свету и никада и нигде се није десило да се неко буни јер његов град добија метро. Могу да разумем да се не слажемо политички, да не делимо исту визију развоја града, разумем и право на протесте, али да има људи који желе да спрече да се гради метро заиста не могу да разумем", рекао је Весић.

Весић је додао да ће метро бити изграђен "за све Београђанке и Београђане, па и за оне који се данас буне" и да ће сви имати корист од изградње метроа.

Весић је најавио да ће до краја ове године бити потписан међудржавни споразум између Србије и Руске Федерације о реконструкцији постојећих линија БГ воза, градске и приградске железнице и куповини нових трамваја.

"Градиће се нове линије БГ воза према Сурчину и Обреновцу, а проширити капацитети према Младеновцу и Лазаревцу. Спојићемо Панчево са Београдом тако да ће становници свих приградских насеља Београда и Панчева имати воз до центра и назад у "шпицу" на 10, 12, 15 минута и ван "шпица" на 45 минута. То ће потпуно променити живот тих људи и коначно ће интегрисати приградске општине са центром Београда. Не могу да разумем зашто опозиција то покушава да спречи", рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи