Вести

Весић: Помоћ угоститељима, у децембру и јануару кирије мање 50%

Град Београд ће наредних дана донети одлуку да се угоститељима који користе градски пословни простор смање кирије за 50 одсто у децембру и јануару, најавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

"То ће Град Београд коштати око 350.000 евра и то ће бити наша помоћ угоститељима током епидемије корона вируса, како би могли да исплаћују макар минималне плате својим запосленима како не би остали без посла", рекао је Весић.

Угоститељима је у циљу спречавања ширења корона вируса, од 24. новембра ограничено радно време до 18 сати, а Весић је рекао да управо после 18 сати угоститељи остварују између 60 и 70 одсто промета због чега је Град Београд разматрао шта може да уради како би им помогао.

Апеловао је на приватне власнике код којих су угоститељи у закупу да им такође смање кирије јер је, како је рекао, боље да на тај начин помогну закупцима како би и даље могли да наставе да плаћају кирије и раде.

Како је најављено, Влада Србије требало би на сутрашњој седници да усвоји нове мере за борбу против корона вируса које, између осталог, подразумевају да ће угоститељски објекти и објекти услужних делатности моћи да раде до 17 сати радним данима, док ће им викендом рад бити забрањен.

Весић је рекао да ће Град Београд, као и увек, поштовати сваку одлуку владе и спровести све мере које буде донела на предлог медицинског дела Кризног штаба.

"Поштујемо све што буде предложено у циљу епидемиолошке заштите. Разумемо да струка не види други начин за борбу против короне осим додатних рестрикција, али морамо да упозоримо, као Град Београд, да овакве рестрикције угрожавају радна места људи који раде у сектору услуга - угоститеља, фризера... То је нешто што морамо отворено да кажемо јер ћемо на тај начин имати додатне проблеме, када су у питању радна места грађана у сектору услуга", рекао је Весић.

Изразио је наду да ће нове мере трајати кратко јер, понавља, свако даље смањење радног времена, не само угоститељских објеката, већ и фризерских салона, фитнес центара - ствара економске тешкоће.

Весић је позвао све да носе заштитне маске и максимално смање социјалне контакте, како би имали мање заражених и што пре се вратили нормалном животу.

 

Реконструкција Булевара патријарха Павла један од најкомплекснијих инфраструктурних пројеката

Весић је обишао радове на реконструкцији Булевара патријарха Павла у Раковици, те је рекао да је у питању један од најкомплекснијих пројеката у Београду и подсетио да је у оквиру реконструкције овог булевара измештено корито Топчидерске реке.

Без тога није било могуће реализовати пројекат. Тренутно се ради потез од Улице Пере Велимировића у дужини од 1,8 километара, који се завршава скоро код Кошутњака. Почело је изливање трамвајских баштица које ће се налазити на средини коловоза, а са сваке стране биће по две саобраћајне траке, што је двоструко више у односу на тренутно стање. Овај посао ће бити завршен до пролећа наредне године, када ће булевар и бити на располагању грађанима. То ће бити модеран булевар са бициклистичком стазом, као и стазом за пешаке, рекао је Весић.

Весић је додао да је у међувремену почело пројектовање за наредну фазу радова, од Кошутњака до Моста на Ади.

Одмах по завршетку пројектовања биће расписан тендер за изградњу, а Град је обезбедио средства. Надамо се да ћемо до пролећа 2022. године "спојити" Мост на Ади са Булеваром патријарха Павла. То значи да ће људи који прелазе Мост на Ади и иду у Раковицу моћи да избегну "уско грло" у правцу Улице Теодора Драјзера, јер ће имати на располагању четири траке до Улице Пере Велимировића. На тај начин ће грађани Раковице и Видиковца имати много бољу везу са Мостом на Ади. У међувремену, и Улицу Пере Велимировића ширимо на четири траке, што ће бити случај и са Борском, Саве Машковића и Црнотравском. Ради се петља према ауто-путу и када све буде комплетирано, биће омогућено да се од Моста на Ади, преко Булевара патријарха Павла, улица Пере Велимировића, Борске, Црнотравске и Саве Машковића стигне до ауто-пута, возећи све време улицама са четири траке. То је равно изградњи унутрашње градске обилазнице и много ће значити грађанима овог дела Београда, који ће за десетак минута моћи да стижу до Моста на Ади или ауто-пута. Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда наставља да ради на пројекту реконструкције Улице Пере Велимировића према Капитол парку, како би се и грађани Видиковца у будућности служили овим булеваром и лако стизали до других делова града. Ово је заиста велики пројекат, иза којег Град чврсто стоји, истакао је Весић.

Према Весићевим речима, Мост на Ади ће тако бити много функционалнији јер је по завршетку радова на изградњи моста морало бити уложено још доста новца.

Када је Мост на Ади направљен, морали смо да радимо приступну саобраћајницу према Тошином бунару, на шта је потрошено више од 25 милиона евра. За "пуштање" трамваја преко моста издвојено је 20 милиона евра, а сада радимо ову саобраћајницу која ће коштати више од 50 милиона евра. Потом треба градити тунел кроз Топчидер који ће коштати око 100 милиона евра, што значи да треба уложити додатних 250 милиона евра да би Мост на Ади био у пуној функцији. То је једини начин да људи из Раковице, са Видиковца и горњег дела Чукарице, који до сада нису имали пуно користи од овог моста, могу да почну да га користе на прави начин, рекао је Весић, истакавши да је то начин како се град мења и постаје бољи за све његове становнике.

Весић је подсетио да се граде четири потпуно нове траке и да саобраћај током градње неће бити заустављен.

Овај пројекат неће обезбедити само бољи комфор живота већ је важан и са аспекта безбедности саобраћаја. На оваквој улици биће много мање саобраћајних незгода, људи ће брже стизати на одредишта и биће много мање проблема у саобраћају, истакао је Весић и захвалио МУП-у на сарадњи у овом пројекту.

 

 

Извор: Танјуг