Вести

Весић: Радимо на бољој саобраћајној повезаности са Румунијом

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић и амбасадорка Румуније у Србији Силвија Давидоју сагласили су се да би добри политички односи две земље требало да утичу и на побољшање економских односа, укључујући бољу саобраћајну повезаност.

Томе би, како су навели, допринела реализација пројеката пре свега у области путне и железничке инфраструктуре.

Саговорници су констатовали да постоји заједнички интерес за унапређење сарадње две земље које, како кажу, нису добро саобраћајно повезане.

Весић је истакао да је саобраћајно повезивање са суседима међу приоритетима Владе Републике Србије и обавестио амбасадорку да се ради на пројектовању новог ауто-пута ка Румунији, као и да су у току радови на изградњи брзе саобраћајнице "Осмех Војводине" од Бачког Брега, на граници са Мађарском, до Српске Црње на румунској граници.

Према Весићевим речима, ради се о саобраћајници која ће повезати Бачки Брег, Сомбор, Кулу, Врбас, Србобран, Бечеј, Нови Бечеј, Кикинду и Српску Црњу, а важна је не само за развој Србије, већ ће тај пут бити најбржа веза за румунске грађане који желе да иду према западној Европи.

Весић је, поред осталог, нагласио да је у плану изградња моста код Беле Цркве, који ће повезати јужни Банат и Браничево што је важно за развој тог дела наше земље, али и за Румунију, јер ће на тај начин грађанима суседне земље бити омогућено да посећују тврђаву Рам и читав Браничевски округ.

На састанку је речено да се ради и на уклањању потопљене немачке флоте из Дунава, на шта је амбасадорка Давидоју рекла да је тај пловни пут веома важан и изразила задовољство што ће коначно након 70 година бити очишћен.

 

 

 

Извор: Танјуг