Вести

Весић: Позивам грађане Београда да изађу на референдум

Заменик градоначелника Београда Горан Весић позвао је Београђане да у недељу, 16. јануара изађу на референдум за промену Устава Србије и истакао да се гласањем ЗА даје глас за независно правосуђе и самостално тужилаштво.

Навео је да је референдум изјашњавање народа и као такав најлегитимнији демократски процес.

"Гласањем ЗА гласамо за демократију", рекао је Весић и истакао да ће уставне промене створити предуслов за боље и ефикасније правосуђе и онемогућити било какав политички утицај на избор судија.

"Усвајање ових промена Устава укинуће утицај политике на доношење судских одлука и довешће до бржег решавања судских поступака", нагласио је Весић.

Навео је да су у претходним годинама председник Републике Србије Александар Вучић и Влада Републике Србије учинили много за економски развој земље, обезбеђивање нових радних места и повратак Србије на велика врата у међународну заједницу.

"Тај напредак Србије, која постаје средње развијена земља, треба да прати и развој демократије и поверење грађана у институције. За уставну демократију веома је важно поверење грађана у институције и правосуђе. Зато гласањем ЗА на референдуму Србија чини још један корак да покаже да је земља развијене демократије, независних институција и поштовања људских права", поручио је Весић.

 

Неће се градити у Блоку 8

У Блоку 8 неће бити никакве градње. Није усвојен никакав план, а самим тим није издата ни грађевинска дозвола, рекао је Весић. 

"Они који буне грађане показују слику са предлога плана инвеститора који не само да није усвојен него је заустављен пре неколико месеци од стране градске секретарке за урбанизам Бојане Радаковић и градског урбанисте Марка Стојичића. То су урадили сами без притиска грађана, уз моју сагласност. Чекао сам последња два-три дана да се јави још неко од функционера локалне власти да нешто уради, каже или стане на страну грађана. Да не буде да само ја решавам проблеме, али не вреди. Изгледа да то мени увек западне", рекао је Весић.

Истакао је да то што неко жели нешто да гради, па предложи план, не значи да ће те његове жеље бити усвојене.

"Гарантујем да, док сам ја у Граду Београду, тај план неће бити усвојен као што није усвојен ни у Блоку 37 где сам заједно са грађанима зауставио градњу која је имала грађевинску дозволу. Уколико добијемо поверење грађана на изборима, решићемо цео Нови Београд забраном градње на локацијама које се налазе међу зградама, а које су предмет напада инвеститора", рекао је Весић.

Весић је додао и то да може да разуме да ће се градити на Новом Београду, али на плацевима који су празни, а не између две зграде где постоји празан простор и поручио да се то више неће догађати.

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б