Вести

Весић: Расписан јавни позив за зелене станице са електропуњачима

Јавни позив за избор партнера који ће финасирати постављање 16 "зелених станица" на постојећим ауто-путевима у Србији, расписан је данас, изјавио је министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић.

Весић је Танјугу рекао да на тим станицама треба да буде могуће постављање најмање 80, а највише до 320 пуњача за елетричне аутомобиле, са најмање два прикључка за пуњење на сваком пуњачу и са минималном снагом 150 кW по пуњачу.

"На овај начин реагујемо на потребу да се на државним путевима постави већи број електро-пуњача за пуњење електричних аутомобила, као и на захтеве да се постојећа одмаралишта боље уреде, буду чистија и онима који се зауставе пруже више садржаја", рекао је Весић.

Према његовим речима, Јавно предузеће "Путеви Србије" неће уложити ни динар у постављање "зелених станица" већ ће зарађивати од закупа, а процењена вредност инвестиције компаније која победи на тендеру је око 768 милиона  динара.

Рок за предају понуда, како је додао, је 21. новембар.

Весић је нагласио и да је "последњи тренутак да се српски путеви опреме пуњачима за електрична возила, јер како у Европи има све више оваквих возила, пре свега страни возачи почеће да заобилазе наше путеве".

Весић је изнео и податак да у Србији у овом тренутку има око стотину пуњача за електричне аутомобиле на путевима, што је 64 пута мање него Немачка.

У јулу ове године, како је додао, у Србији је регистровано за 20 одсто више електричних аутомобила него у истом месецу прошле године, док у Немачкој у овом тренутку има око 1,1 милион електричних возила, односно 0,013 возила по глави становника, а Србија има 1.700 регистрованих електричних возила или 0,00025 таквих возила по становнику. 

"Најчешће помињани разлог зашто у Србији нема више електричних возила је недостатак инфраструктуре и пуњача и зато смо се као Министарство одлучили на убрзано постављање ове инфраструктуре", рекао је министар Весић и додао да је то неопходно да будемо конкурентни, "јер ће у Немачкој до 2030. бити 15 милиона електричних возила или 0,2 возила по становнику".

Весић је рекао и да је у Европској унији у 2021. години 8,3 одсто новорегистрованих аутомобила било електрично, а у 2022. се овај удео попео на 12,1 одсто.

Навео је и податак да је у 2022. Норвешка била лидер, јер су четири од пет  новорегистрованих аутомобила били електрични, као и да је у свету 2022. продато више од 10 милиона електричних аутомобила, а очекује се да у овој години буде продато 14 милиона.

"Србија мора да држи корак са Европом и да постане лидер на Балкану када је у питању е-мобилност и зато расписујем овај тендер. Рецимо, у ЕУ постигнут је договор да до 2026. на сваких 60 километара на ауто-путевима буду постављени пуњачи за електричне аутомобиле", рекао је Весић.

Весић је подсетио и да је после избора за министра обећао да ће један од приоритета бити јачање инфраструктуре за електрична возила и да је зато изменама и допунама Закона о планирању и изградњи дата обавеза да се на постојећим пумпама на ауто-путевима поставе на одређеном броју места за пуњење горива пуњачи за електрична возила.

О томе ће, како је додао, Министарство у наредном периоду у сарадњи са Агенцијом за енергетику донети Правилник као и обавезу да се приликом изградње стамбених и пословних објеката постављају пуњачи за електрична возила у гаражама.

"У наредном периоду предложићемо посебно обележавање електричних возила како би могла да остварују погодности као што су нижа цена путарине и јавних паркинга и друге погодности приликом регистрације", рекао је министар Весић.

Весић је позвао све домаће и стране компаније које се баве постављањем пуњача за електрична возила за се пријаве на тендер и дају понуду.

Нагласио је и да "Путеви Србије" траже финансијера који ће уложити у опрему која ће бити власништо путева, а финансијер ће моћи да је користи одређени број година уз плаћање годишње надокнаде Путевима, док по истеку тог рока "Путеви Србије" настављају да управљају изграђеном инфраструктором.

 

 

 

Извор: Танјуг