Вести

Весић: Постојање метроа први пут ће бити законом уређено

Откада су "Вечерње новости" први пут објавиле да Београд добија метро, прошло је више од пет деценија, а овог новембра овај велики пројекат коначно почиње да се ради, најавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је истакао да ће тај пројекат бити резултат велике заједничке сарадње Владе Србије и Града Београда, те да влада плаћа метро, јер град то не би могао из свог буџета.

Током овог месеца, посланици Народне скупштине гласаће о Предлогу закона о метроу и градској железници, навео је Весић.

"То је први пут да ће Србија законом уредити постојање метроа. Тако ће се стећи сви услови за почетак градње метроа, ''Ежис'' убрзано пројектује и пред потписивањем смо уговора за пројектовање друге линије и за идејно решење треће линије - рекао је Весић, најављујући да предстоје уговори и са ''Alstomom'' и ''Power China'".

Истовремено, различити вагони биће стављени на гласање.

„Шоу рум'' ће бити у центру града, где ће моћи да се виде детаљи у вези са будућим метроом. Најважније је да почињемо да радимо истражне бушотине у центру града. Велик део тога већ је урађен на траси прве линије, а сада улазимо у центар, рецимо од Трга републике па надаље. Од тога зависи каква ће ''кртица'' за изградњу метроа бити набављена. На траси метроа, посебно око самих станица, радимо регистар ризика. Завод за вештачење обилази сваку зграду и утврђује стање, а за заштићене зграде то чини Завод за заштиту споменика. Од тога зависи какве ћемо мере заштите предузети приликом изградње метроа, што се иначе ради свуда у свету", истакао је Весић.

Прва линија, подсетио је Весић, планирано је да буде завршена 2028. године , а друга 2030. године.

 

Шапић да научи правила пристојног понашања у Српској напредној странци

Весић је изјавио да лидер СПАС-а Александар Шапић, пре него што уђе у Српску напредну странку, треба да научи правила лепог понашања у странци, заснована на солидарности, тимском раду и спровођењу политике Александра Вучића.

Kоментаришући Шапићеву изјаву да њега (Весића) не види у свом тиму уколико буде вршио неку одговорну функцију, Весић је навео да Шапић треба да научи да у Српској напредној странци постоји само један тим - тим председника Вучића.

Циљ напредњака, нагласио је Весић, су раст и напредак земље, и у Српску напредну странку је добродошао свако ко жели да ради на томе.

Весић је додао да је на Председништву Српске напредне странке гласао за Вучићев предлог да Шапић постане део странке, и то из два разлога - прво, зато што, каже, верује у Вучићеву политику и његове политичке процене, као и то што сматра да Српска напредна странка треба да буде отворена за нове људе који прихвате Вучићеву политику, без обзира шта су раније радили, колико су били против, или шта су мислили.

Весић је навео и да је Српска напредна странка највећи политички покрет у модерној историји Србије, упоређујући је са радикалном странком Николе Пашића, те да су циљеви Српске напредне странке корените друштвене и економске реформе и раст Србије у сваком погледу.

"Да би Вучић то спровео, потребна му је најшира подршка у народу. Свако у овој земљи. Па и Шапић. Али, не могу да не приметим да је Шапић и пре него што је примљен у Српску напредну странку почео да кадрује и да мисли да може да одлучује", рекао је Весић .

Весић је додао и да Шапић треба да научи да у СНС постоји само један тим, тим Александра Вучића и да, сви чланови, без обзира на функцију, спроводе политику председника.

"У Српској напредној странци нема других тимова и других политика осим Вучићеве. Српска напредна странка је велика политичка породица, а свето правило пристојног понашања у нашој странци да сви чланови и функционери блиско сарађују, као и да личне сујете оставимо по страни", рекао је Весић.

Додао је да је, ако Шапић постане члан Српске напредне странке, моћи да сарађује са њим, као што ће, каже, то радити и сви остали функционери напредњака.

"Kао што ће, верујем, и он научити да треба да ради са нама. Очекујем да Шапић пре него што уђе у Српску напредну странку научи правила лепог понашања која важе код нас, а која су заснована на солидарности и тимском раду и спровођењу политике Александра Вучића и да научи да ми своју енергију усмеравамо ка нашим политичким противницима, а не ка саборцима. Ако то научи, има шансе да га наша станка без обзира на све, прихвати као неког ко ће допринети променама у Србији", рекао је Весић.

Весић је додао и да Српска напредна странка не постоји због себе, већ да би Србија напредовала.

 

За три године изградићемо 25 вртића

Када будемо завршили све планирано, ми ћемо у Београду за три године изградити 25 вртића, рекао је Весић.

"То се није десило у новијој историји Београда да буде изграђено 25 комплетно нових вртића, а листе чекања сада скоро и да нема", додао је Весић.

Весић је рекао да је прошле године започето, а у овом тренутку је или изграђено или се гради осам вртића.

"Завршили смо вртић у Сурчину, наредних месеци завршавамо вртић у Крунској улици на Врачару, затим ради се вртић у Улици Милоја Закића на Чукарици, у Белом пољу у Обреновцу, у Патријарха Павла, у Новоградској у Земуну, почињемо да радимо вртић на Бежанијској коси, а у наредних месец дана почећемо да радимо вртић у Блоку 62. Пре десетак дана смо расписали тендер за изградњу нових вртића које ћемо градити током ове године. То су вртићи у насељу Браће Јерковић, Миријеву, на левој обали Дунава поред самог дома здравља који се управо опрема, на Миљаковцу 3 у Степојевцу, Младеновцу, и Сремчици. Следеће године планирамо изградњу још десет вртића. Када то будемо завршили ми ћемо за три године у Београду изградити 25 вртића, што се није десило у новијој историји Београда", рекао је Весић.

Весић је навео да данас у београдске вртиће иде скоро 79.000 деце и подсетио да је 2013. године у вртићима боравило око 47 хиљада малишана.

"Тада су се дупло скупље наплаћивали вртићи па смо морали да враћамо родитељима новац. До сада је Град Београд вратио 3,5 милијарде динара, а за тај новац смо могли да изградимо 17 или 18 вртића. Ми смо вратили новац и градимо нових 25 вртића", рекао је Весић.

Весић је додао да, када се буде завршило ових осам вртића, који су при крају, у њима ће бити места за око 1.100 деце те више неће бити листе чекања на место у вртићу у Београду.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк