Вести

Весић: Решење питања КиМ могуће само дијалогом

САД и већина међународне заједнице сада разуме да је трајно решење питања КиМ могуће само дијалогом и да дијалог нема алтернативу, као и да се морају уважити интереси Србије, изјавио је члан Председништва СНС Горан Весић.

Весић је на тај начин прокоментарисао документ који су САД упутиле приштинској власти у којем захтевају да укину наметнуте таксе на производе из Србије или ће им увести санкције.

"САД на тај начин покушавају да отклоне све оно што би спречило дијалог и сада је потпуно јасно да кроз тај дијалог може да се дође до трајног решења и да решење више није признање самопроглашене лажне државе од стране Србије, већ дијалогом који ће довести до компромиса", рекао је Весић.

Весић каже да је охрабрујуће да међународна заједница разуме да дијалог нема алтернативу, али и да је то доказ успешне политике Србије.

"Знате да је и председник Србије Александар Вучић рекао да нема наставка дијалога док се не повуку таксе. Очигледно су сада на тој позицији и САД, што је очигледно наша победа", навео је Весић.

Одбијање Рамуша Харадинаја да прихвати тачке из документа, Весић сматра да се он "не може вратити назад из ситуације коју је сам креирао".

"Он је креирао висока очекивања код својих грађана и сада се суочава са проблемом у међународној заједници, али једноставно када би се сада повукао он би вероватно изгубио на политичком рејтингу", примећује члан Председништва СНС.

Додаје да је то цена коју сада плаћа због своје неодговорне политике, јер је доносио одлуке које су, каже, у супротности са интересима не само српских, већ и албанских грађана на КиМ.

"Ово само говори о томе колико је тешко решити проблем КиМ и колико ћемо имати проблема и са колико ћемо се неодговорних политичара суочавати, попут Рамуша Харадинаја, који својим потезима коче дијалог", закључио је Весић.

 

Протести у Београду слабе међународну позицију Србије

Протести у Београду слабе међународну позицију Србије и то Срби са Косова и Метохије не могу да разумеју, а нарочито ове који су посвећени годишњици смрти Оливера Ивановића, изјавио је члан председништва СНС Горан Весић и оценио да су протести уперени ка рушењу Србије.

''Протесте у Београду најавио је Рамуш Харадинај, исти овај човек који је одбио Стејт департмент. То је чињеница коју нико не може да побије'', рекао је Весић.

Весић сматра да су протести уперени ка рушењу Србије и да никоме не одговара јака Србија, ни великим силама, ни другим земљама у региону.

''Не одговара им Србија, која као што видите, може да се избори да Стејт департмент притисне власти у Приштини да промене неку своју одлуку. Њима не треба Србија у којој председник Вучић сваки дан отвара нову фабрику. Драган Ђилас прети тим инвеститорима и он их одбија да дођу јер му није важно што тиме одбија и нова радна места јер му до народа и није стало'', казао је Весић.

Према његовим речима то је покушај да Влада Србије не буде довољно јака и да не може са пуним еланом и капацитетом да брани интерес Србије када су у питању преговори за Косово и Метохију.

Весић је додао да међу демонстрантима има пуно људи који су незадовољни и да имају неки објективан разлог зашто су дошли на протест јер све у друштву, каже, није идеално и такве људе треба разумети и послушати.

''Те људе злоупотребљава шачица. Ђилас, Јеремић и екипа који на тај начин руше сопствену земљу и будућност своје земље'', навео је Весић.

Истиче да опозиција нема решења за друштвене проблеме као што су незапосленост и КиМ и да се зато они надају да ће Вучић завршити своју политичку каријеру на КиМ, а притом их, каже, не интересује колико ће то српских глава да кошта.

Говорећи о нападу на Милену Ивановић, удовицу покојног Оливера Ивановић, Весић је рекао да је основни разлог тог напада то што није са њима хтела да прави политичку представу од смрти свог мужа.

Каже да Жељко Веселиновић говори оно што Драган Ђилас мисли и да је он ''гласоговорник њихове политике''.

''Исто је и са Игором Јурићем, који је предложио да се убице деце казне доживотном робијом, сада га критикују, а раније кад им је био потребан да критикује власт онда су га подржавали. Али, њима није ни био циљ да заштите децу, већ да нападну Вучића као и увек'', рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/СтудиоБ