Вести

Весић: Референдум је корак напред ка независности институција

Остало је мање од три месеца до избора који се одржавају 3. априла, а код већине политичких странака још увек нису познати кандидати. Опозиција је пропустила шансу да пред бираче изађе обједињена, али упркос томе обећавају изборну победу и рушење актуелне власти, којој неки истраживачи јавног мњења прогнозирају чак близу 60 одсто гласова.

У политичкој дебати на Курир телевизији гостовали су Борис Тадић, председник Социјалдемократске странке и Горан Весић, члан Председништва Српске напредне странке.

"На референдуму се није гласало ни о каквом политичком питању, већ о цивилизацијском. То је питање независности правосуђа. Први пут смо у историји Републике Србије, одузели право да бирају судије и тужиоце. Сматрамо да је то корак напред ка независности институција", рекао је Весић.

"За ове уставне промене су биле и Струковно удружење судија и тужиоца, и Венецијанска комисија и Европска унија, а као и већина грађана Србије који су изашли на референдум", додао је Весић.

Весић је истакао да је већина судија изабрано пре 2011. године и да је мало судија изабрано у овој власти.

"Врло је занимљиво да господин Тадић мисли да је власт зацементирана у правосуђу, када су то судије које су изабране за време власти господина Тадића. Мало је судија изабрано мимо те власти. Мало је судија изабрано процентуално после 2011. године. То су судије које су изабране у време када сте ви били председник Републике. А оно што желим да вам кажем је да је велика разлика између тога да ли судија бира парламент или бирају саме судије", рекао је Весић.

"Мислим да је грешка оставити 838 људи без посла. Мислим да је грешка да су се судије бирале олако. Ово је допис општинског одбора Демократске странке из Власотинца, који је упућен Високом савету судства, где пише, који судија треба да буде изабран или не. Не кажем да сте то Ви наредили, али то је радила странка у којој сте Ви били председник" рекао је Весић.

"Ми смо на овај начин заштитили правосуђе од политичког утицаја, било које политичке странке. Опет кажем, Ви добро знате, пошто знам да сте се тада а и сада се залажете за улазак Србије у Европску унију, да је ова реформа била корак ка путу Србије у Европску унију. Чињеница је да је боље него што је било. У то нема дилеме", рекао је Весић.

"Имате чињеницу да парламент више не бира судије и сада претпостављате да ће неко бирати судије, које је ваша власт изабрала 2011. године", рекао је Весић.

Весић је објаснио да му је драго што је Борис Тадић сведочио да документ који је показан у емисији "Усијање" јесте тачан.

"Сада смо чули да господин Тадић жели да Српска напредна странка добије моћ да бира судије, оне моћи које смо се ми одрекли. Драго ми је да сте сведочили да је овај документ тачан, јер су се овако бирале судије, бирале су се по партијским основама. Што се тиче мога гласа против тада, питајте Драгану Бољевић, председницу тада, председницу Удружења судија, и Горана Илића, председника Удружења тужилаца, ко је радио ПР кампању против реформе правосуђа. Ја сам радио. Сматрао сам да је то погубно, као и да је погубно то што сте 838 људи оставили без посла, за које кажете сада да су неки од њих криминалци, а неки нису. Већина није. На крају крајева ни Ви, ни ја, то не можемо да тврдимо", објаснио је Весић.

Весић је упитао Тадића како је онда постао председник, ако је изабран легитимитетом који је био већи од његове странке.

"Имали сте моралан утицај. Могли сте да кажете онда против чега сте. Ваш утицај је био већи од утицаја Ваше странке" рекао је Весић Тадићу.

"Чињеница је да је било на десетине оваквих дописа. Чињеница је да сте бирали судије у партијским организацијама. Чињеница је да Ви данас тврдите да је горе бирати судије у парламенту, него их бирати у независним институцијама", рекао је Весић.

Весић је истакао да стоји иза тога да је ова реформа правосуђа добра.

"Један од разлога због чега смо донели одлуку да више парламент не бира судије је да омогућимо да судије буду независне и никада ме нећете убедити да су судије зависније ако их не бира парламент, који је у сваком случају састављен од представника политичких странака. То јако добро знате. Ви сада причате о томе шта претпостављате да ће неко да уради. То је као да сте ми рекли да ће сутра марсовци да се спусте овде у Курир", рекао је Весић.

"Ви сте два пута бирани за председника Србије. Ваша реч има тежину. Мислим да не треба тако олако да тврдите да је нешто покрадено, ако већ за то немате доказ, а притом сте имали могућност да имате чланове бирачког одбора. Ја сам, рецимо, на свом бирачком месту видео неке људе из опозиције, које познајем лично", одговорио је Весић.

 

Изборни услови

"Охрабрујемо све политичке странке да изађу на изборе, јер је то разлог због ког политичке странке постоје. Потрудили смо се да потпомогнемо демократски процес, тиме што смо смањили изборни цензус са 3% на 5%. Мислимо да је то корак ка демократичности. То ће омогућити да више странака буде у парламенту. Преговарали смо око изборних процеса. Што се тиче СНС-а, ми ћемо на изборе изаћи или само или у коалицији, ту одлуку ће донети Главни одбор. Једино истраживање јавног мњења биће 3. априла. На изборе излазимо са добрим резултатима. Код једног дела опозиције видим само мржњу и никакав политички процес. Нажалост, видим неке странке које не нуде ништа сем бојкота, демонстрација, мржње", рекао је Весић.

 

Рио Тинто

"Ниједна дозвола за експлоатацију Рио Тинту ни данас није издата. Господине Тадићу, Ви сте потписали закон који је укинуо тендер.", рекао је Весић.

"Чињеница је да је закон из 2006. године укинуо тендер, то значи да је остао овакав закон на снази или да је остао такав принцип морао да иде на тендер. Знате да се такве одлуке објављују јавно, а пошто нису донете, нису ни објављене. Сами сте рекли да мора да се уради студија о заштити животне средине, која је одређена по највишим еколошким стандардима и заиста та студија треба да покаже да ли је то могуће урадити у складу са заштитом животне средине или не", закључио је Весић.

 

 

Извор: ТВ Курир