Вести

Весић: Политика Бошка Обрадовића је фашизам

Лидер Двери, Бошко Обрадовић, промовише фашизам и то је његова политика, изјавио је заменик градоначелника Београда, Горан Весић, коментаришући рочиште са Обрадовићем, који га је тужио за повреду угледа и части, јер га је назвао фашистом.

"Чињеница да је Обрадовић фашиста је општепозната, као што је познато да је Београд главни град Србије", рекао је Весић.

Суђење, које је одржано пред Првим основним судом, одложено је на захтев Обрадовића након што је примио контратужбу, коју је поднео Весићев правни тим, а следеће рочиште заказано је за 25. фебруар.

Весић је подсетио да ни прво, припремно рочиште није одржано, јер Обрадовић није дошао.

Најавио је да ће за следеће рочиште, 25. фебруара, предложити сведоке као што су Драгољуб Мићуновић, Балша Божовић, Мариника Тепић, Ненад Чанак, Александра Јерков...све оне, додао је, који нису његови политички истомишљеници, али су за Обрадовића такође говорили да је фашиста.

"Предложио сам да се изведу докази шта је све Обрадовић радио последњих година, због чега га називају фашистом, као што је упад на трибину Пешчаника, напад на новинарке Пинка, упад на РТС и претње новинарима тестером, упад у Председништво, скрнављење државне заставе и покушај да разбије врата Народне скупштине, покушај упада у Скупштину града", навео је Весић.

Шта су то, упитао је, ако не фашистичке методе деловања.

Весић је рекао да је Обрадовић следбеник српског фашисте Димитрија Љотића.

"Срећа је што Љотић никад није имао више од један одсто подршке у српском народу, а његова данашња реплика, Бошко Обрадовић, има још мању подршку", додао је Весић.

 

Хиљаде Београђана јуче дошло да види "Победника"

Весић је изјавио да реконструисани споменик "Победник" у току јучерашњег дана, када је био изложен на Београдској тврђави, видело више хиљада људи.

"Јуче је хиљаде, можда и десетак хиљада људи дошло да види Победника и мислим да се никада није показала та веза између Победника и грађана Београда као јуче, када су дошли да се сликају са симболом српске престонице", рекао је Весић.

Весић је подсетио да је споменик за јавност јуче био изложен од 10 до 16 сати.

Навео је да је претходних 125 дана, колико је трајала реконструкција "Победника", било критика и да се свашта причало о том споменику који је, додао је, потпуно рестауриран и после 92 године данас ће бити враћен на свој постамент.

Весић је подсетио на историју "Победника", наводећи да је првобитно требало да буде део фонтане на Теразијама - ширине осам метара, са четири лава и постаментом са скулптуром "Победника".

У међувремену, додао је, догодио се Први светски рат, Београд је разорен и скулптура "Победника", која је једина била извајана, купљена је од стране Београдске општине и стављена у један магацин на Сењаку, где је била до 1928. године.

"Тада се неко сетио да треба прославити десет година победе у Првом светском рату и пробоја Солунског фронта, а није било споменика. Али, неко се сетио Победника и одлучено је да буде постављен на Теразијама", рекао је Весић и додао да су се разна удружења, међу којима и "Kоло српских сестара", побунила јер су сматрала да није прикладно да "Победник" буде на Теразијама, пошто је реч о нагој мушкој скулптури.

Онда је тадашњи председник Београдске општине одлучио да споменик буде постављен на Београдској тврђави, рекао је Весић и додао да је "Победник" постао симбол града Београда.

Навео је да се претходних десетак година зна да је "Победник" у лошем стању.

"Сајла која је држала Победника је ослабила, имао је 30 рупа од метака...", навео је Весић и додао да је прошле године Град издвојио 200.000 евра да се изврши рестаурација "Победника".

Споменик је, подсетио је Весић, 10. октобра прошле године скинут са постамента и однет у Смедерево, у атеље вајара Зорана Kузмановића.

Весић је рекао да је "Победник" потпуно рестауриран, те да је урађена и санација самог постамента на који ће споменик данас бити враћен.

"Биће враћен и поново ће чувати наш град јер Београд није исти са и без Победника", додао је Весић.

 

Ђиласова политика се свела на битку око моб. телефона

Весићје изјавио да се политика једног од лидера Савеза за Србију, Драгана Ђиласа, свела на битку око мобилног телефона, који је, према неким медијима, украден бившој представници покрета "1 од 5 милиона" Јелени Анасоновић.

"Ово показује како Ђилас функционише у политици. Некоме купи телефон, а некоме, као што је Бошко Обрадовић, да плату, јер он разуме да је политика начин да се људи купе", рекао је Весић.

Поједини медији објавили су да је студенткиња и бивша представница покрета "1 од 5 милиона" Јелена Анасоновић оптужила свог колегу Срђана Марковића за крађу мобилног телефона, који је наводно добила од Ђиласа.

Весићје рекао да Ђилас нема одговор ни на једно политичко питање, што, како је додао, никог не треба да чуди.

"Ако га питате шта ће да уради са Косовом и Метохијом, он на то нема одговор као и на однос Србије према НАТО-у, Русији нити ЕУ. Ако га питате да ли је у стању да доведе више инвеститора од председника Србије, Александра Вучића, који је довео више од 200 инвеститора и запослио скоро 200.000 људи, Ђилас ни на то нема одговор", рекао је Весић.

Како је додао, Ђиласа једино интересује новац и зато су захтеви СзС пре свега везани за РЕМ и РТС јер се тамо, како је рекао Весић, продају рекламне секунде.

"То је Ђилас, он мисли да све може да се купи, да бирачи могу да се купе, да странке могу да се купе. Није баш тако и грађани то добро знају", додао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк