Вести

Весић: Проглашене и заштићене још две културно-историјске целине

Влада Републике Србије прогласила је још две просторно културно-историјске целине у Београду и то Крунски венац и Светосавски плато. На овај начин је од инвеститорске градње сачувано наше културно наслеђе, рекао је заменик градоначелника Града Београда Горан Весић.

“Од 2017. године до данас, Влада Републике Србије је на предлог Града Београда прогласила девет просторно културно-историјских целина у нашем граду и то: Историјско језгро Београда, Теразије, Професорску колонију, подручје уз Улицу Кнеза Милоша, Смиљанићеву улицу, Церак, Нови Београд, Крунски венац и Светосавски плато“, рекао је Весић. 
Весић је додао да у Београду, пре тога од 1990. године до 2017. године, није проглашена ниједна просторна културно-историјска целина.
“За три године урадили смо више него сви који су се бавили заштитом културне баштине у Београду претходних 27 година година од 1990. године“, закључио је Весић.

Весић је рекао да само ове године почиње реконструкција важних објеката који се налазе под заштитом Завода за заштиту споменика културе града Београда као што су Капија Карла Шестог и Зиндан капија на Београдској тврђави, реконструкција павиљона Цвијета Зузорић, реконструкција зграде бивше Војне академије и претварање у Музеј града, реконструкција сцене „Бојан Ступица”, реконструкција Позоришта Дадов, реконструкција Позоришта„Бошко Буха”, као и уређење око 80 фасада у историјском језгру Београда, које су под заштитом.  

“Никада се више није инвестирало и радило у култури града о чему сведочи и да Београд издваја из буџета преко три одсто за културу, без инвестиција које сам набројао, о чему могу да сањају многе европске земље и градови“, поручио је Весић.

 

Последњи пацијенти одлазе из болнице у Штарк арени

Последњи пацијенти напуштају привремену болницу у Штарк арени, која се на основу одлуке Владе од 14. маја затвара, рекао је Весић.

“Од последњих 49 пацијената који су остали у привременој болници у Штарк арени, њих 13 ће бити пребачено у ковид болницу у Батајници, а остали ће бити пуштени кућама јер су излечени“, рекао је Весић и додао да ће после тога привремена ковид болница у Арени бити затворена, како је Влада Србије одлучила још 14. маја.

Весић је истакао да привремена ковид болница у Штарк арени има 510 постеља.
“Кроз Штарк арену прошло је 4.970 пацијента и 450 у првој тури. Нажалост, догодила су се четири смртна случаја. Затварање привремене болнице у Арени је доказ да се Београд успешно бори са вирусом. Јуче је у Београду било само 97 новозаражених. Вакцинисано је око 48 одсто становништва, а ревакцинисано скоро 40 одсто“, рекао је Весић и додао да ће Арена веома брзо поново постати место на коме ће се одигравати спортске утакмице и организовати концерти.

 

Усвајање Закона о метроу и градској железници још један корак ка остварењу сна

Усвајање Закона о метроу и градској железници обезбедило је правни оквир да почнемо са изградњом метроа у новембру ове године, рекао јеВесић.

“Од 1971. године, када је Београду први пут обећан метро, слушали смо разна обећања како метро само што није почео да се гради. Све су то биле лажи јер за изградњу метроа није постојао правни оквир који би регулисао изградњу метроа, нису постојали пројекти, урбанистичка документација, а ни потребан новац. Сада први пут имамо све. Усвајањем закона направљен је последњи формални корак ка изградњи метроа. Метро се убрзано пројектује, раде се геолошка истраживања на траси, ради се Катастар ризика односно снимање свих објеката на траси метроа, веома брзо ће бити расписан тендер за пројектовање првих 19 метро станица, у јуну почиње изјашњавање грађана о изгледу вагона и веома брзо у Кини почиње производња ТБМ машина које ће под земљом копати тунеле. Све ће бити спремно да се почетком новембра изградњом на Макишком пољу започне изградња метроа, тачно 50 година од како је први пут најављена“, рекао је Весић.

Весић је додао да ће прва линија метроа бити завршена до 2028. године, друга линија до 2030. године, док ће се у међувремену градити градска железница која ће са метроом да повеже све приградске општине, изузев Гроцке.

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б