Вести

Весић: Поштовањем мера много је мања могућност заразе

Нове рестрикције не гарантују да ће бити мање заражених вирусом корона, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић и поновио да ће на сутрашњој седници републичког Кризног штаба гласати против додатног скраћивања радног времена, уколико буде било таквог предлога.

"Не сматрам да таква одлука може да помогне да изађемо из ситуације у којој се налазимо. Неко мора да нам објасни како је могуће да се људи не заразе до 18 сати, а одједном од 18 сати или касније постоји могућност да се заразе", рекао је Весић, те додао да је важно да се поштују мере јер је тада много мања могућност заразе.

Подсетио је да епидемија корона вируса траје већ годину дана и додао да то није само здравствена, већ и економска криза.

"У сектору услуга у Београду ради око 40.000 људи. Уколико би се радно време скратило до 18 сати, то значи да би сви имали једну смену што, према нашој процени, значи да између 10 и 15 хиљада људи остаје без посла. Свако ко предлаже такву одлуку треба да објасни како тим људима да дамо плате пошто њихове породице живе од њихових плата", рекао је Весић.

Оценио је да смо до сада имали добар баланс између заштите здравља становништва и економије и изразио наду да ће тако бити и убудуће јер, како је рекао, из ове кризе можемо да изађемо једино ако будемо чували економију и јавно здравље.

Весић је истакао да Србија има довољно вакцина захваљујући председнику Александру Вучићу, те подсетио да грађани имају могућност да бирају између четири вакцине.

"Наша порука је вакцинација и ревакцинација и наравно стриктно поштовање постојећих мера и кажњавање оних који их крше, а не нове рестрикције које, по мом мишљењу, ничему не воде", рекао је Весић.

Осврнуо се и на корона журке, наводећи да се оне не организују само у Београду, већ у градовима широм света.

"Уколико бисмо додатно скраћивали радно време, прво бисмо имали више људи који би одлазили у ресторане и кафиће у краћем временском периоду, а друго то би био малтене отворен позив да се организују приватне журке што је много теже контролисати него ресторане и кафиће", рекао је Весић.

Подсетио је да је Комунална милиција Београда уз помоћ полиције и тужилаштва прекинула многе корона журке.

"Тужилаштво је почело да заједно са нама последњих недеља примењује и кривични закон односно да они који су организатори журки кривично одговарају. То је прави пут, да они који не поштују мере, без обзира у које време организују журке одговарају за ширење заразне болести", рекао је Весић.

Поновио је да је прави начин да изађемо из ове кризе поштовање мера и да привреда ради, а не нове рестрикције јер оне, додао је, не гарантују да ће бити мање заражених.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1