Вести

Весић: Посвећеност Србије одрживом развоју

Европска недеља мобилности, одржава се до 22. септембра, а циљ кампање је да промовише немоторизоване видове превоза у градовима у односу на аутомобилски саобраћај, који користи фосилна горива како би се унапредио квалитета животне средине у урбаним местима.

Оснивач и покровитељ је Европска комисија, а ове године регистровано је чак 35 локалних самоуправа, саопштила је Стална конференција градова и општина.

Како је наведено, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Горан Весић тим поводом истиче да учествовање у Европској недељи мобилности представља изузетну прилику да грађани покажу посвећеност Србије одрживом развоју и подрже иницијативе које промовишу здравији начин живота.

Тема овогодишње ЕНМ је "Заједнички јавни простори" и односи се на боље и ефикасније коришћење јавних простора у градовима, посебно улица, али и тргова, тротоара и других места за сусрете свих категорија становништва.

"Позивам све грађане да се активно укључе у догађаје које организују њихове локалне самоуправе и тиме допринесу побољшању заједничких јавних простора и промоцији коришћења одрживих транспортних решења", рекао је Весић.

Како се наводи, кампања се спроводи од 2002. године, а прошле године више од 3.300 градова из 46 држава Европе и света обележило је ову манифестацију.

Градови и општине који ове године учествују у Европској недељи мобилности понудиће грађанима своје јавне просторе да у њима разговарају о одрживој будућности и развоју зелених градова у којима ће се кретања одвијати на одржив начин.

 

 

 

Извор: Танјуг