Вести

Весић: Пословни форум прилика за унапређење економских односа Србије и Шпаније

Добре политичке односе између Србије и Шпаније требало би да прати боља економска сарадња и данашњи пословни форум са шпанским компанијама је прилика за то, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Весић се учесницима мултисекторског пословног форума"Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days" који у хотелу Хајат организују шпанска агенција за извоз и инвестиције  "ICEX" и Трговинско одељење амбасаде Шпаније у Београду  обратио на отварању и истакао да је данашњи скуп заправо наставак пословног форума из новембра 2022. када се разговарало о томе како да се успостави ближа економска сарадња између две земље.

“Шпанија је пријатељских земља Србији, она је једна је од пет чланица Европске уније која није признала самопроглашену  независност Косова и имамо обавезу да наше добре политичке односе унапредимо и економским односима и да више шпанских компанија буде на нашем тржишту”, рекао је Весић.

Додао је да иако је из ЕУ у Србију инвестирано 17 милијарди евра мало је шпанских компанија учествовало у томе и Србија им није била довољно занимљиво тржиште.

“На нама је да то покушамо да променимо. Данас ће овде бити представљени инфраструктурни пројекти који ће се радити у Србији где ћемо позвати шпанске компаније да учествују. Први  такав ће бити тендер за изградњу пруге Београд – Ниш вредан 2,7 милијарди евра који ће бити подељен у три тендера и то ће бити прилика за шпанске компаније да учествују”, рекао је Весић.

Навео је и да ЕУ обезбеђује све више средстава за Србију и да је то прилика за све европске компаније па и шпанске да се укључе.

Као веома важно је оценио то што ће данас српске и шпанске компаније односно њихови представници седети заједно и имати прилику да се упознају, да касније заједно учествују на тендерима, овде, у Шпанији и на трећим тржиштима.

Према његовим речима, посебан панел биће посвећен финансирању пројекта у Србији уз учешће међународних финансијских институција као што је Светска банка, Европска банка за обнову и развој, Међународна финансијска институција, Европска инвестициона банка и Делегација ЕУ у Србији.

“Важно нам је да идентификујемо нове пројекте из области инфраструктуре који би могли да се финансирају кроз међународне кредите или подршку ЕУ. Наш најзначајнији сектор биће управо железница и то прво деоница од Београда до Ниша, а затим и до  Прешева”, истакао је Весић.

Додао је да ће једна од важних тема данашњег форума бити и животна средина али и енергетика. 

“Ово је и прилика да Србија види које су могућности добијања бесповратних средстава Краљевине Шпаније за израду документације, студија и секторских анализа које могу помоћи да спроведемо ове тендере”, рекао је Весић.

Оценио је да је данашњи састанак добра прилика за Србију и да он показује да је наша земља све значајнији партнер Европске уније.

 

 

Извор: Танјуг

 



 

 

 

 

Извор:Танјуг