Вести

Весић: Председник Вучић се лавовски бори у Њујорку

Резолуција о Сребреници, која ће се наћи пред Генералном скупштином Уједињених нација, срамна је, јер нема за циљ помирење у региону, већ распиривање сукоба и  да Србија остане обележена као земља која је чинила геноцид, а српски народ као геноцидан, изјавио је члан Председништва Српске напредне странке и министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић, истичући да председник Александар Вучић у Њујорку води лавовску борбу за српске интересе, против усвајања тог документа.

Весић је за ТВ Хепи рекао да је Вучић у последњих неколико месеци показао како једна мала земља може да се избори за своје интересе, прво у погледу чланства лажне државе Косова у Савету Европе, а затим и када је реч о резолуцији о Сребреници.

"У Савету Европе је блокиран пријем лажне државе Косово, и поред велике подршке Запада Приштини. После Вучићеве дипломатске офанзиве, српски аргументи су уважени и Курти није добио на поклон чланство у тој организацији, које је требало његовим бирачима да покаже да он има међународну подршку, што и није случај. И сада, се председник Вучић лавовски бори у Њујорку, покушавајући да спречи усвајање срамне резолуције о Сребреници“, рекао је Весић.

Указао је да тај документ не говори о невиним жртвама, које су неспорне, јер се у Сребреници догодио злочин, већ је циљ да Србија остане трајно обележена као земља која је извршила геноцид, а српски народ означен као геноцидан.

"Резолуција нема за циљ мир, већ продубљивање сукоба. Да има за циљ мир, онда би се сва три народа у БиХ договорила о њеном тексту, осим Сребренице, била би поменута и друга стратишта и иза таквог текста би стали сви народи у БиХ. Овако, резолуција продубљује ране, не доноси мир и написана је, заправо, да би распиривала сукобе и нестабилност у БиХ и региону", напоменуо је Весић.

Приметио је да ни предлагачи резолуције не крију да је то документ који треба да нанесе штету Србији.

"Ни Златко Лагумџија, анмбасадор БиХ у Уједињиним нацијама, не крије да му је резолуција потребна из политичких разлога, како би се у бошњачком телу показао већим Бошњаком од Странке демократске акције. Вучић својом борбом показује како мала земља може да се избори, јер ми немамо за противника БиХ, већ водеће земље света“, рекао је Весић.

Истакао је да је најсрамније што за резолуцију лобира - Немачка, као и Руанда, земље за које је доказано да су починиле геноцид.

Весић је додао и да немачки народ не стоји иза резолуције, чак ни водеће немачке странке, већ  једна од малих странака, Зелени, која тренутно води немачку спољну политику, а која не крије отворену мржњу према Србији.

"Тај зелени есктремизам који немачки зелени исказују према Србији нема објашњење. Док та странка води спољну политику Немачке, имаћемо овакве покушаје да се Србија стигматизује, а Срби означе геноцидним народом. Када кажем Немачка, мислим на те кругове који воде екстремистичку политику према Србији, којима је Курти добар за све. Аналени Бербок је Курти добар и када прогања Србе, када их убија, када им забрањује динар, не дозвољава ЗСО а Србија је увек крива за све…“, рекао је Весић, додајући да чак и немачки канцелар Олаф Шолц има другачију политику од Бербокове иако ни он није најнаклоњенији Србији.

Вучић, поручио је министар Весић, води велику битку, у којој ће Србија победити, а победа ће значити да је много више оних који буду против и уздржани, од оних који ће подржати резолуцију.

"А, они који су учествовали у срамној резолуцији биће запамћени као неко ко је покушао да на ружан начин стигматизује српски народ“, додао је Весић.

Када је реч о Црној Гори, која је најавила да ће гласати за резолуцију и чији је амандман на тај документ усвојен, Весић је рекао да та земља свакако није покренула резолуцију, али да је као братска држава требало да каже да ће макар бити уздржана.

Приметио је да у Београду и Новом Саду постоје политичари који кажу да је Србија починила геноцид, мислећи да тиме штете председнику Вучићу, а заправо штете својој земљи.

