Вести

Весић: Политика опозиције је насиље и хистерија

Опозиција је коначно схватила да проблеме у Србији не могу да решавају странци и међународна заједница већ да се то ради дијалогом у републичком парламенту са онима који имају већину, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић.

Весић је додао да је лоше то што "опозиција и даље мисли да су им неопходни ултиматуми који су заправо доказ њихове неспособности и страха од избора".

Весић је поводом Колегијума Скупштине Србије, на чијем су дневном реду биле изборне препоруке ОДИХР-а, рекао да је добро што је опозиција разумела да треба да разговара и што је одустала од покушаја да на силу промени власт, на улици.

"Од завршетка избора који су одржани 17. децембра покушали су да организују демонстрације које су праћене блокадама и анимирају грађане, али се том позиву одазвао мали број људи, па су потом кренули у међународну хајку против своје земље, ишли у Европски парламент, међународне институције и опањкавали своју државу, тражили да нам се уведу санкције, да ЕУ више не даје новац Србији како би се зауставили сви пројекти код нас који се делимично или потпуно финансирају из ЕУ", навео је Весић у емисији "Фокус" на телевизији Б92.

Поред осталог, подсетио је да је део опозиције приликом избора председнице Народне скупштине Србије правио инциденте и бацао тоалет папир у парламенту.

"Добро је да су разумели да не треба више тако да се понашају већ да треба да разговарају у скупштини своје државе са онима који имају већину и да сва спорна питања решавају дијалогом тако да је, то што су се одазвали на позив председнице републичког парламента, коју су иначе вређали када је бирана на ту функцију, велики помак и промена код њих", рекао је Весић.

Додао је, да је добро то што је опозиција схватила да никакви странци и међународна заједница не могу да решавају проблеме у Србији.

"Њихови захтеви су били да у Србији мора да се спроведе међународна истрага, да морају да дођу неки странци који ће доносити одлуке о томе ко је у нашој земљи изабран да буде на власти, а ко није… Схватили су да све проблеме морамо да решавамо сами и да о свему можемо да разговарамо", навео је Весић и додао да је то доказ да је опозиција коначно разумела да је Народна скупштина место где треба да се разговара.

Лоше је, каже, то што и даље мисле да је неопходно да причају о ултиматумима, те додао да су ултиматуми које стално постављају заправо доказ њихове неспособности и страха од избора.

"Они виде да опозиција у неким другим државама може да победи на изборима, али они то никако нису у стању и то само говори о томе да је проблем у њима, а не у изборним условима, бирачким списковима или нечему другом", рекао је Весић.

Навео је да опозиција и даље верује да ултиматумима могу да спрече да дође до избора којих се плаше "као ђаво крста", јер на сваким изборима изгубе.

"Они мисле да стално треба да одлажу изборе јер за изборе нису спремни пошто немају шта да понуде грађанима. Немају никакав програм, не могу да конкуришу ономе што ради СНС када су у питању економски развој земље, изградња путева, пруга, ЕКСПО и све друго што се ради, јер свако види да Србија напредује. Мисле да ће одлагањем избора и стварањем сталних криза уствари одложити оно што их чека, а то је да ће једном морати да се суоче са грађанима и разумеју да неће бити већина", истакао је Весић.

Напоменуо је да се политичке странке оснивању ради спровођења одређеног политичког програма који зависи од тога како је странка оријентисана - десно, лево или је у питању странка центра.

"Када немате политички програм, мислите да сви могу заједно, и они који су десно и они који су лево и они који су у средини, јер мислите да је политика математика, али политика није математика", рекао је Весић.

Рекао је да опозиција нема шта да понуди грађанима осим улице, насиља, хистерије, покушаја да опањаквају своју државу, као што су, додао је, радили у Европском парламенту чиме су нанели штету својој држави.

С тим у вези, Весић је навео да је један посланик из Ниша у Европском парламенту тражио да се Александру Вучићу забрани да се кандидује на изборима, као и да ЕУ више не даје новац Србији чиме је заправо тражио да се зауставе пројекти у нашој земљи међу којима је и изградња пруге од Београда до Ниша, која ће коштати две милијарде и 750 милиона евра, а за коју је ЕУ дала 610 милиона евра бесповратних средстава.

"Када траже да се укину грантови Србији, они раде директно против грађанки и грађана наше земље, да имамо мање путева, пруга јер мисле да што буде горе у Србији, то је боље за њих пошто немају шта боље да понуде народу", закључио је Весић.

 

Вучевић својим радом заслужио да буде кандидат за премијера

Весић је изјавио да је поносан на то што је Милош Вучевић кандидат за премијера јер је реч о образованом човеку који је то својим радом заслужио, а критике опозиције поводом те одлуке оценио је као наставак "болесне" политике у којој за све што се дешава у нашој земљи оптужују политику председника Александра Вучића и његову породицу.

Весић је рекао да је "Вучевић диван, образован човек и патриота са којим има сјајну сарадњу".

"Сарађивали смо док је био градоначелник Новог Сада и сада у влади. То је човек који је заслужио да буде кандидат за премијера и заиста сам поносан што су Српска напредна странка и председник Вучић донели одлуку да управо Милош Вучевић буде кандидат за премијера зато што је он човек који заслужује да својим радом настави пројекте које је почела Ана Брнабић", рекао је Весић.

Коментаришући нападе на Вучевића, Весић је рекао да је то наставак "болесне" политике опозиције према којој се читава њихова кампања за изборе 17. децембра сводила на нападе на породицу председника Вучића.

"Нападали су му децу, брата и њега лично. Они мисле да је то политика и зато и губе на изборима јер грађани не желе да слушају увреде већ да чују шта би они урадили на нашем месту, да ли би могли да ураде нешто боље од нас, а пошто знају да не могу, јер су били у прилици да раде, па ништа нису урадили, мисле да је политика да вређају Вучићеву породицу и ово сада је наставак те болесне политике опозиције која се само прелила на Милоша Вучевића”, рекао је Весић.

Извор: Танјуг/ТВ Б92