"То су увек исти они који се противе споменику Стефану Немањи, улици Благоја Јововића у Београду, новом Сајму… Иста група оних који мисле да могу политички да функционишу тако што ће бити против Србије. Победа Србије биће то што резолуција неће бити усвојена једногласно, као што су усвајане све резолуције до сада, јер је Вучић, као лидер мале земље, успео да покрене јавно мњење да расправља о томе. То је велика победа", додао је министар Весић.

 

Где су биле архитекте пре 15 год када је одлуку о Сајму донела влада Цветковића

Весић је данас, поводом захтева групе архитеката против одлуке у вези са Београдским сајмом изјавио да у Србији постоји скоро 17.000 инжењера и архитеката и да је њему мишљење сваког од њих важно, па и групе коју чини око 300 људи.

Весић је подсетио да је одлуку да само Хала 1 буде проглашена спомеником културе донела још 2009. године влада Мирка Цветковића, која је такође покушала да прода Сајам, али то није учинила искључиво зато што није било купца.

Весић је за ТВ Хепи рекао да група архитеката практично тражи да садашња влада стави ван снаге одлуку донету 22. јануара 2009. године, којом је Хала 1  Београдског сајма проглашена за споменик културе.

"Влада Мирка Цветковића је на седници 15. јуна 2009. донела одлуку да читав Сајам буде споменик културе. Та одлука је на снази била само седам дана, јер је иста влада већ 22. јануара донела одлуку да само Хала 1 буде споменик културе, што и треба да буде. Тада су донели и одлуку да продају Сајам, па и расписали тендер на који им се нико није јавио", рекао је Весић.

Додаје да је од те одлуке прошло тачно 15 година.

"И сви су ћутали, ниједну петицију тада нису поднели, ниједну декларацију, ниједан протест нису направили. Сада су се сетили када се гради нови Сајам ван града да то није било у реду. После 15 година ћутања", истакао је Весић.

Додао је и 2009. године тадашња влада донела одлуку да прода Сајам, али то није учинила, јер нико није хтео да га купи.

"А, тада су сви ћутали и није било никаквих проблема. Сада, када је Србија домаћин светске изложбе "EXPO 2027" и када је до 2027. године потребно изградити нови сајамски капацитет, сада је проблем", нагласио је Весић.

Подсетио је да се први Сајам налазио на месту Старог сајмишта, које је касније постало место страшног страдања, а које је пре Другог светског рата, било периферија града, јер јер ту била само мочвара.

Весић је такође подсетио да је садашњи Сајам грађен, у периоду од 1954. до 1957. када је простор где се сада налази био периферија, јер ту до фабрике шећера на Чукарици, није било готово ничега.

"Сви знају и какво је загушење у саобраћају када се одржавају манифестације на сајму… Сајам се увек гради на периферији града. А, сада имамо ситуацију да нам група архитеката каже да морамо да поништимо одлуку из 2009. Где сте тада били? Јесте ли писали Мирку Цветковићу? Да ли сте реч рекли против тада објављене продаје Сајма”, запитао је Весић.

Када је реч о критикама у вези са пројектом ревитализације зграде на углу улица Немањине и Кнеза Милоша, познате као Генералштаб, Весић је рекао да то никада није ни био Генералштаб, већ Савезни секретаријат за народну одбрану, као и да се 25 година нико није сетио да тај објекат обнови.

"Толико им је био важан тај објекат, да нису покушали да обнове зграду, већ 25 година стоји руина у центру Београда“, приметио је Весић.

Истакао је да је држава сада нашла партнера, који ће уложити у ревитализацију тог објекта, уз стриктно поштовање закона и свих процедура.

"Сад су се сетили да нам бране да нешто урадимо, они који нису урадили ништа", додао је Весић и подсетио да су на том месту, за изградњу ССНО, претходно срушене две зграде, из 19. века, "да би био изграђен Добровићев мастодонт" који се није уклапао у амбијенталну целину.

Рекао је и да деценијама та зграда није била заштићена као споменик културе, већ је то учињено тек када је порушена.

"Београд ће се развијати, уз поштовање закона, и процедура, у којима ће сви који желе, моћи да учествују у јавним расправама које су предвиђене законом. Тако ће бити донета одлука о пројекту ревитализације. Позивам их да учествују у овим процесима и да дају свој став у законом прописаним процедурама. Биће рађено тако и никако другачије и влада неће пристајати на притиске", поручио је Весић.

 

Верујем да ће грађани гласати за оне који граде, а не за оне који руше

Весић је изјавио да се ни пред ове локалне изборе не може чути ниједан предлог опозиције како би нешто изградили већ је цео њихов програм како срушити Александра Вучића, због чега је уверен да ће грађани гласати за оне који граде, у Београду, Новом Саду, Нишу и свим другим градовима.

"Постоји у Србији лажна елита која је научила да у друштву имају синекуре, наравно новчане, као и да намећу вредносне ставове у друштву, иако су мањина. То дешава деценијама. Они намећу друштву мањинско мишљење, али се појавио Александар Вучић, који се томе супроставио, рекавши да ће грађани сами одлучивати ко ће водити земљу. Зато они у бесу и немоћи раде и против своје земље, мислећи да ће тиме срушити Вучића“, рекао је Весић.

Указао је и да ниједна листа опозиције, у сусрет изборима 2. јуна, није "чиста" када су у питању прикупљени потписи и кандидатуре јер су они неспособни ни листе да саставе по закону.

"Предложили су закон по којем нико ко је после 3. јула прошле године променио пребивалиште не може да гласа на новој адреси. Посланици СНС су рекли да ће за такав закон како су они предложили да гласају. И тако је било. Њихов закон, њихова решења. Сутрадан се на њиховим изборним листама појаве кандидати који су променили пребивалиште за мање од 11 месеци и сада по њиховом закону немају право гласа!? Потом њихова лидерка Биљана Ђорђевић каже да за њих тај закон не важи за њихове кандидате!? Значи важи за грађане и грађанке, а за лажну елиту не важи!? Као што не важи ни за Александра Ивановића, фантома са Врачара, који годинама био функционер општине на којој није пријављен како сада сам признаје. Показало се колико они имају фантомских кандидата, не знају ни листу да предају, па су им други криви", указао је Весић.

Рекао је да у кампањи није чуо ниједан предлог опозиције.

"На пример, у Новом Саду, тема им је како да сруше Вучића, ништа друго их не занима. И сви су се ујединили против Вучића од оног који би да се зове као усташки заповедник логора у Јасеновцу, до онога који цепа српску заставу до лажних патриота и монархиста. Ми у Новом Саду градимо два моста, почињемо сада да градимо и трећи, што се у том граду никада није десило. Градићемо и фабрику за прераду отпадних вода, у децембру креће брза пруга ка Суботици, Фрушкогорски коридор биће готов до октобра 2026. године, са тунелом испод Фрушке горе, што је најеколошкији пројекат. Нови сад ће добити још један ауто-пут, преко Зрењанина до Београда", набројао је Весић.

Зато, каже, у СНС када иду на изборе кажу шта су урадили, а шта ће тек да се ради, док су са друге стране људи који немају ниједну идеју, осим рушења.

"Почетак радова на железничкој обилазници око Ниша је питање дана, почињемо да градимо око 1. јуна. Реконструишемо пругу ка Димитровграду за брзине до 120 километара на сат, већ радимо 23 километра пруге Ниш -  Брестовац, почињемо ове године брзу пругу Београд - Ниш, дугу 230 километара. Нову зграду аеродрома у Нишу отварамо 1. јула", додао је Весић.

Навео је и да се увек причало о метроу и брзим пругама, које, додаје, није било забрањено градити, али их нико није градио до пре неколико година у Србији.

"Градимо метро у Београду, три линије, укупно око 68 километара метро мреже, градићемо пругу Земун поље - Сурчин, у оквиру "EXPO 2027". Ове године завршавамо 166 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, а до 2027. године 487 километара“, рекао је Весић.

Додао је да је листа око СНС на децембарским изборима освојила већину у свим општинама у којима је било избора, због чега је уверен да ће то бити случај и 2. јуна.

"Нудимо пројекте и имамо резултате. Не кажем да су довољни, увек може још да се уради, можда неке ствари и боље, али опозиција не нуди ништа осим смене Вучића. Ми градимо, они руше. Верујем да ће грађани гласати за оне који граде", закључио је Весић.

 

 

 

 

Извор: ТВ Хепи